Τραμπουκισμοί, βασανιστήρια και άγρια καψόνια. Αυτή ήταν η καθημερινότητα του Βαγγέλη Γιακουμάκη στη Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων, όπως προκύπτει από τις μαρτυρικές καταθέσεις συμφοιτητών του.
“Τον είχαν κρεμάσει από το παράθυρο”
«Όταν τον πιάνει από το λαιμό και τον τραβάει με έναν ιμάντα ή μια πετσέτα, σαφώς και είναι επικίνδυνο. Τον έδεναν σε καρέκλες, τον κλείδωναν στην ντουλάπα, τον κρέμαγαν στο παράθυρο. Πέρυσι είχε γίνει αυτό, τον είχαν κρεμάσει κάποια στιγμή από το παράθυρο» αναφέρει ο ιδιωτικός ντετέκτιβ, Φώντας Βρόσγος, ο οποίος ασχολείτο με την υπόθεση.
Μαρτυρία καθηγήτριας
Νέες μαρτυρίες που προκαλούν φρίκη. Πέντε εναντίον ενός. Μια κλίκα που έσπαγε πλάκα εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ενδεικτικά είναι όσα δήλωσε καθηγήτρια της σχολής κατά τη διάρκεια της διοικητικής έρευνας στους ελεγκτές.
«Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας είναι άκρως επικίνδυνη, βίαιη και εξευτελιστική» είπε η καθηγήτρια.
«Μόνο δικαιοσύνη, να βρεθούν οι υπαίτιοι, οι υπεύθυνοι σε όλο αυτό.. Δηλαδή ένα παλικάρι από το Ρέθυμνο και άλλα τόσα παιδιά πατριώτες, αντί να είναι μια ομάδα και να προσέχει ο ένας τον άλλον, να γίνεται αυτό το πράγμα. Ένα παιδί ήσυχο» δηλώνει ο ξάδελφος του αδικοχαμένου Βαγγέλη.
Στην αρχή αντιδρούσε αλλά μετά παραδόθηκε
Στην αρχή αντιδρούσε, λένε οι συμφοιτητές του, όμως τα κρούσματα βίας γίνονταν όλο και πιο συχνά που στο τέλος κουράστηκε να παλεύει. Είχε δεχθεί τόσο μεγάλη πίεση που παραδόθηκε, όπως υποστηρίζει ένας από τους συγκατοίκους του στην εστία της σχολής.
«Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου οι Κρητικοί του ζήτησαν να τον δέσουν σε μια καρέκλα και ο Βαγγέλης κατέβασε το κεφάλι και απάντησε: “Αν θέλετε, δέστε με”».
Γιατί όμως ο Βαγγέλης δεν μίλησε σε κανέναν για τα μαρτύρια που περνούσε;
«Το κακό είναι ότι στις συνεχείς ερωτήσεις της μητέρας του, αν συμβαίνει κάτι, ο Βαγγέλης το αρνείτο από την αρχή και εμάς μας κάνει εντύπωση, όμως οι επιστήμονες λένε ότι παιδιά που υφίστανται bullying δεν μιλάνε» λέει ο θείος του, κ. Γιώργος Βιδιαδάκης.
Επιστήμονες για bullying
Υπάρχουν νταήδες που βάζουν στο στόχο κάποιους συμφοιτητές τους, λένε οι επιστήμονες.
«Ό,τι είναι διαφορετικό, ό,τι δεν το καταλαβαίνουμε καμιά φορά τείνουμε να το περιθωριοποιήσουμε. Υπάρχει σε αρκετά μεγάλο βαθμό αυτή η ιδέα του νταή, η εικόνα του νταή στην ελληνική κοινωνία» αναφέρει ο ψυχίατρος, Άλκης Κωνσταντίνος Τσιάντης.
Το πρώτο νεκρό θύμα από bullying
«Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα, καταγεγραμμένο με θάνατο, του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Όπως καταλαβαίνετε μας απασχολεί πολύ το θέμα στο υπουργείο Παιδείας, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.
treloi.eu