Mονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης:Στο ακροατήριο η τιμή μονάδας για τα στρέμματα της Ποντοκώμης

By on 25/11/2011
ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΔιάσταση μεταξύ ακτημόνων και ΔΕΗ ως προς το τίμημα-Σε ένα μήνα η απόφαση

 

Ο καθορισμός προσωρινής τιμής μονάδος, αναγκαστικής απαλλοτρίωσης 1.344 στρεμμάτων της οικοπεδικής έκτασης Ποντοκώμης, όπου πρόκειται να επεκταθεί το ορυχείο της ΔΕΗ, εκδικάστηκε χθες στο μονομελές πρωτοδικείο Κοζάνης.

 

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Σε μία πολύωρη ακροαματική διαδικασία, παρουσία πολλών ενδιαφερομένων κατοίκων, εξετάστηκαν οι μάρτυρες των δύο πλευρών και οι δικηγόροι των διαδίκων κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

 

Με τις καταθέσεις όλων των παραγόντων της δίκης, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα. Τώρα το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την ετυμηγορία και την απόφαση για τον καθορισμό προσωρινής τιμής σε περίπου ένα μήνα. Μετά την έκδοση της απόφασης θα πρέπει η ΔΕΗ να καταθέσει τα χρήματα εντός 18μήνου, προκειμένου να θεωρηθεί «τετελεσμένη» η απαλλοτρίωση της επίμαχης έκτασης των 1.344 στρεμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι της Ποντοκώμης και φορείς της περιοχής, θεωρούν εκ των «ων ουκ άνευ» την απαλλοτρίωση της εν λόγω έκτασης, προκειμένου να επιτρέψουν τη ΔΕΗ να μπει για εκσκαφές στην κτηματική περιοχή, επιταχύνοντας παράλληλα και τη διαδικασία της πολυπόθυτης μετεγκατάστασης του οικισμού.

 

Οι αντίδικες πλευρές «ΔΕΗ – κάτοικοι» εξέφρασαν χτες σε δύο επίπεδα τη διάσταση απόψεων, ως προς τον καθορισμό της προσωρινής αποζημίωσης. Η πρώτη υποστήριξε ότι η αποζημίωση πρέπει αν γίνει ανά στρέμμα και όχι με τον αριθμό των δέντρων. Ακόμη υποστήριξε ότι «η περιοχή είναι υποβαθμισμένη», προτείνοντας έτσι χαμηλές τιμές ανά στρέμμα. Η πλευρά των κατοίκων επιχειρηματολόγησε ότι η αποζημίωση πρέπει να γίνει με βάση τον αριθμό των δέντρων που υπάρχουν, καθώς οι περισσότερες εκτάσεις είναι δεντροκαλλιέργειες. Επίσης υποστήριξε ότι πρόκειται στην πλειοψηφία για οικοπεδικές εκτάσεις, καθώς βρίσκονται δίπλα στην εθνική οδό, αλλά και στη βιομηχανική ζώνη. Επιπλέον είπαν ότι οι περισσότερες εκτάσεις διαθέτουν αρδευτικά συστήματα και ποτίζονται.

 

Πάντως, ένας εκ των δικηγόρων των κατοίκων, ο Κύρος Σπόντης, επικαλέστηκε το «δεδικασμένο», καθώς όπως είπε «υπάρχει η απόφαση 151/2010. του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας, που προβλέπει αποζημίωση ανά στρέμμα για την περίπτωση του Κομάνου, απορρίπτοντας πρωτόδικη απόφαση. Επίσης, σχεδόν όλα τα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις για αποζημιώσεις με βάση τον αριθμό των δέντρων». Άλλωστε – πρόσθεσε – «αυτό είναι το λογικό και το νόμιμο. Και ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με το δέντρο και όχι με το στρέμμα. Η στρεμματική αποζημίωση είναι σα να απαλλοτριώνουμε με το στρέμμα έναν οικισμό, χωρίς να υπολογίζουμε την αξία των σπιτιών». Εν κατακλείδι, ο συνήγορος των κατοίκων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «είμαστε σε καλό δρόμο γιατί και δεδικασμένο υπάρχει και οι κάτοικοι έχουν το δίκαιο με το μέρος τους».

 

Να σημειωθεί ότι η προσέγγιση των δύο πλευρών απέχει πολύ ως προς το ύψος της αποζημίωσης, καθώς σύμφωνα με τον Κ. Σπόντη, με την εκδοχή της ΔΕΗ μπορεί η αποζημίωση ανά στρέμμα να είναι κατά 10.000 – 15.000 ευρώ μικρότερη από την τιμή που προτείνουν οι κάτοικοι. Είπε επίσης ότι η ΔΕΗ προτείνει μικρά ποσά της τάξης των 900 – 1.300 ευρώ ανά στρέμμα μόνο για τις φυτείες, πέραν της αξίας της γης, την οποία υπολογίζει μόλις στα 380 ευρώ ανά στρέμμα. Οι κάτοικοι προτείνουν το ελάχιστο 5.000 ευρώ ανά στρέμμα για την αξία της γης και περί τα 50 ευρώ ανά τεμάχιο δέντρου, αναλόγως με το είδος και την ηλικία του.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: