Όπως αποκαλύπτει ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης, η πρόσφατη απογραφή δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους δείχνουν «επιδημία» τυφλών στη Χίο, στην Καστοριά και τη Φλώρινα.
Πηγή:imerisia.gr
Πιο συγκεκριμένα, στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καστοριάς με 50.300 κατοίκους καταγράφηκαν 108 τυφλοί – δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος- ενώ στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Φλώρινας με 51.000 κατοίκους, οι τυφλοί ανέρχονται στους 310 και στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Χίου με 52.000 κατοίκους έχουμε 450 τυφλούς, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερους από περιοχές με τον ίδιο αριθμό κατοίκων!
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη Χίο το 38% των δικαιούχων επιδομάτων είναι τυφλοί, στη Φλώρινα το 29% είναι τυφλοί και στην Καστοριά το 12%» τονίζει ο κ. Μπόλαρης προσθέτοντας ότι «το υπουργείο Υγείας μόνο από αυτό το στοιχείο πρέπει να στοχεύσει έρευνα». Όπως εξήγησε, πρώτα οι δήμοι θα κάνουν μετάπτωση στοιχείων και στη συνέχεια θα δοθούν εντολές.
Ο κ. Μπόλαρης παραδέχεται ότι η απογραφή… ενόχλησε αρκετούς: «Δεχόμαστε τηλέφωνα στο υπουργείο Υγείας για να μη δώσουμε στοιχεία και να μη δείξουμε τις περιοχές όπου έχει στηθεί «μηχανή»», δηλώνει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Εάν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια στην κατεύθυνση της διαφάνειας, είναι απολύτως σαφές ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, να διαχειριστούμε τα λιγότερα χρήματα που έχουμε ώστε να πιάσουν τόπο και να βγάλουμε από το σύστημα αυτούς οι οποίοι παράνομα υπεξαιρούσαν δημόσιο χρήμα».
Όπως είπε ο κ. Μπόλαρης, «μέχρι τις 5 Ιουνίου έχουν τη δυνατότητα να απογραφούν οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων που δεν κατάφεραν να απογραφούν το προηγούμενο διάστημα. Όποιος δεν απογραφεί, δεν θα πάρει επίδομα» σημειώνει ενώ επικαλούμενος τα στοιχεία της απογραφής, ο κ. Μπόλαρης εκτιμά από τις 40.000 «δικαιούχους» που δεν πήγαν να απογραφούν «κάποιες λίγες δεκάδες θα ενταχθούν στη σχετική λίστα».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι ενέργειες του υπουργείου Υγείας στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων επιβραβεύτηκαν από το κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Το πανεπιστήμιο ζήτησε τα στοιχεία που αφορούν στη διαρθρωτική αλλαγή στον τομέα των προνοιακών θεωρώντας ότι είναι η πιο στοχευμένη προσπάθεια των τελευταίων δύο χρόνων για το συμμάζεμα στο ελληνικό κράτος με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο καθηγητής μάλιστα που ενδιαφέρεται είναι υποψήφιος για νόμπελ οικονομίας.
Ενάμισι δισ. διεκδικεί το Δημόσιο από τους απατεώνες ανάπηρους
Σε περίπου ενάμισι δισ. ευρώ εκτιμάται το ποσό που θα διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο από τους «μαϊμού» αναπήρους που λάμβαναν παράνομα προνοιακά επιδόματα από το 2002! Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Μπόλαρη, το επόμενο βήμα μετά την απογραφή είναι «η νομική διεκδίκηση για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων από πλευρά του υπουργείου Υγείας και αχρεωστήτως εισπραχθέντων από πλευράς εκείνων που εμφανίστηκαν δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων». Αυτό χρειάζεται να γίνει -σημείωσε- με πρόσληψη ιδιωτών δικηγόρων. Ταυτόχρονα, «αυτό το ειδικό ελεγκτικό κέντρο θα οργανώσει τον πειθαρχικό έλεγχο, τη ποινική δίωξη και τις αποζημιώσεις σε βάρος αυτών που ως γιατροί ή ως μέλη επιτροπών συνήργησαν σε αυτήν την τεράστια και κακουργηματικής φύσεως πράξη υπεξαίρεσης χρημάτων του ελληνικού δημοσίου».
Στη συνέχεια, θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν εκείνοι που λαμβάνουν νομότυπα προνοιακά επιδόματα χωρίς όμως να τα δικαιούνται. Όπως εξήγησε ο κ. Μπόλαρης, «Πρόκειται για… δικαιούχους που έχουν λάβει πιστοποίηση ύστερα από συναλλαγή οικονομική ή ψηφοθηρική ή και τα δύο». Παράλληλα, προωθείται ενοποίηση των ασύνδετων αρχείων ώστε να εντοπιστούν όσοι λαμβάνουν διπλά και τριπλά επιδόματα από διαφορετικούς φορείς. Τέλος, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ως εκκρεμότητα τη διασύνδεση των Κέντρων Πιστοποίησης με το ηλεκτρονικό μητρώο, ώστε «αυτός που δίνει πιστοποίηση να είναι επώνυμος και με υπογραφή και όχι να κρύβεται πίσω από επιτροπές και από διάχυση της ευθύνης».