giapraki.com

Ένταση στη Νεάπολη για την τοπογράφηση του στρατοπέδου «Πόρτη» από κλιμάκιο του Στρατού

Οι κάτοικοι που περιφρουρούν το στρατόπεδο «Πόρτη» δεν επέτρεψαν την είσοδο

 

Ενώ χθες άρχισε το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, με την αίθουσα να πολιορκείται από κατοίκους του Βοΐου που διαμαρτύρονταν, στη Νέαπολη είχε προηγηθεί νέα ένταση το πρωί, όταν συνεργείο του στρατού πήγε στο στρατόπεδο «Πόρτη», που προορίζεται από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη για κέντρο υποδοχής.

Πηγή:e-ptolemeos.gr

 

Οι κάτοικοι που περιφρουρούν το στρατόπεδο εδώ και τρεις εβδομάδες, αντίκρισαν χτες το πρωί ένα συνεργείο του στρατού, αποτελούμενο από έναν λοχαγό, έναν βαθμοφόρο και τρεις στρατιώτες. Ο λοχαγός εξήγησε στην Επιτροπή Αγώνα ότι σκοπός της επίσκεψής τους, ήταν να κάνουν «τοπογράφηση του στρατοπέδου». Η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο στρατόπεδο μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χρήστο Μακρή, διεμήνυσε στον επικεφαλής λοχαγό ότι δεν επιτρέπουν την είσοδο στο κλιμάκιο του στρατού, δεδομένου ότι το στρατόπεδο προορίζεται από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη για κέντρο υποδοχής μεταναστών, με την οποία το δημοτικό συμβούλιο, οι φορείς και η τοπική κοινωνία διαφωνούν. Ο αξιωματικός του στρατού, υποστήριξε ότι «η τοπογράφηση δεν έχει καμία σχέση με το θέμα των μεταναστών, αντιθέτως είθισται στα ανενεργά στρατόπεδα να γίνεται τοπογράφηση μετά από κάποια διάστημα που βγαίνουν σε αχρηστία». Είπε μάλιστα ότι «υπήρχε αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία του στρατού πριν από 4,5 χρόνια για την τοπογράφηση». Όμως η δήμαρχος απάντησε ότι «οι καιροί είναι πονηροί» και οι κάτοικοι δεν πιστεύουν «στη σύμπτωση» μετά από τέσσερα χρόνια να γίνεται τώρα η τοπογράφηση» και επειδή ζητήθηκαν νερό και ρεύμα από το δήμο, καθώς και τηλεφωνικές γραμμές για το στρατόπεδο, «εμείς αυτό το διάστημα και μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα δεν θα επιτρέψουμε καμία εργασία».

 

Η ένταση και οι διαβουλεύσεις διήρκησαν περίπου μία ώρα, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία της δημάρχου με τον διοικητή του Α΄ Σ.Σ. και στη συνέχεια το κλιμάκιο του στρατού αποχώρησε άπραγο.

 

Στο μεταξύ, μαζική κάθοδο στο διοικητήριο της ΖΕΠ πραγματοποίησαν χτες κάτοικοι της Νεάπολης, της Εράτυρας, του Τσοτυλίου, της Σιάτιστας και ολόκληρου του Βοΐου, με αφορμή τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, κάνοντας για ακόμα μία φορά ευρέως γνωστή την πάγια θέση των τοπικών κοινωνιών ενάντια στη δημιουργία κέντρων συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών. Τη συγκέντρωση και κάθοδο στην Κοζάνη, για την οποία δρομολογήθηκαν λεωφορεία από όλες τις κωμοπόλεις και τα κεφαλοχώρια του Βοΐου, αποφάσισε το μεσημέρι της Δευτέρας η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της δημάρχου, Παναγιώτας Ορφανίδου, στη Σιάτιστα. Επικεφαλής των κατοίκων που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους, ήταν η δήμαρχος, οι αρχηγοί των συνδυασμών, ενώ παρόντες ήταν οι πρόεδροι. «Ήρθαμε εδώ για να ακουστεί για πολλοστή φορά το δυναμικό και καθολικό «ΟΧΙ» των τοπικών κοινωνιών και στο περιφερειακό συμβούλιο το οποίο συζητά για το μεγάλο ζήτημα της ίδρυσης κέντρων συγκέντρωσης μεταναστών», υπογράμμισε η Π. Ορφανίδου.

 

«Ναι» της Δεσκάτης

 

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και τις θέσεις που έχουν εκφράσει ο περιφερειάρχης και οι επικεφαλής των συνδυασμών του περιφερειακού συμβουλίου, το περιφερειακό συμβούλιο επρόκειτο νε εκφράσει την ομόθυμη αντίθεσή του στη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στη Δυτική Μακεδονία. Βεβαίως, υπάρχει το ενδεχόμενο να συνεκτιμηθεί η απόφαση του δήμου Δεσκάτης, όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία 20 υπέρ και 1 κατά, τη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στη Δεσκάτη υπό προϋποθέσεις. Στον αντίποδα αυτής της απόφασης βρίσκεται το σθεναρό «όχι» του δήμου Βοΐου για  Νεάπολη – Εράτυρα και του δήμου Ορεστίδος για το Κωσταράζι.

Exit mobile version