«Βάλτωσε» το θέμα του κεντρικού ακινήτου της ΕΑΣ Κοζάνης

By on 01/10/2011
ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΑΣΆκαρπος αποδείχτηκε ένας ακόμη πλειστηριασμός του κεντρικού καταστήματος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, στο κέντρο της πόλης της Κοζάνης, τη στιγμή που η συνεταιριστική οργάνωση είναι βουτηγμένη στα χρέη μέχρι το λαιμό και ψάχνει αγωνιωδώς μετρητά.

 

Ο Δήμος Κοζάνης  παλαιότερα είχε λάβει απόφαση λήψης δανείου για αγορά του ακινήτου, προκειμένου να χαρακτηρίσει το οικόπεδο «Κοινόχρηστο Χώρο» για την περαιτέρω αξιοποίησή του.
Πηγή:Πτολεμαίος

 

Όμως φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την απόκτησή του, καθώς δεν προσήλθε στον πλειστηριασμό της 28ης Σεπτεμβρίου 2011, όπως βεβαίως δεν προσήλθε κανείς άλλος, οπότε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός κατέστη άκαρπος.

 

Από την άλλη, είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν η διοίκηση της ΕΑΣ να «σπρώξει» όσο – όσο το ακίνητο, καθώς έχουν «λαμβάνειν» από την πώληση του ακινήτου «φιλέτου», έστω και κοψοχρονιά.

 

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετοί πλειστηριασμοί που δεν τελεσφόρησαν. Ο πλειστηριασμός που είχε οριστεί για τις 28/9/2011 έγινε από την οικογένεια ενός πρώην υπαλλήλου της ΕΑΣ, που είχε βρει τραγικό θάνατο πριν από χρόνια στο τυροκομείο του συνεταιρισμού στα Σέρβια. Εκτός από την οικογένεια που προχώρησε στον πλειστηριασμό, άμεσο ενδιαφέρον έχουν και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την ΕΑΣ, καθώς και νυν εργαζόμενοι.

 

Η ΕΑΣ Κοζάνης οφείλει σε όλους αυτούς περί το 1,3 εκ. ευρώ, ενώ φυσικά πολύ περισσότερα είναι τα χρέη στο ΙΚΑ και προς τρίτους.

 

Να επανέλθουμε όμως στο δήμο Κοζάνης, υπενθυμίζοντας ότι το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του στις 31/7/2006 είχε αποφασίσει τη σύναψη μακροπρόθεσμου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών, συνολικού ποσού 1.238.000 ευρώ για την απ’ ευθείας αγορά του ακινήτου. Τότε μάλιστα ο πρόεδρος της ΕΑΣ και ο δήμαρχος, Πάρις Κουκουλόπουλος, είχαν δώσει τα χέρια, καθώς η Ένωση θα είχε εισροή ρευστού για να ξεχρεώσει, ενώ ο δήμος με το χαρακτηρισμό του ακινήτου ως «ΚΧ» θα μπορούσε να αξιοποιήσει και να αναδείξει το αρχοντικό Βούρκα.

 

Για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, η αγοραπωλησία δεν προχώρησε τότε. Όμως ούτε και στη συνέχεια που η ΕΑΣ θέλει να «σκοτώσει» το ακίνητο με πλειστηριασμούς, ο δήμος εκδήλωσε ενδιαφέρον, αν και θα το έπαιρνε σε τιμή υποτριπλάσια από το 1,2 εκ. ευρώ που είχε αποφασίσει το 2006.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο εκτίμησε το ακίνητο σε 600.000 ευρώ, ενώ η αρχική τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού της 28ης Σεπτεμβρίου, ήταν ίση με τα 2/3 της εκτιμώμενης αξίας του δικαστηρίου, δηλαδή 400.000 ευρώ. Όμως και αυτός ο πλειστηριασμός απέβη άκαρπος, αφού ούτε ο δήμος, ούτε άλλος ενδιαφερόμενος υπήρξε.

 

Να σημειωθεί ότι έξι συνταξιούχοι της Ένωσης, οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν οφειλόμενα από τη συνεταιριστική οργάνωση, επειδή όπως υπογραμμίζουν έχουν «έννομο οικονομικό συμφέρον», απευθύνθηκαν με γραπτό ερώτημα στο δήμαρχο Κοζάνης, τον οποίο ερωτούν γιατί δεν εμφανίζεται και δεν πλειοδοτεί «στους επανειλημμένους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς». Βεβαίως, το εν λόγω ακίνητο φέρνει σωρεία βαρών, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προχωρήσει απ’ ευθείας αγοραπωλησία.

 

Αλλά όπως δηλώνουν οι έξι συνταξιούχοι, «με τους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς το ακίνητοι είναι καθαρό» και επομένως ο δήμος μπορεί να το πάρει. Εάν πάλι δεν θέλει να πλειοδοτήσει ο δήμος, τότε οι έξι του ζητούν να το αποχαρακτηρίσει από «Κ.Χ.», καθώς «κατά το παρελθόν έδειξαν ενδιαφέρον πολλοί ιδιώτες μηχανικοί και εργολάβοι».

 

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο προς το Δήμαρχο Κοζάνης με αρ. πρωτοκόλλου 57195/3-8-2011, έξι συνταξιούχων της ΕΑΣ Κοζάνης, οι οποίοι είναι οι: Ιορδάνης Λαζαρίδης, πρώην διευθυντής, Στέργιος Λαφαζάνης, πρώην διευθυντής, Σταυρούλα Αντωνιάδου, Γιώργος Δαβάνης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Αναστάσιος Δούβλος.

 

Απαντώντας ο Δήμαρχος, Λάζαρος Μαλούτας, στο παραπάνω έγγραφο, με δικό του έγγραφο στις 23/8/2011, αναφέρει: «Σε απάντηση του σχετικού σας ενημερώνουμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει στην αγορά του ακινήτου του θέματος, διότι αυτό έχει εμπράγματα και ενοχικά βάρη. Επιπλέον διατηρείται σε εκκρεμότητα η διαδικασία χαρακτηρισμού του οικοπέδου σαν Κ.Χ., η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: