Τα λιγότερου έντονου χρώματος φυλλώματα δίνουν επείγον σήμα να ξεκινήσει η διαδικασία λίπανσης του χωραφιού.
Οι νέες τεχνολογίες έχουν προχωρήσει σε τέτοιο σημείο ώστε ειδικοί αισθητήρες να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται αν το χωράφι χρειάζεται λιπάσματα, νερό ή ψεκασμούς για τα ζιζάνια.
Πηγή:ota.gr
Οι αισθητήρες προσαρμόζονται σε γεωργικά μηχανήματα όπως τα τρακτέρ και κάνοντας μια απλή βόλτα εκτιμούν εκτός από το χρώμα των φύλλων, την υγρασία του εδάφους, προκειμένου να δώσουν εντολή για πότισμα σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά και το χρώμα του χώματος, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αγριόχορτα που πρέπει να αντιμετωπιστούν τοπικά με ζιζανιοκτόνα.
Τέτοιες τεχνολογίες εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό και αυτό το χρονικό διάστημα αξιολογούνται, ώστε να διερευνηθεί αν μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα με χαμηλό κόστος σε μια περιοχή της Ελλάδας με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.
Πρόκειται για την λεκάνη «Σαριγκιόλ» που βρίσκεται στο νομό Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία και συνδυάζει τις βιομηχανικές δραστηριότητες των ορυχείων της ΔΕΗ με τις αγροτικές καλλιέργειες.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου “Eu water” που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και άλλους 11 φορείς από ευρωπαϊκές χώρες.