Λουόμενοι στην ισπανική κοινότητα της Cantabria εξεπλάγησαν την Τρίτη, όταν σκόνταψαν πάνω στο σχεδόν ανέπαφο πτώμα ενός γιγάντιου καλαμαριού που είχε ξεβράσει η θάλασσα .
Κάτοικος των βυθών , το μυθικό και μυστηριώδη Dux Architeuthis, με μήκος 30 μέτρα και βάρος περίπου 400 κιλά.
Παραδόθηκε στο Ναυτικό Μουσείο της Καντάμπρια, όπου καθαρίστηκε και καταψύχθηκε, ενώ αναμένεται η σχετική απόφαση μεταξύ των επιστημόνων του μουσείου και της κυβέρνησης ως προς το τι θα γίνει με το κολοσσιαίο κεφαλόποδο.
Σύμφωνα με την El Diario Montanes, υπήρξε κάποια διαφωνία σχετικά με την ιδιοκτησία, και παραμένει ασαφές εάν το καλαμάρι θα τεθεί στη διάθεση του κοινού, τελικά, ή θα τεμαχισθεί στο όνομα της επιστήμης. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, υπήρχε αρχικά η σκέψη απλά να αποτεφρωθεί.
Ανεξάρτητα, η ανακάλυψη ήταν αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι τα γιγάντια καλαμάρια, αν και είναι τα μεγαλύτερα ασπόνδυλα στη γη, είναι δύσκολο να βρεθούν και, επομένως, δύσκολο να μελετηθούν.
Κατά γενικό κανόνα κατοικούν σε βάθη μεταξύ 1.000 και 3.000 ποδιών, και τα περισσότερα από αυτά που οι επιστήμονες έχουν μάθει προέρχονται από σφάγια τα οποία έχει ξεβράσει η θάλασσα, και σπάνια βρέθηκαν πτώματα ολόκληρα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι επίμονοι στην προσπάθειά τους να μάθουν περισσότερα. Το 2004, Ιάπωνες ερευνητές τράβηξαν τις πρώτες γνωστές ζωντανές εικόνες από γιγάντιο καλαμάρι. Το 2006, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών έφερε στην επιφάνεια ένα ζωντανό θηλυκό καλαμάρι 24 ποδιών.
Στην εποχή των αρχαίων ναυτικών, το Architeuthis Dux ,το οποίο κατοικεί στα βάθη όλων των ωκεανών του κόσμου, πιστεύεται ότι έχει γεννήσει ιστορίες για θαλάσσια τέρατα, όπως το θρυλικό Kraken.
Το Architeuthis Dux ήταν ένα από τα κακά πλάσματα στο κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Ιουλίου Βερν «Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα». (Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1870. Έγινε ταινία της Disney το 1954)
Επίσης εκπροσωπείται και σε άλλα βιβλία, από το “Moby Dick” του Herman Melville, έως το “Dr. No ” του “Ian Fleming , αλλά και το ” Beast ” του Peter Benchley (αργότερα έγινε η ταινία,” The Beast “).
Για πολλούς, η απλή αναφορά του γιγαντιαίου καλαμαριού φέρνει στο νου εικόνες από σκληρές μάχες στα βάθη των ωκεανών, απέναντι σε φάλαινες- φυσητήρες, αν και σε αυτές τις μάχες το καλαμάρι είναι το θήραμα και οι φάλαινες είναι τα αρπακτικά.
Το γιγαντιαίο καλαμάρι που ξεβράστηκε στην Cantabria φωτογραφήθηκε από τον Enrique Talledo, ο οποίος επέτρεψε τη χρήση των εικόνων που συνοδεύουν αυτή την ιστορία.
«Το ζώο πέθανε στη θάλασσα και τα ωκεάνια ρεύματα το έφεραν στην ακτή”, δήλωσε ο Talledo μέσω email. “Το καλαμάρι ήταν σε καλή κατάσταση, εκτός από ένα [πλοκάμι] που είχε σπάσει.”
Παρατηρήστε ότι τα μάτια του είναι γιγαντιαία και σχεδόν ζωντανά.
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι το γιγάντιο καλαμάρι, σύμφωνα με το National Geographic, έχει τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο. Μπορούν να φτάσουν έως και τα 10 εκατοστά σε διάμετρο, σχεδόν το μέγεθος μιας μπάλας παραλίας, και πιστεύεται ότι το μέγεθος τους βοηθά αυτά τα πλάσματα να ανιχνεύουν αντικείμενα στον σκούρο βιότοπό τους.
Πολύ λίγα μουσεία έχουν στην κατοχή τους τέτοια τεράστια καλαμάρια.Ας ελπίσουμε ότι, το κοινό της Cantabria θα είναι σύντομα σε θέση να θαυμάσει αυτό το αξιόλογο δείγμα.
ΠΕΡΙΕΡΓΑ