του Τάσου Τασιούλα
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τον εντοπισμό κρούσματος λύσσας, για πρώτη φορά σε αδέσποτο σκύλο, στο Ωραιόκαστρο, ο οποίος προτού θανατωθεί πρόλαβε να δαγκώσει και να μεταδώσει τη λύσσα σε δυο ανθρώπους. Οι δυο πολίτες δέχτηκαν την προβλεπόμενη αγωγή είναι εκτός κινδύνου και παρακολουθείται η πορεία τους από το Κέντρο Λύσσας του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».
Η λύσσα επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς και οι αρμόδιοι πλέον ανησυχούν για ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα είχαμε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κρούσματα μόνο σε κόκκινες αλεπούδες. Όμως πλέον η λύσσα πέρασε και στα κατοικίδια.
Την προηγούμενη Πέμπτη εντοπίστηκε ο αδέσποτος σκύλος που είχε προσβληθεί από λύσσα και θανατώθηκε αμέσως, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, η οποία πλέον είναι στο… κόκκινο. Δείγμα του νεκρού ζώου εστάλη στο τμήμα Ιολογίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επιβεβαιώθηκε πως το ζώο ήταν μολυσμένο από τον ιό της λύσσας.
Αμέσως σήμανε συναγερμός και αφού αντιμετωπίστηκαν οι δυο πολίτες που δάγκωσε ο σκύλος, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής έδωσε ρητή εντολή σε όλους τους δήμους και τους ιδιοκτήτες σαρκοφάγων κατοικιδίων να εμβολιάσουν τα ζώα, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης της λύσσας.
«Το υπουργείο έδωσε εντολή για άμεση καταγραφή και εμβολιασμό όλων των ποιμενικών σκύλων. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Πρόκειται για το δέκατο κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και το πρώτο σε σκύλο. Φοβόμαστε μεγάλη εξάπλωση. Είμαστε σε επαφή με τους δήμους που είναι αρμόδιοι για τον εμβολιασμό των αδέσποτων και τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων. Όλοι οφείλουν να εμβολιάσουν τα ζώα, σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Άμεσα πρέπει να γίνει εμβολιασμός των αδέσποτων, των ποιμενικών και κυνηγετικών ζώων», επισήμανε η αρμόδια της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, Κατερίνα Πλευράκη.
Τα δέκα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έχουν θορυβήσει τους πάντες. Εννέα σε κόκκινες αλεπούδες και ένα σε σκύλο, με την Κτηνιατρική να είναι σε εγρήγορση από τις 6 Ιουνίου 2013 όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη Σίνδο και τους δήμους να αδυνατούν να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς, καθώς επικαλούνται οικονομικούς λόγους!
Πανελλαδικά τα κρούσματα από 26 τον προηγούμενο Οκτώβριο έφτασαν στα 44 σήμερα, γεγονός που καταδεικνύει την εξάπλωση του ιού. Και τα περισσότερα στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία…
Θεσσαλονίκη 10 κρούσματα, Κιλκίς 18, Πέλλα 1, Σέρρες 1, Κοζάνη 2, Καστοριά 1 είναι η ενδεικτική εικόνα σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Μάλιστα, όπως τόνισαν οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών τον προηγούμενο Οκτώβριο και Νοέμβριο είχαν προσβληθεί και δυο βοοειδή στο Μυριόφυτο Κιλκίς.
Το ζωικό κεφάλαιο, αλλά πλέον ακόμη και οι πολίτες είναι υπό την απειλή της λύσσας στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα, παρά το γεγονός ότι τα δολωματικά εμβόλια ρίχτηκαν στις προβλεπόμενες περιοχές τον προηγούμενο Οκτώβριο και θα ριχτούν νέα την άνοιξη, όπως ακριβώς προβλέπεται για τον περιορισμό της λύσσας στις κόκκινες αλεπούδες, που είναι η πηγή του ιού. Όμως όλοι γνωρίζουν πως από τη στιγμή που ενέσκηψε η νόσος στην περιοχή πολύ δύσκολα θα εξαφανιστεί ξανά.
Επέκταση σε όλο το νομό βλέπει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Στέφανος Μωραΐτης, ο οποίος σημείωσε ότι συνεργεία της Περιφέρειας θα κάνουν περιπολίες στο επόμενο διάστημα για την εξέταση τυχαίων ζώων (αδέσποτων κτλ.) ώστε να εντοπίσουν τυχόν μολυσμένα.
tsantiri.gr