Ο ενεργειακός τομέας είχε και έχει προνομιακή θέση στη «λίστα με τα προαπαιτούμενα» των δανειστών.
Στόχος του νέου μνημονίου, όπως και των προηγούμενων, είναι να παραδοθεί ο ενεργειακός χώρος βορά στα ιδιωτικά ενεργειακά συμφέροντα και στις κρατικές ενεργειακές εταιρίες των χωρών του κέντρου της ΕΕ και ιδιαίτερα της Γερμανίας.
Μέσον για να πετύχουν το σκοπό είναι η απόλυτη απορρύθμιση και η πλήρης απουσία του δημόσιου ελέγχου της ενέργειας και του ενεργειακού σχεδιασμού και βεβαίως η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στον κλάδο, μετατρέποντάς τους σε είλωτες μιας άτυπης, προς το παρόν, ΕΟΖ.
Το νέο τρίτο μνημόνιο επιφέρει τη χαριστική βολή στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και στον Δημόσιο ΑΔΜΗΕ.
Σχεδιάζουν το άδοξο τέλος του ενεργειακού γίγαντα της χώρας, που ήταν και είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης.
Η ΔΕΗ χάνει δια νόμου άμεσα το 25% των πελατών και πάνω από το 50% μέχρι το 2020 καθώς το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι από το 2020 και μετά κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%, που στην ουσία αποτελεί «φωτογραφική απαίτηση» για τη ΔΕΗ, που σήμερα ελέγχει περίπου το 98% της αγοράς λιανικής.
Συνεπώς, η συμφωνία αυτή που έφερε η κυβέρνηση Μαξίμου, οδηγεί τον όμιλο ΔΕΗ σε χρεοκοπία, όταν έχει ήδη φορτωθεί 2 δις € απλήρωτους λογαριασμούς.
Επιπλέον, δια νόμου υποχρεώνεται η ΔΕΗ να πουλά σε τιμές κόστους μέσω διαδικασίας ΝΟΜΕ, σε ιδιώτες μεταπράτες σημαντικό μέρος της φτηνής της ηλεκτρικής παραγωγής, δηλαδή αυτής που προέρχεται από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά φράγματα. Οι ιδιώτες μεταπράτες θα μεταπωλούν την ενέργεια αυτή σε τιμές ανταγωνιστικές προς τα τιμολόγια της ΔΕΗ με συνέπεια οι μεταπράτες να απολαμβάνουν το κέρδος από την πώληση χωρίς να χρειάζεται να χρειάζεται να επωμιστούν το κόστος επενδύσεων και του ρίσκου το οποίο θα το επωμίζεται η ΔΕΗ. Η περιουσία όλου του Ελληνικού Λαού και ο μόχθος του λαού της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, γίνεται ένα μεγάλο δώρο στη διαπλεκόμενη χρηματοοικονομική ολιγαρχία και τους γνωστούς κρατικοδίαιτους ιδιώτες παραγωγούς που θα επεκτείνουν τις δραστηριότητες στη λιανική αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας. Έχουν μάλιστα προβλέψει στο νόμο, ότι αν δεν είναι ευχαριστημένοι με τα κέρδη τους, συνθήκες ανταγωνισμού το λένε, τότε θα «τεθούν σε εφαρμογή άλλα δομικά μέτρα» όπως η πώληση της «μικρής ΔΕΗ».
Επίσης, δια νόμου προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ εντός του 2016.
Είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους, η απορρύθμιση όσον αφορά το δημόσιο πλούτο και τις εργασιακές σχέσεις, να συνοδεύεται από μια σειρά μνημονιακών προβλέψεων και προκλητικών νομικών ρυθμίσεων, προς όφελος των κρατικοδίαιτων εργολάβων και των ξένων.
Όλα αυτά τα σχέδια, τωρινά και του παρελθόντος, καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα! Στη δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είτε με το σχέδιο του νέου μνημονίου, είτε με τη συνταγή της “μικρής ΔΕΗ”, η ΔΕΗ παραδίνεται σε ληστρικά ιδιωτικά συμφέροντα.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην δημιουργία χρηματιστηρίου ενέργειας στη χώρα μας, κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργήσει ως ενιαία καθετοποιημένη επιχείρηση (με την επανενσωμάτωση των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ), για να επιτευχθεί το αναγκαίο οικονομικό μέγεθος και οι οικονομίες κλίμακας που θα επιτρέψουν σημαντικές δημόσιες επενδύσεις, τη μείωση του κόστους παραγωγής και των τιμών, δημιουργώντας παράλληλα μια στεφάνη εγχώριων παραγωγικών δραστηριοτήτων και χιλιάδες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας έτσι την κοινωνική συνοχή κι επανεκκινώντας οικονομικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα.