Το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στο «20ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιομάζας» στο Μιλάνο

By on 04/07/2012
 20ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΜΑΖΑΣΤο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχε στο «20ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Βιομάζας» (20th European Biomass Conference and Exhibition)» που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας από τις 18-22 Ιουνίου.

 

Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εργασίες:

 

1. Charisiou N.D., Goula M.A. and Papadakis V.G., “Estimation of nitrogen and carbon loss during the composting process of olive tree lops and contribution to greenhouse effect”
2. Charisiou N.D., Bereketidou O.A., Papadakis V.G. and Goula M.A., “Environmental impacts of biogas utilisation pathways”

 

Βασικός στόχος της πρώτης εργασίας ήταν η ποσοτικοποίηση των απωλειών άνθρακα (C) και αζώτου (Ν) κατά την κομποστοποίηση ελαιοκλαδεμάτων, με στόχο την καλύτερη κατανόηση της διεργασίας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκύπτουν από αυτή. Παρατηρήθηκε ότι οι απώλειες σε άνθρακα κυμαίνονταν από 35-65% και σε άζωτο από 62-73%. Συμπερασματικά, η διεργασία της κομποστοποίησης δεν αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο αξιοποίησης της βιομάζας, εξαιτίας των σημαντικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Η δεύτερη εργασία πραγματεύεται την αξιοποίηση του βιοαερίου, που παράγεται από την αναερόβια χώνευση βιομάζας. Το βιοαέριο, το οποίο αποτελείται κυρίως από CO2 και CH4 παρουσιάζει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, από οικονομικής και από περιβαλλοντικής σκοπιάς. Η συγκριτική αξιολόγηση των εναλλακτικών οδών καταδεικνύει ότι η αξιοποίηση του βιοαερίου για παραγωγή αερίου σύνθεσης (syngas), μέσω της καταλυτικής αντίδραση της αναμόρφωσης (Dry Reforming – DRM) υπερτερεί έναντι των άλλων. Η συγκεκριμένη διεργασία επιτυγχάνει όχι μόνο μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, αλλά επιπλέον αξιοποίησή τους (valorization) για περαιτέρω σύνθεση χημικών προϊόντων.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις παραπάνω εργασίες, η πρώτη πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εναλλακτικών Καυσίμων και Περιβαλλοντικής Κατάλυσης (LAFEC) του Τμήματος Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης (υπευθ.: Επ. Καθ. Δρ Μαρία Γούλα) σε συνεργασία με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (υπευθ: Αν. Καθ. Δρ. Παπαδάκης Ευάγγελος), ενώ η δεύτερη εργασία πραγματοποιήθηκε αυτοδύναμα από το LAFEC.

 

Οι παρουσιάσεις έγιναν από τον Ν. Χαρισίου, συνεργάτη της ερευνητικής ομάδας του LAFEC.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: