Έκθεση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών «Ο θησαυρός των λιμνών μας» στο κτήριο της Π.Ε. Φλώρινας

By on 12/12/2011
TA ΨΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝΣτο ισόγειο του κτηρίου της Π.Ε. Φλώρινας φιλοξενείται η έκθεση της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών με τον τίτλο «Ο θησαυρός των λιμνών μας».

 

Στόχος της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό στη σπάνια ιχθυοπανίδα των Πρεσπών και στις απειλές που αντιμετωπίζει και έτσι να συμβάλει στη διαφύλαξη ενός εκ των 10 σημαντικών υγροτόπων της Μεσογείου.

 

Πηγή:kozani.tv

 

Η έκθεση αποτελείται από 12 αυτόνομα πάνελ, τα οποία παρουσιάζουν τα σπάνια, μοναδικά στον κόσμο, είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες των Πρεσπών, τη σημασία της αλιείας στην οικονομία του τόπου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τους παράγοντες που απειλούν τη διαβίωση των σπάνιων ψαριών, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία τους.

 

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται οθόνες για την προβολή οπτικοακουστικού υλικού με video και φωτογραφίες.

 

Η έκθεση, που υλοποιείται στο πλαίσιο το προγράμματος Life+ «Ψάρια, αλιεία και Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών» θα παραμείνει στο κτήριο της Π.Ε. Φλώρινας μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου 2011.

 

Λίγα λόγια για την έκθεση

 

Αμέτρητοι είναι οι λόγοι που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα των Πρεσπών. Μία ολόκληρη έκθεση, για να τους απαριθμήσει και μόνο, δεν θα έφτανε. Το μαγικό τοπίο με τις λίμνες που απλώνονται μέσα στην αγκαλιά των βουνών, τα πολλά σπάνια είδη πουλιών και ζωών – πολλά εκ των οποίων είναι μοναδικά στον κόσμο–, τα βυζαντινά μνημεία…
Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη σε μια πτυχή της ζωής των δύο λιμνών, της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας, που, ενώ δεν είναι και τόσο γνωστή, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τους: τα ψάρια, τα οποία μαζί με τους ψαράδες και τα ψαροχώρια συνιστούν ίσως τον πυρήνα του πολιτισμού των Πρεσπών, καθώς γενιές και γενιές έζησαν με τις λίμνες και τα αγαθά τους.

 

Η ιχθυοπανίδα αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα των Πρεσπών εξαιτίας της μοναδικότητας των ειδών ψαριών που ζουν στις λίμνες της. Στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ζουν 23 είδη ψαριών, από τα οποία τα εννιά είναι ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, γι’ αυτό και προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Αυτή η μοναδική ιχθυοπανίδα έχει επίσης κατατάξει τις Πρέσπες ως έναν από τους δέκα σημαντικότερους υγρότοπους στη Μεσόγειο.

 

Η δημιουργία αυτής της ξεχωριστής ιχθυοπανίδας είναι αποτέλεσμα της μακροβιότητας των λιμνών, καθώς οι Πρέσπες είναι από τις παλαιότερες λίμνες της Ευρώπης με ηλικία εκατομμυρίων ετών. Η περίοδος αυτή, σε συνδυασμό με την απομόνωση των λιμνών από άλλα σώματα νερού, επέτρεψε σε αυτές την εξέλιξη μοναδικών ειδών ψαριών ειδικά προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Η έκθεση στοχεύει στο να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ιχθυοπανίδας των Πρεσπών και να υπογραμμίσει τον καταλυτικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα για τη διατήρησή της. Ο ψαράς, ο κτηνοτρόφος, ο γεωργός, ο επιστήμονας, ο επισκέπτης, ο χρήστης γενικά της λίμνης οφείλει όχι μόνο να γνωρίζει την πτυχή αυτή του φυσικού πλούτου της περιοχής, αλλά και να συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στη διαφύλαξή της. Και για να διατηρήσουμε τα ψάρια, πρέπει να εξασφαλίσουμε την καλή κατάσταση των λιμνών μας!

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: