Don't Miss
- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
«Η Εξερεύνηση του διαστήματος» με το Θανάση Οικονόμου – Εκδήλωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης
By Voula Z on 02/12/2011
«Η Εξερεύνηση του διαστήματος» είναι το θέμα που θα αναπτύξει σήμερα, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011, στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων του Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης ο Δρ Αθανάσιος Οικονόμου, Πυρηνικός Φυσικός του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτης της NASA.
Πηγή:o Xρόνος
Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Φίλιππος», της Λέσχης Φρουράς Αξιωματικών στην Κοζάνη διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων καθηγητών του Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης.
Ο Θανάσης Οικονόμου, που κατάγεται από το Ζιάκα Γρεβενών, ζει από το 1964 στο Σικάγο των ΗΠΑ και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ως επικεφαλής ομάδας ερευνητών της NASA σε διαστημικές αποστολές.
Eχει σχεδιάσει τον ρομποτικό εξοπλισμό του «Spirit» και του «Opportunity», που αυτήν την στιγμή χρησιμοποιείται για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του Aρη.
Τα ρομπότ αυτά ανακαλύπτουν άγνωστες περιοχές του πλανήτη, στις οποίες ο κ. Οικονόμου δίνει ελληνικά ονόματα, όπως ο κρατήρας «Σαντορίνη», η πεδιάδα «Λασίθι», η κοιλάδα «Καλαβρύτων» , το όρος Oρλιακας, η οροσειρά της «Πίνδου», το όρος «ΟΧΙ» και άλλες ονομασίες.
Στη μακρά καριέρα του ήταν με την ομάδα που σχεδίασε το ρομποτικό πλανητικό διαστημόπλοιο, Surveyor V, VI και VII ,που προσγειώθηκε στο φεγγάρι το 1967 και το 1968. Το όργανο που τοποθετήθηκε στα διαστημόπλοια αυτά αποκάλυψε τη σύνθεση της σεληνιακής επιφάνειας πολύ πριν από την αποστολή Apollo 11, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να πατήσει για πρώτη φορά άνθρωπος στη σελήνη.
Ως μέλος της ομάδας του Mars Pathfinder, που προσγειώθηκε στον Aρη το 1997, βοήθησε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία της συσκευής Alpha Proton X-ray Spectrometer με την οποία γίνονται οι αναλύσεις πετρωμάτων και ατμόσφαιρας στον «κόκκινο» πλανήτη. Με την ίδια συσκευή έγιναν αναλύσεις και σε κομήτες, ενώ παρόμοια συσκευή υπάρχει και στο διαστημόπλοιο Cassini που κατευθύνεται στον Κρόνο και έχει στείλει ήδη σημαντικές μετρήσεις από τα ουράνια σώματα που πέρασε.
Ο Θανάσης Οικονόμου είναι από τους εμπνευστές της δημιουργίας του Αστεροσκοπείου του Oρλιακα, στο Ζιάκα των Γρεβενών, ένα έργο το οποίο εντάχθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2011στα 107 έργα του ΕΣΠΑ της χώρας μας με απόφαση των Βρυξελών.
0 comments