Στις 23 Φεβρουαρίου 2013 διοργανώνεται στο κτίριο Κωστής Παλαμάς του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ημερίδα-ύμνος στα ανοικτά δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι η αξία της ανοικτής διάθεσης της δημόσιας πληροφορίας έχει τεκμηριωθεί, στην Ελλάδα διστάζουμε.
Για τους λόγους θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι της ιδέας στο Open Data Day 2013 (10-16:30).
Τα «ανοικτά δεδομένα» λένε οι μεν, μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του κράτους, την διαφάνεια αλλά και την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Στην Ευρώπη, η αξία της επαναχρησιμοποίησης δεδομένων από τις δημόσιες υπηρεσίες έχει τεκμηριωθεί με οικονομικά κριτήρια (για την ΕΕ, υπολογίζονται σε 140 δισ. ευρώ το χρόνο), ωστόσο στην Ελλάδα τα ανοικτά δεδομένα δεν αποτελούν τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση (ανοικτά δεδομένα δίνονται από την Διαύγεια, την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, και φορείς που συμμετέχουν στο geodata.gov.gr). Τους λόγους που συμβαίνει αυτό θα αναζητήσουν οι συμμετέχοντες στο Open Data Day.
Υπάρχει άγνοια για το οφέλη από το άνοιγμα της δημόσιας πληροφορίας;
Τεχνικά προβλήματα που εμποδίζουν τη δημόσια διοίκηση;
Οργανωτικά προβλήματα και θεσμικές ελλείψεις;
Μήπως υπάρχει κάποια συνειδητή προτίμηση για τα κλειστά δεδομένα;
Ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που θα συζητηθεί εκείνη την ημέρα είναι τα λεγόμενα «διασυνδεδεμένα δεδομένα».
Δείτε ένα βίντεο όπου τεκμιώνεται η αξία των ανοικτών δεδομένων από τον Todd Park, που φέρει τον τίτλο του “White House Chief Technology Officer and Assistant to the President”.
in.gr