Κοζανίτικη Αποκριά 2016: Μια γενική αποτίμηση «μέσ’ απ’ του χουρό»

By on 23/03/2016

Η αυλαία της  Κοζανίτικης Αποκριάς 2016  έπεσε πριν δέκα ημέρες. Την περασμένη  Κυριακή της Ορθοδοξίας,  γράφτηκε  και ο πανηγυρικός της επίλογος  στο  Άλσος «Wine Bar» (πρώην Δημοτικό Αναψυκτήριο) στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου παρουσία αντιπροσωπειών όλων των  Φανών  και  εκπροσώπων  του ΟΑΠΝ, οι οποίοι μεταξύ καφέ και μπακλαβά προχώρησαν σε μια πρώτη αποτίμηση της Αποκριάς 2016.Κοινή όμως ήταν η δέσμευση όλων των Φανών να στείλουν το συντομότερο δυνατό στον ΟΑΠΝ αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων της Αποκριάς 2016 συνοδεία σχολίων και  προτάσεων  όπως και του ΟΑΠΝ για την πραγματοποίηση ημερίδας για την Αποκριά εν ευθέτω χρόνω.

Παρόλα αυτά μια πρώτη  απόπειρα ενός γενικότερου απολογισμού από τους οργανωτικούς υπευθύνους του ΟΑΠΝ μπορεί να επιχειρηθεί καθώς ως συντονιστές της όλης διοργάνωσης παρακολούθησαν τα δρώμενα  «μέσ’ απ’ του  χουρό». Η πλήρη αποτίμηση όμως ενός τόσο μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος, του κορυφαίου θα λέγαμε για το Δήμο Κοζάνης και για τη Δ. Μακεδονία, λόγω της μεγάλης του διάρκειας,  του πλήθους των βασικών και παράλληλων  εκδηλώσεων αλλά και των πολλών εμπλεκόμενων φορέων είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει αρκετό  χρόνο ακόμη  γιατί θα ολοκληρωθεί με  τη συγκέντρωση  και την ανάλυση όλων των δεδομένων .

Για την οργάνωση της Αποκριάς 2016 ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης έθεσε εξαρχής τους εξής βασικούς στόχους:

  1. Σεβασμό και ενίσχυση του παραδοσιακού χαρακτήρα του εθίμου και των αγροτικών καταβολών του όπως αυτά κυρίως εκφράζονται μέσα από τους 14 Φανούς  της πόλης.
  2. Αναβάθμιση της ποιότητας των εκδηλώσεων σε πολλούς τομείς (διάταξη χορευτικών της κεντρικής πλατείας, φιλοξενία επισκεπτών, κατασκευή  και παρέλαση αρμάτων , Sourd Games, Πάρτι Νεολαίας κλπ) λαμβάνοντας  παράλληλα υπόψη μια καινούρια και πολύ σημαντική παράμετρο, αυτή της χρήσης και ουσιαστικά εγκαινίασης  της τεράστιας καινούριας πλατείας της πόλης.
  3. Ενίσχυση του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος με διαφόρους τρόπους.
  4. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας στα πλαίσια του εθίμου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κοζανίτικη Αποκριά εκτός του λαογραφικού, πολιτιστικού της χαρακτήρα είναι ένα μεγάλο τουριστικό, επιχειρηματικό και οικονομικό γεγονός για το Δήμο Κοζάνης και τους όμορους Δήμους συνάμα.
  5. Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας του εθίμου
  • με την ενίσχυση της προβολής του εντός του Δήμου, εντός της Περιφέρειας και σε πανελλαδική κλίμακα με τη χρήση κεντρικών ΜΜΕ των αστικών κέντρων με μεγάλη επισκεψιμότητα.
  • με την καλλιέργεια σχέσεων συνεργασίας με παρεμφερή  είδη αγροτικού καρναβαλιού  τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό και δη τα Βαλκάνια.
  • με την έκδοση εντύπου-ταυτότητας της κοζανίτικης Αποκριάς. Λόγω της οικονομικής κρίσης ο ΟΑΠΝ είχε να εκδώσει δικό του έντυπο για τους επισκέπτες από το 2010.
  1. Διαφάνεια στις δαπάνες, διατήρηση  των ίδιων με πέρυσι  επιχορηγήσεων  στους Φανούς, με μείωση όμως του συνολικού κόστους δαπανών κυρίως λόγω της μειωμένης φετινής  επιχορήγησης από το Δήμο κατά 100.000 ευρώ.
  2. Ενίσχυση των χορηγιών.

Οι φετινές διαφοροποιήσεις του εθίμου ήταν πολλές:

  1. Κατάργηση των εργολαβιών ηλεκτροφωτισμού και εγκατάστασης οντάδων των Φανών από ιδιώτες και ανάληψη αυτών των εργασιών από τον ΟΑΠΝ και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου  .
  2. Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας τόσο με το άνοιγμα του καταλόγου των τοπικών προμηθευτών σε κιχιά και τη συνεργασία πολλών Φανών και με φούρνους όσο και με την επιλογή τοπικού δυτικομακεδονικού κρασιού με βάση το ξινόμαυρο και με ονομασία προέλευσης (Ροζέ Αμύντας, της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου). Δυστυχώς μια ακόμη  δράση  προώθησης των  τοπικών  προϊόντων και της τοπικής  επιχειρηματικότητας σε συνδυασμό με τοπική γευσιγνωσία που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή το πρωί της Μεγάλης Αποκριάς δεν πραγματοποιήθηκε τελικά λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τοπικούς επιχειρηματίες.
  3. Δίμηνη λειτουργία σεμιναρίου παραδοσιακού τραγουδιού σε συνεργασία με τους Φανούς.
  4. Λειτουργία 36ωρου σεμιναρίου κατασκευής παραδοσιακής μάσκας σε συνεργασία με τους μαθητές και καθηγητές εικαστικών τριών γυμνασίων (2ου και 5ου και 8ου Κοζάνης).
  5. Καθιέρωση 12 διαφορετικών θεματικών βραδιών με πλούσιο ποικίλο πρόγραμμα.
  6. Μεταφορά όλων των παράλληλων εκδηλώσεων στην καινούρια κεντρική πλατεία.
  7. Την Κυριακή της Μικρής Αποκριάς παρέλαση εκατοντάδων παιδιών από 19 Πολιτιστικούς Συλλόγους και 2 Δημοτικά Σχολεία με παράλληλη παρουσίαση δημοτικών χορών από  26 παιδικούς χορευτικούς κύκλους .
  8. Εμφάνιση δυο βαλκανικών καρναβαλικών σχημάτων από Βουλγαρία (Pernik) και FYROM (Prilep)  με κοινές ρίζες  και καταβολές στις εκδηλώσεις της Μικρής  Αποκριάς στην Κοζάνη . To Καρναβάλι του Pernik ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ.
  9. Ενίσχυση της παρουσίας των χάλκινων στην Κοζανίτικη Αποκριά με την καθιέρωση ειδικής θεματικής βραδιάς το Σάββατο της Μικρής Αποκριάς, αφιερωμένη  στις πολυπληθείς μπάντες της περιοχής.  Στο βραδινό αυτό αφιέρωμα συμμετείχαν 45 τοπικοί οργανοπαίχτες από 6 τοπικές μπάντες και την φιλαρμονική του Δήμου Κοζάνης «Πανδώρα»  αλλά και πολλοί μεμονωμένοι μουσικοί.
  10. Παρουσίαση 4 θεατρικών δρώμενων στην κεντρική πλατεία , εκ των οποίων τα τρία στο κοζανίτικο ιδίωμα και ένα σε ελεύθερη ποιητική διασκευή. Δυστυχώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την παρουσίαση των δυο εξ αυτών.
  11. Παρουσίαση ενός  θεατρικού δρώμενου από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τίτλο «Της Μπήλιως τα Νημόρια», το οποίο στηρίχθηκε  σε ιστορικά γεγονότα της Κοζανίτικης Αποκριάς του 1860 και το οποίο μαζί με άλλες ιστορίες  παρουσιάστηκε σε 5 Φανούς.
  12. Σεβασμός της κεντρικής πλατείας από όλες τις ομάδες των Sourd Games με την κατάργηση του αλευριού, του κέτσαπ, της μαγιονέζας, των αυγών, των διαφόρων spray ως  στοιχείων  βαφής  και διακόσμησης  των νεαρών σιούρδων που συμμετείχαν στα φετινά Sourd Games. Αντ’ αυτών  υιοθετήθηκε  και έγινε ευρύτατα αποδεκτό από όλους ένα νέο στοιχείο,   το Face Painting.
  13. Ανάθεση της κατασκευής των αρμάτων σε νέο εργολάβο, με επιστημονικές γνώσεις και με μεγάλη θητεία στο πατρινό καρναβάλι.
  14. Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς συμμετοχή όλων των Φανών, μηδενός εξαιρουμένου και με μεγάλο πλήθος καρναβαλιστών  ο καθένας ,  στην μεγάλη παρέλαση των αρμάτων με θεματολογία της επιλογής τους.
  15. Για πρώτη φορά λειτουργία Φανού και μέσα στο Δημαρχείο, αίθουσα δεξιώσεων, την Κυριακή το απόγευμα της Μεγάλης  Αποκριάς.
  16. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες ορισμένων ημερών , το έθιμο των Φανών αναβίωσε κάθε βράδυ στην κεντρική πλατεία  από όλους τους Φανούς με εντυπωσιακή συμμετοχή κόσμου. Το ίδιο  έγινε και στις γειτονιές, όπου άναβε Φανός,  ειδικά τις μέρες που δεν έβρεχε αλλά και με γερή σιαρσιάρου ο κόσμος δε σταμάτησε να χορεύει έστω και υπό ομπρέλα.

 

Θεωρούμε ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την καταρρακτώδη βροχή του τελευταίου διήμερου της Μεγάλης Αποκριάς, ημέρες κορύφωσης του εθίμου, που εξανάγκασαν σε ματαίωση μικρού σχετικά αριθμού  εκδηλώσεων,  αν αξιολογήσουμε  όλα τα άλλα  δεδομένα ο απολογισμός  της φετινής Αποκριάς  είχε θετικότατο πρόσημο  και για τους επιπλέον λόγους που θα αναλύσουμε πιο κάτω:

  1. Η φετινή Αποκριά κατέγραψε μια εντυπωσιακότατη λαϊκή συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις της. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους,  είτε αυτές αναφέρονται στις εκδηλώσεις της κεντρικής πλατείας , είτε στους χώρους των Φανών, είτε στις παρελάσεις.
  2. Οργανώθηκε μια πολύ μεγάλη και ποικίλη εκστρατεία προβολής του εθίμου καθώς
  • Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ειδική σελίδα στο  Facebook για την Κοζανίτικη  Αποκριά  .
  • Υιοθετήθηκε η απευθείας μετάδοση στο Ιnternet όλων των χορευτικών εκδηλώσεων της κεντρικής πλατείας μέσω συστήματος  αναμετάδοσης  Live Streaming.
  • Επιλέχτηκαν τόσο τοπικά έντυπα προβολής (Έντυπος οδηγός –Ταυτότητας της Κοζανίτικης Αποκριάς του ΟΑΠΝ με κυκλοφορία σε 10.000 αντίτυπα, αφιερώματα και άρθρα στο έντυπο Together δυτικομακεδονικής εμβέλειας) όσο και η συνεργασία με τους τρεις τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς  (West, Flash και Top) για την σταθερή και διαρκή προβολή των αποκριάτικων εκδηλώσεων.
  • Εκτός όμως των τοπικών ΜΜΕ επιχειρήθηκε και μια εκτεταμένη εκστρατεία προβολής τόσο σε αθηναϊκά έντυπα, ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα (Εφημερίδα Καθημερινή, ένθετο  Ταξίδια, sites Lifo.gr, AthensVoice.gr, TV Sky) όσο και αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης (Περιοδικό – Travel,  πολλές  ζωντανές ανταποκρίσεις  και συνεντεύξεις στην ΕΡΤ3), αλλά και σε τηλεοπτικά κανάλια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  (Δέλτα TV) και των Ιωαννίνων (Ήπειρος TV1)  με  μια σειρά  εκπομπών  για την Κοζανίτικη Αποκριά 2016 .
  1. Στον τομέα της προβολής συνέβαλε τα μέγιστα και η συνεργασία μας  με το Επιμελητήριο Κοζάνης (ΕΒΕ), η οποία αφορούσε το τηλεοπτικό σποτάκι που ετοιμάστηκε  από το ΕΒΕ στο πλαίσιο της ημερίδας  γαστρονομίας  με τοπικά προϊόντα με επικεφαλής  την chef  Ντίνα Νικολάου και  το οποίο μαζί με εικόνες της κοζανίτικης Αποκριάς ταξίδεψε και προωθήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΒΕ  σε  πολλά κεντρικά κανάλια των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
  2. Περισσότερο από 2500 νεολαίοι λικνίστηκαν και  χόρεψαν σε γνωστούς  αποκριάτικους ρυθμούς  με τη βοήθεια τοπικών dj στο πάρτι Νεολαίας το Σάββατο το βράδυ  της Μεγάλης Αποκριάς αψηφώντας το κρύο και τη δυνατή βροχή.
  3. Μεγάλος όμως ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών που κατέκλυσαν την περιοχή μας, ειδικά το τελευταίο τριήμερο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία της  Τροχαίας η τουριστική κίνηση που καταγράφτηκε στα διόδια της Εγνατίας ήταν  αυξημένη σε σχέση με πέρυσι,  ενώ  η   πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης άγγιξε το 100%. Το ΚΤΕΛ Κοζάνης δρομολόγησε πολλά έκτακτα λεωφορεία για να απαντήσει στην αυξημένη κίνηση της Κυριακής ,  ενώ πολλά τουριστικά λεωφορεία με εκδρομείς εμφανίστηκαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο.
  4. Μια ξεχωριστή θέση στους ξένους επισκέπτες κατείχαν και οι 80 ξένοι φοιτητές του προγράμματος Erasmus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης με προέλευση από διάφορες χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής, που παρέλασαν την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς  με το ΤΕΙ Τμήμα Κοζάνης.
  5. Τέλος στον οικονομικό τομέα, χωρίς σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είχαμε πολύ θεαματικά αποτελέσματα. Το συνολικό κόστος της φετινής Αποκριάς  συγκρινόμενο με τον αποκριάτικο απολογισμό του 2014 (190.209.95 ευρώ) αλλά και τον απολογισμό του 2015 (150.000 ευρώ ) έπεσε στις 111.185.01 ευρώ, καταγράφοντας μείωση 26% σε σχέση με πέρυσι, μείωση που προήλθε κυρίως από την τεχνική οργάνωση της Αποκριάς με την κατάργηση των δυο εργολαβιών (ηλεκτροφωτισμού και εγκατάστασης οντάδων).

 

Κατασκευαστικά-Τεχνικά- ΥλικάΑποκριά 201560.068.96 ευρώ
Κατασκευαστικά-Τεχνικά- ΥλικάΑποκριά 201630.712.27 ευρώ

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 2016

  1. Οι Φανοί της πόλης που εκφράζουν και τον πυρήνα του εθίμου σε μια προσπάθεια του ΟΑΠΝ να καλυφθούν οι αυξήσεις του ΦΠΑ από 13% στο 23% και ο ΕΦΚ για το κρασί ενισχύθηκαν με 3.780 ευρώ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι (2.500 σε κιχιά και ορχήστρες και  280 σε κρασί).

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά  πράγματα που  χρειάζονται αναδιοργάνωση  ακόμη όπως και μια μεγάλη διαδικασία διαβούλευσης, παρουσία όλων των άμεσα ενδιαφερόμενων  φορέων για τον χαρακτήρα και την ουσία  της Κοζανίτικης  Αποκριάς. Υποσχόμαστε ως  ΟΑΠΝ ότι θα επιχειρήσουμε  να την οργανώσουμε  όσο γίνεται πιο σύντομα .

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Τέλος θεωρούμε βασική υποχρέωση μας να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας  όλους εκείνους που ως φορείς ή ως απλοί πολίτες συνετέλεσαν στη φετινή επιτυχία του εθίμου και την συνολική πετυχημένη εικόνα της Αποκριάς 2016 που εκπέμψαμε ως Δήμος.

Αρχής γενομένης από τους ανθρώπους των Φανών που αποτελούν και την ψυχή του εθίμου και συμβάλλουν κάθε χρόνο στην  ζωντανή παρουσίασή του τόσο στο χώρο του Φανού όσο και στην κεντρική πλατεία, αλλά και όλους τους άλλους που συμμετείχαν στις  παράλληλες εκδηλώσεις (χορευτικά, παρελάσεις, Sourd  Games, πάρτι Νεολαίας)  στους χορούς  και στα παντός είδους  ξεφαντώματα που οργανώθηκαν από ιδιώτες στα πεζοδρόμια, στα μαγαζιά, στα bar, στα café, δημιουργώντας  τη συλλογική θετική εικόνα που εκπέμπουμε ως πόλη την περίοδο της Αποκριάς προς τα έξω.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

  1. Αστυνομική Δ/νση Κοζάνης
  2. Τροχαία Κοζάνης
  3. Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης
  4. Υγειονομική Υπηρεσία Κοζάνης
  5. (Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ) Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας
  6. (ΣΥ.ΡΑ.ΚΟΖ) Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης
  7. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Κοζάνης
  8. ΕΚΑΒ
  9. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΠΑΝΔΩΡΑ» και τον μαέστρο της κ. Καραχάλιο Πάρι και τον βοηθό του Φασνάκη Κώστα
  10. ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
  11. Σωματείο Καταστηματαρχών Υγειονομικού ενδιαφέροντος Κοζάνης
  12. Πρόσκοποι Κοζάνης
  13. Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας
  14. Όλους τους Πολιτιστικούς Ομίλους και τα τμήματά τους που χόρεψαν και παρέλασαν

 

Ειδικότερα, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται:

1) στους ανθρώπους των 13 Φανών της πόλης (Άγιος  Δημήτριος, Άγιος Αθανάσιος, Αλώνια, Αριστοτέλης, Γιτιά, Κεραμαριό, Πηγάδ’ τ’ Κεραμαριού, Παύλος Μελάς,  Κρεβατάκια, Λάκκος τ΄Μάγγαν, Μπουντανάθκα, Πλατάνια, Σκ’ρκα, που αψήφισαν τις άσχημες καιρικές συνθήκες και έδωσαν δυναμική παρουσία παντού όπου χρειάστηκε.

2) στους συντονιστές των θεματικών βραδιών:

Ηλία Πολίτη, Γιάννη Γκόγκο, Δώρα Κυρατσού, Γιώργο Σπινθηρόπουλο, Θόδωρο Χατζηθεοδωρίδη, Στέλιο Μπούκο, Αργύρη Παπαζήση.

3) στη συλλογέα λαογραφικού υλικού – συγγραφέα του βιβλίου «Αποκριά στην Κοζάνη, από μέσα απ΄το χορό» Ματίνα Μόμτσιου – Τσικριτζή για την προσφορά κειμένων της για τον έντυπο οδηγό – ταυτότητα της Κοζανίτικης Αποκριάς του ΟΑΠΝ και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις σε διάφορα sites όπως και για τις προτάσεις παιχνιδιών στα Sourd Games.

3) στον καθηγητή του τμήματος Γραφικών Τεχνών του Εικαστικού Εργαστηρίου Κοζάνης Κυριάκο Παπαδόπουλο για τη γραφιστική επιμέλεια του έντυπου οδηγού – ταυτότητας της Κοζανίτικης Αποκριάς.

4) στους φωτογράφους Τζήμο Ανδρέα, Δαζάνη Σάκη, Βρετάκο Αλέκο, Παλέντζα Σούλα, Διάφα Νικολέττα, Στραβού Δημήτρη και Τσατσιάδη Ευρυπίδη που μας χορήγησαν αφιλοκερδώς φωτογραφικό υλικό προβολής.

5) Τον δημοσιογράφο Πάσχο Μανδραβέλη για τη συνεισφορά του στην προβολή της Κοζανίτικης Αποκριάς στα Αθηναϊκά ΜΜΕ.

6) στην Καλλιτεχνική Επιτροπή Αποκριάς 2016 που συνέβαλε τα μέγιστα στη γενικότερη αναδιοργάνωση των θεματικών βραδιών και των Sourd Games (Αρχιτέκτονες Βασίλη Τράγια, Σπανιόλα Μαρία και Πλάκα Νανά, μαθητές του τμήματος Γραφικών Τεχνών του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης, τους κυρίους Κυριάκο Παπαδόπουλο και Φράγκο Γρηγόρη και την κ. Σιούστη Ελένη.

7) στη σκιτσογράφο Τέτη Σώλου για τη φιλοτέχνηση της κεντρικής αφίσας της Κοζανίτικης Αποκριάς και της αφίσας της βραδιάς των χάλκινων.

8)Στο τμήμα Αισθητικής της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και την υπεύθυνη καθηγήτριά του κ. Φανή Λιούλια καθώς και την  Έλενα Γώγου, αισθητικό,  για το Face –painting

9)Για το χορό των ΑμΕΑ:

Το Καφέ Αβάντζο, τον Αντ. Ζερβανταρίδη (για χορηγία χυμών) και την ορχήστρα Νίκου & Σάκη Χρόνη, Δημήτρη Δάτσιου

10) Για τη βραδιά χάλκινων:

Τους 45 οργανοπαίκτες των ορχηστρών:

Φιλαρμονική Δήμου Κοζάνης «Πανδώρα», Κοζανίτικο Τακίμι, Κοζανίτικη Κομπανία, Μουσικόχρωμα Κοζάνης, Κοζανίτικα Μπέντια

καθώς και πολλούς μεμονωμένους μουσικούς.

11) Για τη Μικρή Αποκριά:

Την αντιπροσωπεία Αφοί Παπαζήση στο Βατερό (για προσφορά κερασμάτων)

12)Για τα Sourd  Games

Την Άλφα Δημιουργίες Ζύμης και τη FALCON Αποστολίδης (για τα μπλουζάκια) και το Σούπερ Μάρκετ Γρηγοριάδη

13) Τους επιχειρηματίες της Κοζάνης που συνέβαλαν στην έκδοση του έντυπου οδηγού – ταυτότητας της Κοζανίτικης Αποκριάς

14) για την απολογιστική εκδήλωση των φανών:

το ζαχαροπλαστείο Αμορίνο,  τον Πήττα Μάκη (φύλλο κρούστας), τις κυρίες Ανδρομάχη Καραμούζα – Πελέκα, Ελένη Ντόλα, Στέλλα Δελιαλή και Καίτη Καραματσούκα – Βαρδάκα για την παρασκευή του παραδοσιακού μπακλαβά καθώς και την ορχήστρα του Τόμυ Καραγκούνη που κράτησε συντροφιά τους φανούς την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Άλσος Wine Bar.

15)  Όλο το προσωπικό του ΟΑΠΝ για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, κυρίως όμως τον Βασίλη Βακρατσά, την Ιωάννα Βόμβα, τη Στέλλα Σγουροπούλου, την Εύη Χατζοπούλου, τη Νικολέττα Διάφα και τον Γιάννη Κουμπούρα, που με επικεφαλής τη Διευθύντρια κ. Φωτεινή Διάφα επέδειξαν υπέρμετρο ζήλο.

16) Το Τμήμα Η/Μ και Ηλεκτροφωτισμού της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών καθώς και το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης για την τεχνική υποστήριξη.

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 2016, ήταν οι:

  1. ΔΕΗ Α.Ε.
  2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  3. ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ

Φανή Φτάκα

 

Ακολουθεί ο οικονομικός απολογισμός της Αποκριάς 2016

 

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: