- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Κοζάνη: Οι πρωταγωνιστές των πανελλαδικών εξετάσεων
Άγχος, αγωνία, στρες, όνειρα και ελπίδες για το μέλλον, πολύ διάβασμα, σχολείο, φροντιστήρια. Πολλά χρόνια στα …θρανία μέχρι να έρθει η πολυπόθητη επιτυχία και η εισαγωγή σε μια πανεπιστημιακή σχολή.
Οι μικροί «πρωταγωνιστές» των ημερών είναι μερικά μόνο από τα παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στις σχολές της επιλογής τους. Μαθητές με όνειρα και διακρίσεις, με ενδιαφέροντα και χόμπι, με όνειρα για καριέρες και ανάγκη για …ξενοιασιά και φοιτητική ζωή, αλλά και το νου στραμμένο στη δουλειά από τώρα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά ιδρύματα, σήμερα νοιώθουν περιχαρείς! Πρόκειται για νέα παιδιά με πολλά όνειρα στις «αποσκευές» τους, τα οποία ξεδιπλώνουν σήμερα στις σελίδες του «Πρωινού Λόγου».
Μαζί με αυτά, μοιράζονται και τα μυστικά της επιτυχίας τους, που όπως κατά κοινή ομολογία λένε, είναι το συστηματικό διάβασμα και η μείωση του άγχους! Οι αυριανοί φοιτητές, μας μιλάνε για τις σχολές που πέτυχαν, αλλά και για το …διάβασμα που «έριξαν», ενώ εμείς του ευχόμαστε ολόψυχα καλή σταδιοδρομία και όλα τους τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα! Και σε αυτούς, αλλά και σε όσους τα όνειρα δεν εκπληρώθηκαν χθες, ας έχουν κατά νου ότι είναι πολύ μικροί και όλη η ζωή είναι μπροστά τους!
Οι μελλοντικοί φοιτητές μας είπαν τα εξής:
Στυλιανή Βόμβα, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκης, με 18.936 μόρια: «Μυστικό, το τακτικό διάβασμα»
Η Στέλλα πέρασε με διακρίσεις στο Πολυτεχνείο, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης και ήταν η πρώτη της επιλογή. Μάλιστα είχε τον μεγαλύτερο βαθμό στο σχολείο της, το 3ο Λύκειο Κοζάνης. Η αριστούχα μαθήτρια, πέτυχε υψηλές βαθμολογίες και πολλά μόρια άρα έναν επιπλέον λόγο να χαίρεται! «Το μυστικό της επιτυχίας είναι τακτικό διάβασμα. Να μην αφήνουμε κενά και διάβασμα όλα τα χρόνια. Δεν στερήθηκα κάτι, ίσως κάποιες εξόδους στην Γ΄ Λυκείου, όχι όμως τις προηγούμενες χρονιές. Συστηματικό διάβασμα και όχι κενά…» σημειώνει. Από δω και πέρα ακολουθεί η φοιτητική ζωή για την οποία αδημονεί, όπως και όλοι οι επιτυχόντες άλλωστε!
Βασιλική Παπαϊωάννου, Νομική Θεσσαλονίκης, 18.651 μόρια: «Νοιώθω απόλυτα δικαιωμένη»!
«Πέτυχα στη Νομική Θεσσαλονίκης και ήταν η πρώτη μου επιλογή! Διάλεξα τη Νομική για μια σειρά από παράγοντες. Είχα διαλέξει τη θεωρητική κατεύθυνση και η Νομική ήταν η σχολή που με ενδιέφερε. Τόσο τα μαθήματα, όσο και το ίδιο το αντικείμενο. Επηρέασε και ο περίγυρος, βέβαια. Δεν είναι τόσο ότι ήθελα να γίνω δικηγόρος, αλλά το γεγονός ότι η Νομική έχει πολλά παρακλάδια και διεξόδους». Όσο για το πιο είναι το όνειρό της δέκα χρόνια από τώρα, η ίδια απαντάει γεμάτη όνειρα αλλά και αποφασιστικότητα: «Ξέρω, μόνο, ότι δεν θέλω να μείνω στη Νομική! Θα πάω στη σχολή και μετά θα κατασταλάξω». Η πόλη έπαιξε ρόλο στην επιλογή της, και ως παιδί τρίτεκνης οικογένειας η ίδια, ήθελε να μην επιβαρύνει την οικογένειά της. «Λόγω και απόστασης, ήθελα να είμαι κοντά στους δικούς μου, την οικογένειά μου, και ήθελα να διευκολύνω τους δικούς μου όσο γίνεται». Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, η ίδια λέει πως δεν στερήθηκε απολύτως τίποτα και αυτό μάλλον «κρύβεται» στις ..επαναλήψεις! Χαρακτηριστικά σημειώνει πως: «Δεν στερήθηκα κάτι,. Και το διάβασμα είχα, και τις εξόδους μου είχα. Όταν ένοιωθα πιεσμένη έβγαινα έξω, έκανα μια βόλτα, έκανα ποδήλατο. Δεν μου έλειψε κάτι. Το μυστικό είναι το συνεχές διάβασμα και οι συνεχείς επαναλήψεις»! «Είμαι πολύ ευτυχισμένη γιατί ήρθαν όλα όπως τα ήθελα. Η πόλη, η σχολή, όλα! Νοιώθω απόλυτα δικαιωμένη!» καταλήγει.
Δέσποινα Γκατζιούρα, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, 18.557 μόρια: «Δεν στερήθηκα το έξω, χρειάζεται πρόγραμμα»
Η Δέσποινα, από το πρώτο λύκειο Κοζάνης, πέτυχε υψηλά μόρια και πέρασε στην πρώτη της επιλογή, μάλιστα πέτυχε από τα υψηλότερα μόρια στο σχολείο της. Επέλεξε τη σχολή της την τελευταία χρονιά και νοιώθει δικαιωμένη! Στόχοι και όνειρα για το μέλλον είναι να πάει καλά στη σχολή της, ενώ παράλληλα αδημονεί για τη φοιτητική ζωή. Όσο για το διάβασμα, αυτό γινόταν με πρόγραμμα, ενώ όπως λέει η ίδια αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας. Δεν στερήθηκε πράγματα, απλά προγραμμάτιζε τον ελεύθερό της χρόνο, ενώ τώρα την περιμένει η φοιτητική ζωή!
`
Κατερίνα Μάστορα, Οδοντιατρική Αθήνας, 18.408 μόρια: «Όνειρό μου η παιδοδοντιατρική και η έρευνα!»
«Πέρασα στην πρώτη μου επιλογή. Ήταν κάτι που το ήθελα από πολύ μικρή, σε όλη μου τη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κατερίνα, μιλώντας παράλληλα στον αγώνα που χρειάστηκε να κάνει, λέγοντας πως «τίποτα δεν είναι δύσκολο για κάτι που θέλεις πραγματικά». Όσο για την ίδια, λέει πως αυτό που στερήθηκε ήταν ο …ύπνος, σημειώνοντας πως διάβαζε αρκετές ώρες, και οι έξοδοι ήταν περιορισμένοι. «Το διάβασμα είναι αρκετό και σε αυτές τις υψηλόβαθμες σχολές που έχουν απαιτήσεις», ανέφερε η Κατερίνα. Στους μελλοντικούς στόχους για την ίδια, είναι να γίνει παιδοδοντίατρος ενώ θα την ενδιέφερε να ασχοληθεί με την έρευνα! Η συμβολή της προς άλλα παιδιά που τώρα διαβάζουν και μελλοντικά θα δώσουν εξετάσεις, είναι να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να πιστεύουν στον εαυτό τους!
Αθανασία Κοντού: 2η στην Πληροφορική Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκης, 18.300 μόρια: «Μεγάλη αγάπη η μουσική»!
«Η πληροφορική ήταν η πρώτη μου επιλογή. Αν και το όνειρό μου είναι να γίνω μουσικός, είχα στο μυαλό μου να δηλώσω ως πρώτη επιλογή μουσικές σχολές, αλλά για πολλούς λόγους αποφάσισα να διαλέξω την πληροφορική, που ούτως ή άλλως με ενδιαφέρει!». Μετά την «πειθώ» των δικών της προσώπων, η Αθανασία (που έχει μουσικές σπουδές στο πιάνο), διάλεξε να σπουδάσει παράλληλα την Πληροφορική, σαν αντικείμενο που θα διευρύνει τους ορίζοντές της, και γιατί την ενδιέφερε σαν επιστήμη. Πέρασε δεύτερη στην Σχολή Πληροφορικής του Α.Π.Θ. πετυχαίνοντας μεγάλη διάκριση και όλα αυτά χωρίς να στερηθεί ούτε λεπτό τη μουσική της, τα μαθήματα στο Ωδείο και το πιάνο. «Η μουσική είναι το όνειρό μου, και η πληροφορική είναι ένα αντικείμενο που θα διευρύνει τους ορίζοντές μου. Τώρα μας περιμένει …δουλειά, με τη μουσική κυρίως, κάτι που αγαπάω πολύ!»
Ντούρι Ζούζι, Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, 18.000 μόρια: Πριν τη σπουδή, δουλειά!
«Είναι κάτι που ήθελα να κάνω από μικρός. Το χα βάλει στόχο από μικρό παιδί και από το δημοτικό ακόμα αυτό έλεγα ότι ήθελα να κάνω!». Όσο για την επιτυχία και πόσο δύσκολη ήταν, ο ίδιος απαντάει: «Δεν ήταν κι εύκολο. Όπως το περίμενα, στην ουσία. Δεν στερήθηκα κάτι, ίσως όμως να κουράστηκα λίγο παραπάνω. Μερικές φορές έπρεπε να μείνω μέσα αντί να βγω, ή να ξεκουραστώ λιγότερο. Μειώθηκε ο ελεύθερος χρόνος». Το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με τον ίδιο, έγκειται στην αποβολή του άγχους: «Δεν πρέπει να αγχωθούν. Όσοι αγχώθηκαν φέτος, απλά έχασαν τη συγκέντρωσή τους». Όσο για τον ίδιο, από δω και πέρα ακολουθεί μεν φοιτητική ζωή, αλλά και δουλειά, μιας και ο Ντούρι εργάζεται ήδη και σκοπεύει να συνεχίσει: «Δουλεύω ήδη για να τα βγάζουμε πέρα, να βοηθάω την οικογένεια μου μιας και τα έξοδα της φοιτητικής ζωής είναι πολλά», καταλήγει.
Ελένη Παπαγιάννη, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, 17.339 μόρια: «Ήθελα να γίνω δασκάλα από μικρή!»
«Ήταν κάτι που το ήθελα από μικρή. Ήθελα να γίνω δασκάλα. Ήταν η πρώτη μου επιλογή» αναφέρει στον «Π.Λ.» η Ελένη, λέγοντας απερίφραστα ότι το καλύτερο για το κάθε παιδί είναι να σπουδάσει αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει: «Για μένα, πέρασα στην πραγματικά καλύτερη επιλογή». Δεν στερήθηκε πράγματα, γιατί όπως λέει, υπήρχε χρόνος, απλά δεν ήταν αρκετός. «Υπήρχε χρόνος και για την έξοδο και για τη βόλτα. Για όλα τα πράγματα». Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, φαίνεται πως είναι το …σύστημα: «Χρειάζεται συστηματικό, οργανωμένο διάβασμα, και η παρακολούθηση των μαθημάτων τόσο στο σχολείο, και στο φροντιστήριο, αλλά και στο σπίτι». Τα όνειρά της για το μέλλον: να τελειώσει τη σχολή της και να συνεχίσει τις σπουδές της με ένα μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία. Όσο για το παρόν: Φοιτητική ζωή, στη Θεσσαλονίκη, μιας πόλης που επέλεξε λόγω της κοντινής τη απόστασης από την Κοζάνη, ώστε λόγω και κρίσης να μην επιβαρύνεται η οικογένεια με άλλα έξοδα!
Νίκος Τράγιας, Νοσηλευτική ΑΕΙ Αθηνών, 15.795 μόρια: «Διάβασμα χωρίς κενά»
Ο Νίκος πέτυχε στη μοναδική πανεπιστημιακή νοσηλευτική σχολή στην Ελλάδα και του αρέσουν τα ιατρικά επαγγέλματα! Όπως σημειώνει: «Με ενδιέφερε γενικότερα ο κλάδος υγείας, και η Νοσηλευτική ήταν η αμέσως επόμενη επιλογή μου. Είμαι ικανοποιημένος και σε κάποια χρόνια από τώρα φαντάζομαι τον εαυτό μου τελειόφοιτο, σε κάποιο Νοσοκομείο». Όπως για όλα τα παιδιά, έτσι και για αυτόν υπήρξε μια δυσκολία, με πολύ διάβασμα, αλλά δεν έλειπαν και τα διαστήματα χαλάρωσης. Το μυστικό της επιτυχίας, είναι να μην μένουν κενά, να γίνεται συστηματικό διάβασμα, και το βασικότερο, χωρίς άγχος! Όσο για την πόλη που θα σπουδάσει, την Αθήνα, αυτό όπως εξομολογείται είναι κάτι δύσκολο, αλλά σίγουρα θα το συνηθίσει!
Αλέξανδρος Ζυγούρης Οικονομικό Ιωαννίνων, 12.997 μόρια: Στο Οικονομικό με αγάπη τη …γεωπονία!
«Να είμαι ειλικρινής, τα οικονομικά ήταν η δεύτερη επιλογή, η πρώτη ήταν Γεωπονία. Μου αρέσει να ασχολούμαι με τα άνθη και τα φυτά, ενώ όλοι πλέον γυρίζουμε σιγά- σιγά στη γεωργία. Θεωρώ ότι είναι ένα επάγγελμα με μέλλον. Ωστόσο πέτυχα την εισαγωγή μου στο Οικονομικό, στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είμαι πολύ χαρούμενος τελικά, γιατί είχα απογοητευτεί με τους βαθμούς μου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος. Από δω και πέρα ακολουθεί φοιτητική ζωή!
από τον Πρωινό Λόγο
0 comments