- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Κοζάνη: Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ έξι οικισμοί λόγω σεισμού προ 20ετίας
Μετασεισμικές… εκκρεμότητες
Μετασεισμικές… εκκρεμότητες 20 χρόνων έφερε στο προσκήνιο η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων σε έξι οικισμούς του νομού Κοζάνης, που το 1995 είχαν χτυπηθεί σοβαρά από τον Εγκέλαδο.
Οι σεισμόπληκτοι οικισμοί, που κρίθηκαν γεωλογικά ακατάλληλοι για ανοικοδόμηση, επρόκειτο να μεταφερθούν σε έκταση στα βόρεια της Νεάπολης Κοζάνης, κάτι όμως που εν έτει 2014, σχεδόν 20 χρόνια μετά τον σεισμό, δεν έχει ακόμη γίνει.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτικές υποδομές στην περιοχή όπου επρόκειτο να μετεγκατασταθούν (οδικές, ύδρευσης και αποχέτευσης) έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους.
Πρόκειται για ακίνητα εντός των ορίων των οικισμών Πεπενιάς, Πολύλακκου, Αξιόκαστρου, Κλήματος, Τραπεζίτσας – Πανάρετης και Πυλωρών, τα οποία με βάση τη νέα τροπολογία για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), απαλλάσσονται φέτος από αυτόν, «εφόσον, καθ’ όλο το έτος 2013 δεν ηλεκτροδοτήθηκαν».
Σήμερα, σε καθέναν από τους έξι οικισμούς που απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ ζουν τον χειμώνα λίγες δεκάδες άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν θέλησαν -ή δεν μπόρεσαν για οικονομικούς λόγους- να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
‘Οπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, οι εναπομείναντες κάτοικοι δεν μπορούν να επιδιορθώσουν οι ίδιοι τα σπίτια τους, καθώς δεν έχουν οικοδομικές άδειες για τις εργασίες, ενώ τα οικονομικά τους βάρη αυξάνει το γεγονός ότι «τα χωράφια τους φαίνονται στην εφορία ως οικόπεδα». Αυτό συμβαίνει λόγω επέκτασης οικισμού, που είχε αποφασιστεί ήδη πριν από το 1995, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των οικισμών να επιβαρύνονται με φόρους δυσανάλογους του εισοδήματος, που πραγματικά απολαμβάνουν από την ακίνητη περιουσία τους.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Βοΐου, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, υποστήριξε: «Από το 1995 έχουν περάσει 20 χρόνια. Πολλοί από τους τότε κατοίκους, που είχαν χτυπηθεί από τον σεισμό, δεν ζουν πια. Κι όμως, η μετεγκατάσταση που είχαν υποσχεθεί στους σεισμόπληκτους δεν έχει γίνει ακόμη και ταυτόχρονα δεν μπορούν και οι ίδιοι να επιδιορθώσουν ζημίες γιατί δεν έχουν άδεια. Μιλάμε για χωριά όπου κατά μέσο όρο ζουν μόνιμα 40-50 άνθρωποι, σε μεγάλο βαθμό γέροντες. Σε κάποια από αυτά τον χειμώνα απομένουν πέντε- δέκα κάτοικοι».
Σύμφωνα με τον διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Κώστα Γρίβα, οι οικισμοί αυτοί είχε τότε αποφασιστεί να μεταφερθούν στην προαναφερθείσα έκταση στα βόρεια της Νεάπολης. Προβλεπόταν να ακολουθήσει κλήρωση για την κατανομή των ιδιοκτησιών, ώστε οι νέοι κάτοικοι να χτίσουν τα σπίτια τους με δάνειο.
«Αυτή η κλήρωση δεν έγινε ποτέ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Αν αποφασιστεί να γίνει σήμερα, η κατάσταση πρέπει να καταγραφεί ξανά γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει πολύ, άλλοι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή και άλλοι από τη ζωή» σημειώνει ο κ.Γρίβας.
Η έκταση είναι πάντως έτοιμη να δεχτεί κατοίκους σε ό,τι αφορά τις υποδομές. «Έχουμε ολοκληρώσει κατά 90% τα έργα υποδομών, μας μένουν μόνο τα φρεάτια» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να απαλλαγούν και τα χωριά της περιοχής που επλήγησαν από τα έργα της ΔΕΗ.
Σε περίπου 12-13 υπολογίζονται οι οικισμοί στη δυτική Μακεδονία, που είτε έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό του ’95 είτε έχουν επηρεαστεί από τα έργα της ΔΕΗ, οι οποίοι θα πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης, προσθέτοντας ότι σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας και η συζήτηση που πρέπει να γίνει για το θέμα είναι μεγάλη.
Υπενθυμίζεται ότι ο σεισμός του 1995 είχε χτυπήσει δεκάδες κοινότητες και οικισμούς σε Κοζάνη και Γρεβενά, προκαλώντας καταστροφές σχεδόν σε 10.200 κατοικίες και αφήνοντας πίσω του πάνω από 10.000 άστεγους στους δύο νομούς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 comments