Το γερμανικό προεκλογικό σκηνικό ήλθε να ταράξει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, ανακινώντας σενάρια για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε μια περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση έχει κατηγορηματικά αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Φράτσερ θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η συλλογή των φόρων, με συνέπεια να θεωρεί βέβαιο πως «η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μία νέα απομείωση χρέους».
Κατά τον Φράτσερ, επειδή θα υπάρξουν αποκλίσεις από ορισμένους στόχους, το ζήτημα θα εξεταστεί υποχρεωτικά με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού ώς το τέλος του έτους. Με κάποιο τρόπο, θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, επισημαίνει ο Φράτσερ και αυτή τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, καθώς, όπως λέει, «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές». Σχετικά με το κόστος επιβάρυνσης των Γερμανών φορολογουμένων, ο Φράτσερ διευκρίνισε ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα κληθεί να καλύψει υποχρεώσεις που ανέρχονται σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Στο «κούρεμα», μάλιστα, μπορεί να συμμετάσχει και η ΕΚΤ μέσω της μεταφοράς τίτλων στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM.
Η δυσκολία με ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έγκειται στο φόβο ότι ενδεχόμενη «υπαναχώρηση» έναντι της Ελλάδας θα μπορούσε να γεννήσει αξιώσεις και από πλευράς των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης που πλήττονται έντονα από την κρίση. Γι’ αυτό και προτείνει το βαθμιαίο κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους, π.χ. με την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων.
enet.gr