giapraki.com

Κουκουλόπουλος στο Thecaller: «Αν σηκωθεί όρθια η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, θα σηκωθεί όρθια και η χώρα»

Κουκουλόπουλος

«Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει εκλογές, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγει μέσα στο 2017», εκτίμησε σε συνέντευξή του στο Thecaller το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Κουκουλόπουλο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαθμολογείται υπό το μηδέν, ενώ αναφορικά με την εξελίξει διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση είπε πως «η κυβέρνηση βρίσκεται αποδυναμωμένη στη διαπραγμάτευση, με δική της ευθύνη» και υπερτονίζει το γεγονός πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στη διαπραγμάτευση, παρά ένας κατάλογος επιθυμιών».

Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του Thecaller Κωστή Μοσχολιό

Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δήλωσε πως «χρειάζονται και άλλες ενωτικές πρωτοβουλίες», ενώ υπερασπίστηκε το έργο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «άλλαξε την Ελλάδα από μία χώρα των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων σε χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» και ισχυρίστηκε ότι «αν σηκωθεί όρθια η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, θα σηκωθεί όρθια και η χώρα».

Εξάλλου, αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογών και αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, εφόσον είναι πρώτη δύναμη, ο κ. Κουκουλόπουλος στέλνει σαφές μήνυμα: «Οι δύο πρώτοι στην κάλπη οφείλουν να συνεργαστούν και οι άλλοι να στηρίξουν». Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την κίνηση των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη, επισημαίνει ότι «το πιο καθαρό μήνυμα των τριών είναι η απαίτηση διάλυσης του  ΠΑΣΟΚ» και προσθέτει με νόημα ότι «Κεντροαριστερά που δεν έχει καθαρούς λογαριασμούς με την ιστορία της δεν μπορεί να υπάρξει».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάρι Κουκουλόπουλου στο Thecaller:

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Ποιός είναι ο απολογισμός για τη χώρα;

«Με την αμείλικτη λογική των αριθμών ο απολογισμός  του κ. Τσίπρα βαθμολογείται κάτω του μηδενός, δυστυχώς όμως η βλάβη που προκλήθηκε είναι σοβαρότερη, μεγαλύτερη και βαθύτερη.

Το ίδιο αφορά στην εθνική μας κυριαρχία και στις αντιλήψεις και συμπεριφορές στην ελληνική κοινωνία. Ολοένα και περισσότεροι πολίτες προσχωρούν στην αντίληψη ότι κανένας δεν νοιάζεται γι’ αυτούς και αυτοπεριθωριοποιούνται από τα δημόσια πράγματα. Η δυσπιστία στην ικανότητα των δημοκρατικών θεσμών να προάγουν την ευημερία, τείνει να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Προϋπηρχαν αυτές οι τάσεις, αλλά γιγαντώθηκαν στη διετία ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Η κατάρρευση της επαγγελίας ενός ‘’άλλου δρόμου’’ που δεν υπήρχε, η στοχοποίηση της παραγωγικής Ελλάδας και η συστηματική αναπαραγωγή των παθογενειών που γέννησαν την κρίση, είναι οι βασικές αιτίες της σημερινής κατάστασης. Οι προσδοκίες που αποτελούν κινητήρια δύναμη των κοινωνιών βρίσκονται στο ναδίρ και το εθνικό όραμα του κ. Τσίπρα είναι η φτωχοποίηση όλων.

Σ’ αυτό το κοινωνικό περιβάλλον της απάθειας και της αντίληψης ‘’όλοι ίδιοι είναι’’, ελάχιστα αξιολογήθηκε μια πολύ οδυνηρή και επαχθής εξέλιξη. Η εποπτεία των δανειστών από τα δημοσιονομικά ζητήματα επεκτάθηκε στη δημόσια περιουσία και τον εθνικό μας πλούτο με όρους ταπεινωτικούς που θα τους βρίσκουμε για πολλά χρόνια μπροστά μας».

Πως βλέπετε τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης; Θωρείτε ότι θα κλείσει σύντομα η β’ αξιολόγηση ή θα ζήσουμε το «θρίλερ» του 2015;

«Όχι, δεν πιστεύω σε επανάληψη του 2015 γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε σήμερα με εσχάτη προδοσία κι αυτό δεν το δέχομαι για κανένα Έλληνα Πρωθυπουργό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται αποδυναμωμένη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με δική της ευθύνη.

Τα νέα μέτρα για το αφορολόγητο και τις συντάξεις που ακούγονται εφιαλτικά, σχετίζονται ευθέως με τα πεπραγμένα της, δηλαδή:

-Την επιστροφή στην ύφεση τη διετία 2015-2016

-Την απεμπόληση του κεκτημένου του 2012 για το χρέος

-Τις καθυστερήσεις και παλινωδίες στις αποκρατικοποιήσεις

-Τον «διωγμό» της παραγωγικής Ελλάδας

-Το «έγκλημα» στις τράπεζες που επέφερε απώλεια 25 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο,

Όλοι αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που φέρνουν την κυβέρνηση και τελικά τη χώρα σε δεινή θέση. Το χειρότερο είναι ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στη διαπραγμάτευση, παρά ένας κατάλογος επιθυμιών».

Είναι πιθανό σενάριο οι εκλογές; Τις θέλει το ΠΑΣΟΚ;

«Ο κ. Τσίπρας δεν θέλει εκλογές, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τις αποφύγει μέσα στο 2017. Η κατάσταση στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα και οδηγεί τον κ. Τσίπρα στην έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου. Αν θα πιεί το ποτήρι των πεπραγμένων του ως το τέλος ή θα επιχειρήσει ηρωική έξοδο, είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει επιλογή που να δίνει μακροημέρευση στην κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου.

Το  ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σε εκλογική ετοιμότητα και η αγωνία μας δεν σχετίζεται με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά με την ανόρθωση της χώρας, από την επομένη των εκλογών».

Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν στην κάλπη και η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, χωρίς αυτοδυναμία, θα συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, όπως το 2012 για το καλό της χώρας και προκειμένου να μην οδηγηθούμε εκ νέου σε εκλογές;

«Το ζητούμενο την ημέρα των εκλογών είναι να υπάρξει αυξημένη συμμετοχή που θα δώσει βαθιά ανάσα στη Δημοκρατία. Την επομένη των εκλογών, αν δεν είμαστε ανεπίγνωστοι, οφείλουμε να δώσουμε στην Ελλάδα αυτό που της έλειψε τα τελευταία 10 χρόνια της ύφεσης και τα 7 των μνημονίων, τη συνεννόηση. Οι δύο πρώτοι στην κάλπη οφείλουν να συνεργαστούν και οι άλλοι να στηρίξουν, γιατί η πατρίδα μας χρειάζεται για ένα διάστημα μία φωνή μέσα και έξω από τη χώρα.

Τη σειρά των κομμάτων θα την αποφασίσει ο λαός και τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο. Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει συνεννόηση και συμφωνία σε 2-3 μείζονα θέματα για να μπορούν να μπουν οι βάσεις για μια πορεία εξόδου από την κρίση. Το χρέος και τα πλεονάσματα, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις για ένα επενδυτικό σοκ μαζί με την προστασία των πιο αδυνάμων, είναι ένα βάρος που κανένας δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του. Μόνο τα κόκκινα δάνεια,χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση, μπορούν να «καταπιούν» δύο πρωθυπουργούς.

Ποιά είναι η γνώμη σας για τον συγκυβερνήτη και επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο; Θα ήθελα και ένα σχόλιο με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε κατά δημοσιογράφων και του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη.

«Ο κ. Καμμένος δεν είναι «το άτακτο παιδί» της κυβέρνησης, αλλά αυτός που κανοναρχεί στα θεσμικά ζητήματα εδώ και δύο χρόνια. Από τη θλιβερή απόπειρα ελέγχου των καναλιών μέχρι τον ΔΟΛ και από τη μήνυση Πετρουλάκη μέχρι τα αυτόφωρα δημοσιογράφων, η καθεστωτική λογική χαρακτηρίζει την κυβέρνηση και ο κ. Καμένος αναδεικνύεται σε κεντρική της φυσιογνωμία.

Περίοδος πυκνών και σημαντικών εξελίξεων Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφού μετά τη σύμπραξη Γεννηματά- Παπανδρέου, την επιστροφή ή και την ένταξη βουλευτών, ήρθε και η συμπόρευση στελεχών του χώρου, πολλά εκ των οποίων είχαν αποστασιοποιηθεί. Είστε αισιόδοξος για την πορεία του εγχειρήματος;

«Η υπόθεση της Κεντροαριστεράς, η υπόθεση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων εδώ και λίγες μέρες και αυτό μπορεί ν’ αποδειχθεί μείζον γεγονός, αρκεί να υπάρξει συνέχεια. Ενωτικές πρωτοβουλίες, καθαρός πολιτικός λόγος και τολμηρή προγραμματική πρόταση με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, είναι αυτά που χρειαζόμαστε. Δεν θέλω να κάνω ασκήσεις αισιοδοξίας, αλλά πιστεύω βαθιά ότι αν σηκωθεί όρθια η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, θα σηκωθεί όρθια και η χώρα.

«Πάλι με τα ίδια πρόσωπα…;», είναι ένα από τα επιχειρήματα όσων άσκησαν κριτική για τα πρόσωπα που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση στο Caravel. Τι απαντάτε στους επικριτές;

«Ένας από τους λόγους που η πατρίδα μας βρίσκεται καθηλωμένη εδώ και χρόνια σε μία πρωτοφανή κρίση είναι και η επικράτηση της ανιστόρητης θεωρίας περί της «καταστροφής της χώρας από το  ΠΑΣΟΚ». Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε την Ελλάδα από μία χώρα των Νοτιοδυτικών Βαλκανίων σε χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το βάρος αυτής της ιστορικής αλλαγής το σήκωσαν τα πρόσωπα που κλήθηκαν στο Caravel.

Δε μοίραζε κανείς ρόλους στη συνάντηση, ούτε ζητήθηκε κάτι τέτοιο απο κανένα. Στήριξη στις πρωτοβουλίες της Προέδρου του  ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και καθοριστική συμβολή στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας είναι τα μηνύματα της συνάντησης. Όσοι πιστεύουν ότι ήταν συνάντηση μνήμης πολύ γρήγορα θα αντιληφθούν ότι ήταν πολιτικό γεγονός με προωθητική δύναμη».

Η συστράτευση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Δημ. Συμπαράταξη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ή μήπως δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στα ενδότερα του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα όσον αφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο;

«Είναι στοιχείο εντιμότητας να αποφεύγονται οι συμψηφισμοί και οι ίσες αποστάσεις σε άνισες μεταξύ τους πρακτικές και επιλογές. Ούτε βέβαια η «σιωπή των αμνών» χαρακτήριζε ποτέ τη δημοκρατική παράταξη, τουναντίον. Υπάρχει ωστόσο, ένα ζήτημα που βάζει σε δεύτερη μοίρα όλα τα πιο πάνω. Εδώ και χρόνια η κεντρική μας γραμμή συμπυκνώνεται σε μια λέξη, ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Πώς είναι δυνατόν να το προτείνουμε σε άλλους και εμείς οι ίδιοι να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας; Το ερώτημα δεν είναι ηθικοπλαστικό, αλλά βαθιά πολιτικό και οφείλουμε όλοι μας μία απάντηση».

Υπάρχει ελπίδα συνεργασίας με το Ποτάμι; Ο κ. Θεοδωράκης μιλάει συνεχώς για κάτι «καινούργιο, μακριά από τους υπάρχοντες μηχανισμούς».

«Η εξέλιξη των γεγονότων αναδεικνύει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε κεντρικό πόλο συσπείρωσης όλης της Κεντροαριστεράς και εκεί βρίσκεται η θέση του κ. Θεοδωράκη με το Ποτάμι, ιδιαίτερα μετά την προσχώρηση της ΔΡΑΣΗΣ στο φυσικό της χώρο, τη Νέα Δημοκρατία».

Πως κρίνετε την κίνηση των πρώην «συντρόφων» σας στο ΠΑΣΟΚ, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Φλωρίδη;

«Το πιο καθαρό μήνυμα των τριών είναι η απαίτηση διάλυσης του  ΠΑΣΟΚ, όλα τ’ άλλα έχουν ξαναειπωθεί και είναι πολύ κοντά στις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Όλες οι προτάσεις για διάλυση, αυτοδιάλυση, υπέρβαση και υποκατάσταση του  ΠΑΣΟΚ προέρχονται από την ίδια μήτρα που δεν είναι άλλη από την ανιστόρητη θεωρία της καταστροφής της χώρας από το  ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε απο την ενσυνείδητη ή υποσυνείδητη αποδοχή της. Κεντροαριστερά χωρίς το  ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως κάποια στιγμή να υπάρξει στο μέλλον, αλλά κεντροαριστερά που δεν έχει καθαρούς λογαριασμούς με την Ιστορία της, δεν μπορεί να υπάρξει».

Exit mobile version