«Όταν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός εδώ και δεκατέσσερις μήνες ,ούτε καν μια πρόθεση, ούτε μια απλή ενέργεια, τότε μιλάμε για έντεχνη υποβάθμιση».
Ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος θεωρεί ότι υπάρχει έλλειψη προσανατολισμού στο ΥΠ.ΠΟ σε ότι αφορά το μέλλον της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά.
«Το υπουργείο ακόμα δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο θα διαχειριστεί το μνημείο της Αμφίπολης. Πότε θα συνεχιστούν οι ανασκαφές, πότε θα γίνει επισκέψιμο, πότε θα ολοκληρωθούν οι συντηρήσεις».
Εκτιμά ωστόσο ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες που επισκέπτονται το μνημείο δείχνουν καλή διάθεση.
«Δεν αδικώ τις προθέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων με τους οποίους έχουμε έως τώρα συνεργαστεί, αλλά δεν υπάρχει κανένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Λείπει ένας σαφής προσανατολισμός του υπουργείου».
Ο Κώστας Μελίτος θεωρεί εγκληματική τη στασιμότητα ,που παρατηρείται σε σοβαρά θέματα όπως οι χρήσεις γης.
«Αν θέλουμε να μη μιλάμε για έντεχνη υποβάθμιση, θα έπρεπε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις στην ευρύτερη περιοχή και η ανακήρυξη της ζώνης προστασίας Α. Μας δυσκολεύουν οι εργασίες γιατί αναγκαζόμαστε να κάνουμε χρήση των ιδιωτικών εκτάσεων.
Ακόμη και η εναπόθεση χωμάτων των πρόσφατων έργων από την Τέρνα έγινε σε ιδιωτικές εκτάσεις. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε ούτε το δρόμο για τον τύμβο Καστά. Πώς να το φτιάξουμε όμως; Πρέπει να βγει ένα σχέδιο, να χωρίσουμε τις αρμοδιότητες και μετά να προχωρήσουμε. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα με τις χρήσεις γης.Πως λοιπόν να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη όταν δεν έχουν γίνει έως τώρα βασικά βήματα».
Ο Δήμαρχος Αμφίπολης εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία ανάπτυξης της περιοχής και θεωρεί επιτακτική ανάγκη την ανάληψη πολιτικής βούλησης.
«Ως δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να συνεργαστώ με όλους και να βοηθήσω συμβάλλοντας σε ότι μου ζητήσουν. Και αυτό κάνω ,γιατί πάνω απ όλα βάζω τον τόπο μου .Δεν υπάρχει όμως ένα πλάνο. Αυτό για να γίνει πρέπει να προϋπάρξει μια συνεργασία τόσο με την προϊσταμένη εφορία και κυρίως με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Απαιτείται ένα γενικότερο διαχειριστικό σχέδιο. Εμείς έχουμε ξεκινήσει. ‘Έχουμε προβεί στη χάραξη δρόμων και έργων υποδομής. Αν όμως δεν υπάρχει πρόθεση δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να χωρίσουμε τις αρμοδιότητες και μετά να προχωρήσουμε».
Ο Κώστας Μελίτος επαναφέρει την πρόταση του, να αναλάβει την διαχείριση της ανασκαφής η Δημοτική Αρχή.
«Αν το υπουργείο δεν θέλει το μνημείο ας το δώσει στη Δήμο Αμφίπολης και εμείς θα προχωρήσουμε. Είναι δυνατόν να σταματήσουν οι ανασκαφές σ ένα τόσο μεγάλο τύμβο που δεν έχει εξερευνηθεί; Το μνημείο αυτό μπορεί να αποτελεί μόνο μια κουκίδα σε ολόκληρο τον Τύμβο.
Το ξέρουμε όμως; Eμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει συνέχεια. Το μνημείο θα μιλήσει όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές και οι μελέτες της ανασκαφικής ομάδας. Όταν ολοκληρωθούν… τότε θα δείτε ότι η συζήτηση θα είναι σε ένα άλλο επίπεδο».
Σχολιάζοντας τους δεκατέσσερις μήνες απραξίας επισημαίνει:
«Αναλωθήκαμε σε έντονες αντιπαραθέσεις επιστημόνων που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την περιοχή, τη χώρα γενικότερα αλλά και τους ίδιους. Το υπουργείο προφανώς ακούει αυτούς που θέλει και αντί να ασχοληθεί με σοβαρά ζητήματα ασχολήθηκε με άλλα θέματα.
Όποιος επιχειρήσει να υποτιμήσει αυτήν την ανασκαφή, άδικα κουράζεται .Είναι μοναδική. Θα βρει σύσσωμη ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί να υποβαθμιστεί. Σύσσωμη η τοπική κοινωνία και εκατομμύρια κόσμος από ολόκληρο τον πλανήτη θα αντιδράσουν.
Έως τώρα ήμασταν ανεκτικοί σε μια άτυπη παράταση γιατί περάσαμε μια δύσκολη χρονιά. Σκεφτείτε μόνο τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτά όμως έως εδώ αφού η κατάσταση δείχνει ότι ομαλοποιήθηκε».
Τέλος ο Δήμαρχος Αμφίπολης σημειώνει ότι η προβολή της ανασκαφής άνοιξε νέους ορίζοντες σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Η Αμφίπολη από την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά και μέσω της συνεχούς ενημέρωσης. Αυτό που κέρδισε μέχρι στιγμής η περιοχή είναι μια απίστευτα μεγάλη αναγνωρισιμότητα που για μας αποτελεί ένα πολύ καλό βήμα. Κερδίσαμε τα μέγιστα σε προβολή. Για το 2015 είμαστε στη 10η θέση της GOOGLE με τόσα άλλα προβλήματα να απασχολούν τον Ελληνικό λαό. Αλλά αν δεν υπάρξουν βήματα προς τα προς δεν θα καρπωθεί τίποτα η τοπική κοινωνία.
Επιχειρηματίες ζητούν να επενδύσουν με τουριστικές μονάδες και άλλου είδους επιχειρήσεις και το ενδιαφέρον αυτό εξακολουθεί και παραμένει αναλλοίωτο. Οι Έλληνες ομογενείς συνεχώς επικοινωνούν μαζί μας και ζητούν ενημέρωση και πληροφορίες για την ανασκαφή.
Δεν είμαστε όμως αρχαιολόγοι για να τις δώσουμε, αλλά δεν ξέρουμε και ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου σ ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αν συνεχίσουμε έτσι δε ζημιώνεται μόνο η Αμφίπολη αλλά η χώρα μας».
του Γιώργου Ροδάκογλου
amfipolinews.gr