giapraki.com

«Κόντρα» Περιφέρειας-Δήμου Κοζάνης για το νερό!

Σε κόντρα ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους φορείς της και του Δήμου Κοζάνης και της ΔΕΥΑΚ τείνει, πλέον, να εξελιχθεί το θέμα του εντοπισμού υπερβάσεων χρωμίου στο νερό οικισμών του πρώην Δήμου Ελλησπόντου! Την ώρα που ακόμη τελεί εν ισχύ η απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Δακή για την απαγόρευση της χρήσης νερού για κάθε «ανθρώπινη χρήση» σε Άγιο Δημήτριο, Ρυάκιο και Γαλάνη, εκατέρωθεν δηλώσεις και ανακοινώσεις ήρθαν να ρίξουν… λάδι στη φωτιά, ειδικά ως προς τον επιμερισμό των όποιων ευθυνών υπάρχουν στους αρμόδιους φορείς για τις μετρήσεις της ποιότητας του νερού στην περιοχή μας και ειδικά στον Ελλήσποντο. Στο προσκήνιο βρίσκονται, πλέον, ΚΕΠΕ και ΔΕΥΑΚ, ενώ οι πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» κάνουν λόγο για την κλήση, ήδη, των πρώτων εκπροσώπων φορέων από τον αρμόδιο εισαγγελέα που έχει ξεκινήσει την προκαταρκτική εξέταση για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας πέταξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στη ΔΕΥΑΚ και στους Δήμους γενικότερα, τονίζοντας πως εκείνοι είναι οι μοναδικοί αρμόδιοι για τις μετρήσεις, σύμφωνα και με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου. απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Π.Λ.» για το Ρυάκιο, όπου όλα δείχνουν πως πλέον δεν υπάρχει υπέρβαση ορίου, ο ίδιος υποστήριξε πως «εφόσον η ΔΕΥΑΚ θέλει μια παρέκκλιση από τα κείμενα δεδομένα περιμένουμε ένα συγκεκριμένο αίτημα που να μας λέει πως υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, εμπλουτισμός δικτύου από άλλες πηγές και πως η μέτρηση σε επίπεδο βρύσης είναι ικανοποιητική. Μέχρι στιγμής τέτοιο αίτημα δεν έχει υπάρξει, άρα δεν μπορούμε να άρουμε την απαγόρευση»

Τη δική της απάντηση, στα όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, για το θέμα του εντοπισμού χρωμίου στο νερό οικισμών του Δήμου Κοζάνης και για τις ευθύνες της ΔΕΥΑΚ έδωσε χθες, μιλώντας στον «Π.Λ.», η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νούλα Τουμπουλίδου, λέγοντας πως «οι ΔΕΥΑ έχουν προφανώς την ευθύνη για τις μετρήσεις και φυσικά και η ΔΕΥΑΚ, από την ώρα που ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για τους πρώην καποδιστριακούς Δήμους. Η ημερομηνία έναρξης της ευθύνης της ΔΕΥΑΚ για τον Ελλήσποντο ήταν ο Απρίλιος του 2012. Ο Καλλικρατικός Δήμος Κοζάνης, άλλωστε, δε συνοδεύεται μόνο από τις υποχρεώσεις αλλά και από συμβάσεις που είχαν υπογράψει οι πρώην Δήμοι. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι ΚΑΙ ΤΙς 31-12- 2011 την ευθύνη για την Ενότητα Ελλησπόντου την είχε το ΚΕΠΕ με προγραμματική σύμβαση». Επιπλέον, η Νούλα Τουμπουλίδου σημείωσε πως «η ΔΕΥΑΚ ακολουθώντας τα όσα ρητά ορίζει η νομοθεσία για χρώμιο, εφάρμοσε ό,τι ακριβώς από 2001 για Δήμο Κοζάνης. Από Δεκέμβριο του 2012 είχαμε τα πρώτα δείγματα νερού για τα Δημοτικά Διαμερίσματα της περιοχής. Είναι σαφής ο χρόνος».

Σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο «Π.Λ.», πάντως, από τις 10 Μαΐου υπάρχει σχετική ενημέρωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από τη ΔΕΥΑΚ για τα νέα στοιχεία των μετρήσεων του νερού στο Ρυάκιο.

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ανέφερε, επίσης, πως την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Τοπικών Συμβουλίων χωριών του Ελλησπόντου, ώστε να ενημερωθούν για το θέμα.

Από την πλευρά του, το ΚΕΠΕ τονίζει πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα «να προβεί αυτοβούλως σε επιπλέον αναλύσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων».

Η ανακοίνωση του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για το νερό

Στη χθεσινή του ανακοίνωση το ΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

Το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφορικά με όσα έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα περί «ευθυνών του» για την παρακολούθηση του πόσιμου νερού και για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες της περιοχής παρέχει τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

1. Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του ΚΕ.ΠΕ προς αποφυγή της σύγχυση που υπάρχει γύρω από το θέμα αυτό. Σημειώνεται λοιπόν ότι το ΚΕ.ΠΕ. είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς με σκοπό την ενίσχυση περιβαλλοντικών δράσεων στη περιοχή (π.χ. παρακολούθηση ποιότητας αέρα). Το χημικό εργαστήριο του ΚΕ.ΠΕ. πραγματοποιεί αναλύσεις ποιότητας υδάτων οι οποίες του ανατίθενται από τους εκάστοτε υπευθύνους ύδρευσης (ΔΕΥΑ, Δήμοι κτλ) οι οποίοι καθορίζονται σαφώς από την ισχύουσα νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να προβεί αυτοβούλως σε επιπλέον αναλύσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων. Εάν κάποιο χημικό εργαστήριο δεν πραγματοποιήσει τις αναλύσεις πόσιμου νερού οι οποίες του έχουν ανατεθεί τότε απλά ο υπεύθυνος ύδρευσης πρέπει να καταγγείλει την σύμβαση και να αναθέσει τις αναλύσεις σε άλλον ανάδοχο.

2. Η ποιότητα του πόσιμου νερού των δήμων και κοινοτήτων της περιοχής του Νομού Κοζάνης παρακολουθήθηκε συστηματικά από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με εκατοντάδες σημεία δειγματοληψίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή με δοκιμαστικές και ελεγκτικές παρακολουθήσεις σύμφωνα με σχετικές προγραμματικές συμβάσεις. Εφόσον οι υπεύθυνοι ύδρευσης ήθελαν να καλύψουν σημεία με συγκεκριμένες αναλύσεις οι οποίες δεν προβλέπονταν από τις σχετικές συμβάσεις, τότε ζητούσαν επιπλέον τη διενέργεια αναλύσεων (εκτός σύμβασης) με το ανάλογο αντίτιμο. Επίσης, οι υπεύθυνοι ύδρευσης είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αναλύσεις ποιότητας υδάτων όχι κατ’ αποκλειστικότητα στο ΚΕ.ΠΕ. αλλά και σε άλλα χημικά εργαστήρια.

3. Το ΚΕ.ΠΕ. για όλες τις αναλύσεις πόσιμου νερού που πραγματοποιήθηκαν επί σειρά ετών απέστειλε τα σχετικά πιστοποιητικά στους δήμους και ΔΕΥΑ και ενημέρωσε άμεσα στις περιπτώσεις που παρατηρήθηκε πρόβλημα με στόχο την διαφύλαξη της υγείας των πολιτών. Το ΚΕΠΕ διατηρεί πλήρες αρχείο με αντίγραφα των απεσταλμένων πιστοποιητικών αναλύσεων τα οποία βρίσκονται στην διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών.

4. Από καμία νομοθεσία και καμία προγραμματική σύμβαση δεν προκύπτει ότι το ΚΕ.ΠΕ. είχε την υποχρέωση και την ευθύνη να πραγματοποιεί αναλύσεις χρωμίου στα συγκεκριμένα σημεία όπου ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αλλά ούτε και να αντικαθιστά τους υπεύθυνους ύδρευσης ως προς τις αρμοδιότητές τους. Επίσης, δεν είναι εντός των αρμοδιοτήτων του ΚΕ.ΠΕ. ο έλεγχος κάθε παλαιάς ή νέας γεώτρησης και λοιπών πηγών υδροληψίας χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένου αιτήματος από τους καθ΄ύλην εμπλεκόμενους (π.χ. Δήμους).

5. Τον Ιούνιο του 2011 με σχετική εγκύκλιο υπήρξε ενημέρωση του αρμόδιου Υπουργείου προς τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους της χώρας σχετικά με την παρακολούθηση εξασθενούς χρωμίου. Υπήρξαν φορείς της περιοχής μας οι οποίοι έσπευσαν να πραγματοποιήσουν αναλύσεις εξασθενούς χρωμίου στο ΚΕ.ΠΕ. επιπλέον οποιασδήποτε υφιστάμενης σύμβασης, η οποία δεν προέβλεπε τη συγκεκριμένη ανάλυση, με το ανάλογο χρηματικό κόστος.

6. Στις 16/01/2013 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ετήσια αξιολόγηση του Εργαστηρίου φυσικοχημικών αναλύσεων του Κέντρου Περιβάλλοντος από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005. Το ΚΕ.ΠΕ. συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους νέους «Καλλικρατικούς» φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την αξιοπιστία η οποία πρέπει να διέπει διαπιστευμένους φορείς.

Η Πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος

Κυριακή Αποστολίδου»

prlogos.gr

Exit mobile version