- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
- Σύλληψη 37χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Καστοριάς, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς
- Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς 29χρονος ημεδαπός, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων στην Καστοριά
- Στο πλαίσιο συνεχιζόμενων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών στη Δυτική Μακεδονία, κατά το επταήμερο 05 έως 11 Δεκεμβρίου, συνελήφθησαν συνολικά 6 άτομα, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
Κομήτης PanStarrs C/2011 L4 ορατός από 9 Μαρτίου με γυμνό μάτι στον ουρανό της Ελλάδας
Έναν εξαιρετικά φωτεινό κομήτη, ορατό με γυμνό μάτι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από τις 9 Μαρτίου στον ουρανό, αν φυσικά ο καιρός μάς το επιτρέψει. Ο εν λόγω κομήτης διαφέρει πολύ από όσους γνωρίζαμε ως τώρα. Έρχεται από το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα και, όταν χαθεί από το οπτικό μας πεδίο τον Απρίλιο, κανένας γήινος δεν θα τον ξαναδεί, τουλάχιστον για τα επόμενα 110.000 χρόνια.
Ο C/2011 L4 (ή Pan-STARRS) ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2011 από το τηλεσκόπιο Pan-STARRS στη Χαβάη. Εδώ και μερικές εβδομάδες είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο και στις 7 Μαρτίου, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου, θα κάνει την εμφάνισή του και στο δικό μας στερέωμα.
Για την παρατήρησή του αρχικά θα χρειάζονται κιάλια ή ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. ΤηνΚυριακή 10 Μαρτίου όμως θα φθάσει στο περιήλιό του –στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο– και άρα και στο απόγειο της λαμπρότητάς του, οπότε θα είναι ορατός και χωρίς «βοηθήματα».
Οι καλύτερες ημέρες για να τον παρατηρήσετε είναι πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς η 12η και η 13η Μαρτίου, όταν –οπτικά– θα βρίσκεται κοντά στη νέα Σελήνη προσφέροντας έτσι ένα «σημάδι» για να μπορέσετε να τον εντοπίσετε στον ορίζοντα. Στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι ορατός (πάντα με κάποιο «μικρό» βοήθημα όπως τα κιάλια ή ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο) καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και στις αρχές του επομένου.
Ο Pan-STARRS είναι ο πρώτος από τους δύο κομήτες που μας επισκέπτονται φέτος, με τον δεύτερο να ακολουθεί το φθινόπωρο. Δείτε επίσης: Εισερχόμενος κομήτης υπόσχεται φαντασμαγορικό σόου το 2013
Ταξίδι εκατομμυρίων ετών
Ο κομήτης είναι «μη περιοδικός», κάτι το οποίο σημαίνει ότι μάλλον εισέρχεται για πρώτη φορά στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα. Αυτή η πρώτη φορά που θα τον δούμε, θα είναι και η τελευταία – τουλάχιστον για όσους βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή εν ζωή επάνω στη Γη. Η επόμενη εμφάνισή του στον γήινο ουρανό θα γίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ύστερα από εκατό χιλιάδες και πλέον χρόνια. Εκτιμάται άλλωστε ότι το ταξίδι του από τα σύνορα του Ηλιακού Συστήματος πρέπει να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό – πιθανώς εκατομμύρια χρόνια.
Για να τον δείτε, κοιτάξτε προς τη Δύση λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα., χαμηλά στον ορίζοντα. Αν και είναι φωτεινός, το λυκόφως δεν ευνοεί την παρατήρηση ενώ η καθημερινή εμφάνισή του θα είναι σύντομη – υπολογίστε περίπου μισή ώρα μετά τη δύση – γιατί κινείται περίπου στις 10-15 μοίρες επάνω από τον ορίζοντα.
Αν τον εντοπίσετε, θα πάρετε ίσως μια γεύση από τα υλικά που «κυκλοφορούν» στις τελευταίες παρυφές του ηλιακού μας συστήματος. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο C/2011 L4 έρχεται απευθείας από το νέφος του Όορτ, μια υποθετική περιοχή στο εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα η οποία, σύμφωνα με τον ολλανδό αστρονόμο Γιαν Όορτ, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία, θα πρέπει να αποτελεί την «πηγή» όλων των κομητών μεγάλης περιόδου που εμφανίζονται στη γειτονιά μας. Το νέφος του Όορτ θεωρείται ότι απέχει περίπου ένα έτος φωτός από τον Ήλιο και ότι τα αντικείμενα που φιλοξενεί αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πάγους νερού, αμμωνίας και μεθανίου.
Μια εκτίμηση για την πορεία του C/2011 L4, έτσι όπως θα φαίνεται από την Πολωνία. Για το δικό μας γεωγραφικό πλάτος υπολογίστε τη θέση του λίγο πιο ψηλά – αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε για περισσότερη ώρα από ό,τι οι Βόρειοι Ευρωπαίοι. Οι αστρονόμοι επισημαίνουν ότι η 12η και η 13η Μαρτίου προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους ερασιτέχνες φωτογράφους αφού μπορούν να φωτογραφίσουν τον κομήτη με «φόντο» τη Σελήνη (Wikicomet, in)
NewsVolos
0 comments