- Συλλήψεις για ναρκωτικά στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
Κλείνουν 4 σχολεία, υποβιβάζονται 8 και συγχωνεύονται 11 στη Δυτ. Μακεδονία
Πως διαμορφώνεται το 2013-14 ο νέος σχολικός χάρτης σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία
Νέος κύκλο καταργήσεων, συγχωνεύσεων και υποβιβασμών σχολείων ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με την τελική απόφαση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, βάζουν λουκέτο 118 δημοτικά και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, για την προσεχή σχολική χρονιά 2013 – 2014.
Πολλοί μαθητές και γονείς στη Δυτική Μακεδονία θα βρουν κλειστές τις πόρτες των σχολείων τους, καθώς 23 σχολεία καταργούνται, συγχωνεύονται ή υποβιβάζονται, εκ των οποίων τα 7 στο νομό Κοζάνης.
Να σημειωθεί ότι μέσα στην προοπτική αφανισμού σχολείων από τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας, υπάρχουν και ελάχιστα σχολεία που αναβαθμίζονται ή ιδρύονται καινούργια, αλλά στην κατηγορία της «αναβάθμισης» ή «ίδρυσης» δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο, καθώς στην παραμελημένη ακριτική περιφέρεια, μόνο κλείνουν, υποβαθμίζονται ή συγχωνεύονται σχολεία.
Ειδικότερα, στην Κοζάνη υποβαθμίζονται 5 σχολεία και συγχωνεύονται 2, στη Φλώρινα συγχωνεύονται 6 και καταργούνται 2, στην Καστοριά υποβιβάζονται 2 και στα Γρεβενά συγχωνεύονται 3 και καταργούνται 2.
Αναλυτικά η κατάσταση ανά νομό είναι η παρακάτω:
Κοζάνη: Υποβιβάζονται τα δημοτικά σχολεία Αιανής, Τσοτυλίου, Γαλατινής και 1ο Μουρικίου. Ήταν όλα 7θέσια και γίνονται πλέον 6θέσια. Επίσης υποβιβάζεται το Νηπιαγωγείο Ακρινής από 2θέσιο σε 1θέσιο. Συγχωνεύονται το 5ο 1θέσιο Νηπιαγωγείο Σιάτιστας με το 2ο 2θέσιο Νηπιαγωγείο Σιάτιστας σε ένα 2θέσιο Νηπιαγωγείο με έδρα τη Σιάτιστα. Στο νομό Κοζάνης δεν καταργείται κανένα σχολείο.
Καστοριά: Υποβιβάζονται τα δημοτικά σχολεία Πολυκάρπης και Τοιχιού από 6θέσια σε 5θέσια.
Γρεβενά: Συγχωνεύονται τρία σχολεία, ειδικότερα τα Νηπιαγωγεία 1θέσιο Αγίου Γεωργίου, 1θέσιο Βατολάκου και 1θέσιο Κιβωτού, συγκροτώντας πλέον ένα 2θέσιο Νηπιαγωγείο Κιβωτού με έδρα την Κιβωτό. Επομένως κλείνουν τα σχολεία Σε Άγιο Γεώργιο και Κιβωτό. Επίσης, καταργούνται τα Νηπιαγωγεία Μεγάλου Σειρηνίου και Ιτέας.
Φλώρινα: Υποβιβάζεται το 4ο Δημοτικό Φλώρινας από 12θέσιο σε 6θέσιο. Συγχωνεύονται τα Δημοτικά σχολεία 1θέσιο Φαραγγίου και 3θέσιο Μανιακίου σε 3θέσιο Μανιακίου με έδρα το Μανιάκι, καθώς και το 1θέσιο Αλώνων με το 5ο 6θέσιο Φλώρινας σε 5ο 6θέσιο Φλώρινας. Επίσης συγχωνεύονται τα Νηπιαγωγεία 10ο 1θέσιο Φλώρινας και 1ο 2θέσιο Φλώρινας σε 1ο 2θέσιο Φλώρινας. Λουκέτο βάζουν στον ακριτικό νομό της Φλώρινας τα Νηπιαγωγεία Πετρών και Κρυσταλλοπηγής, τα οποία καταργούνται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σε πανελλαδικό επίπεδο θα εξοικονομήσουν μόλις 76.000 ευρώ για το 2013 – μιας και οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους – ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ.
Σχετικά με τους υποβιβασμούς σχολικών μονάδων της περιοχής, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, Γιάννης Γκαμπούρας, τόνισε ότι «υπάρχουν υποβιβασμοί με βάση τις οργανικές θέσεις, αλλά λειτουργικά δεν υφίστανται υποβιβασμοί, καθώς τα δημοτικά σχολεία λειτουργούσαν ήδη ως 6/θέσια». Πρόσθεσε ακόμη ότι «επιτυγχάνεται ένας ορθολογισμός στον σχολικό χάρτη, καθώς η απόφαση του υπουργείου Παιδείας είναι σύμφωνη με την εισήγηση του ΠΥΣΠΕ Κοζάνης, άσχετα αν οι δήμοι διαφωνούν με τις συγχωνεύσεις και τις μεταβολές».
Τέλος, να σημειωθεί ότι με ευθύνη των δήμων προετοιμάζεται η συντήρηση και η επιδιόρθωση των σχολικών μονάδων, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος – όπως κάθε χρόνο – τα διαθέσιμα κονδύλια είναι οριακά και δεν διασφαλίζουν την έγκαιρη και σωστή συντήρηση των σχολείων. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι στο μεγαλύτερο δήμο – το δήμο Κοζάνης – δόθηκαν μόλις 140.000 ευρώ για συντήρηση και επισκευές σχολείων, ποσό πολύ μικρό, όχι μόνο επειδή είναι πολλές οι σχολικές μονάδες της δικαιοδοσίας του, αλλά επειδή απαιτούνται και σοβαρές παρεμβάσεις.
e-ptolemeos
0 comments