giapraki.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ – ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ: Κίνδυνος να καταστραφεί το μνημείο λόγω έλλειψης χρημάτων

Ο τάφος της Αμφίπολης στον λόφο Καστά έχει… βυθιστεί στο σκοτάδι – Δεν είναι επισκέψιμος ούτε καν από ειδικές ομάδες επιστημόνων και εκτός από μερικές συμπληρωματικές πρώτες βοήθειες, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει
Σε περιπέτειες βάζει το μνημείο της Αμφίπολης η έλλειψη χρημάτων καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να περάσει και δεύτερο χειμώνα χωρίς θωράκιση. Ο τάφος της Αμφίπολης στον λόφο Καστά που μέχρι και τις αρχές του 2015 είχε στραμμένα πάνω του όλα τα βλέμματα τώρα έχει… βυθιστεί στο σκοτάδι. Δεν είναι επισκέψιμο ούτε καν από ειδικές ομάδες επιστημόνων και εκτός από μερικές συμπληρωματικές πρώτες βοήθειες, τίποτε άλλο δεν έχει γίνει, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Έθνους», καθώς δεν έχουν διατεθεί τα απαραίτητα χρήματα για να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για τις δύο μελέτες που έχουν γίνει και αφορούν στη γεωστατική και γεωδομική του τάφου δεν έχουν εγκριθεί τα χρήματα και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα να ξεκινήσει η παραμικρή εργασία.
Εκτός από ελάχιστες επιτόπου συντηρήσεις από πέρυσι δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο στήριξης και προστασίας του μνημείου. Το μόνο που έχει γίνει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι να τοποθετηθούν λιόπανα στα πρανή του λόφου, όχι για να συγκρατηθούν τα χώματα που πέφτουν -αδύνατον δια τέτοιας μεθόδου- αλλά για να μην φαίνεται η έκταση των κατολισθήσεων που κάθε μέρα αυξάνει.
Όπως δήλωσε στο «Έθνος» ειδικός μηχανικός με τα πρωτοβρόχια οι φθορές στα πρανή του περιβόλου που έχουν ανασκαφεί θα είναι πολύ μεγάλες, διότι ό,τι στεγνώσει τώρα, θρύβεται, δηλαδή αποκτά πυκνό εσωτερικό δίκτυο ρωγμών εξαιτίας του οποίου θα κοπεί σε μικρά κομμάτια.
Η λύση

Η μελέτη αποχωμάτωσης και αποστραγγιστικών έργων στον τύμβο προέχει, ωστόσο ούτε αυτή μπορεί να γίνει χωρίς τις δύο βασικές μελέτες. Όσο και αν η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Μαρία Βλαζάκη ζητά λύσεις από τις υπηρεσίες του υπουργείου στις συσκέψεις στις οποίες προεδρεύει, η λύση είναι στα χέρια της: να βρει τρόπο να πληρωθούν και να παραληφθούν οι μελέτες, που είναι έτοιμες εδώ και πολλούς μήνες.

Ακόμα όμως και αν παραληφθούν οι μελέτες Εγγλέζου, και πάλι δεν είναι βέβαιο πως ο καιρός δεν θα προλάβει τους επιστήμονες. Έστω ότι οι σχετικές μελέτες Εγγλέζου, Διεύθυνσης Συντήρησης και Κέντρου Λίθου συζητηθούν στο πρώτο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά τις διακοπές, την 1η Σεπτεμβρίου. Μέχρι να ξεκινήσει η εφαρμογή τους, θα απαιτηθεί περισσότερο από ένας μήνας. Τον Οκτώβριο οι καιρικές συνθήκες στην Αμφίπολη είναι σκληρές, με πολλές βροχές και στη συνέχεια με παγετούς. Άρα, το μνημείο κινδυνεύει να μείνει εντελώς απροστάτευτο.

Ας προσθέσουμε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν καν αγοραστεί μηχανήματα καταγραφής σεισμικών δονήσεων και εσωτερικών συνθηκών, χωρίς τα οποία οι όποιες μελέτες και μετρήσεις είναι αδύνατες. Ούτε έχουν παραδοθεί στοιχεία από την ανασκαφική ομάδα, όπως π.χ. οι αποτυπώσεις, απαραίτητα για τις μελέτες. Τέλος, η Διεύθυνση Συντήρησης ανέλαβε και τα γλυπτά, δουλειά του Κέντρου Λίθου.

Αναμένοντας τα ανασκαφικά πορίσματα της κυρίας Περιστέρη, που έχει υποχρέωση από τον αρχαιολογικό νόμο να τα καταθέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα κρατάμε την αναπνοή μας αναμένοντας τα μέτρα προστασίας. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε σχεδιάσει να δοθεί ποσόν από τα χρήματα δημοσίων επενδύσεων για την οχύρωση του μνημείου από τον Μάρτιο, με στόχο μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο του ’15 να είναι επισκέψιμο από επιστήμονες. Μετά τις εκλογές, ωστόσο, ελάχιστα έχουν γίνει. Ποιοι ενοχλούνται, άραγε, από το μνημείο και ποιοι εφησυχάζουν οδηγώντας το σε περιπέτειες;

amfipolinews.gr
Exit mobile version