giapraki.com

Και τώρα όλη η Ευρώπη τρέχει στη Ρωσία! Τι ζητάνε από τον Πούτιν;

Χρειάσθηκε να χυθεί τόσο αίμα στο Παρίσι (132 επισήμως οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες) για να αντιληφθεί…
η Δύση το μέγεθος της απειλής των τζιχαντιστών και να πεισθεί πώς πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Τώρα η μία χώρα μετά την άλλη προστρέχουν στη Ρωσία για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο ISIS στη Συρία και στο Ιράκ. Πρόκειται για μία στρατηγική νίκη του Βλάντιμιρ Πούτιν και μία ήττα της πολιτικής των ΗΠΑ με την οποία δημιούργησαν άλλη μια τρομοκρατική οργάνωση στη Μέση Ανατολή.

Την αρχή έκανε επισήμως ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 που διεξάγεται στην Αττάλεια της Τουρκίας κάλεσε σε κοινή δράση τη Ρωσία. «Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά τουλάχιστον έχουμε έναν κοινό στόχο, ο οποίος αφορά το μέλλον της Συρίας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε πώς, «μία ασφαλέστερη Ρωσία και μία ασφαλέστερη Μεγάλη Βρετανία προϋποθέτουν την καταστροφή του ISIS» και τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι επιβεβαίωσαν την ανάγκη ολοκληρωτικής ήττας του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία. Και γιατί αυτό; Γιατί μετά το Παρίσι το Λονδίνο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των τζιχαντιστών για τρομοκρατικό χτύπημα, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Κάμερον εξήγγειλε την ενίσχυση του προσωπικού των μυστικών υπηρεσιών της κατά 15% (1.900 αξιωματικούς) και τον υπερδιπλασιασμό της χρηματοδότησης της ασφάλειας στην αεροπλοΐα για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ισλαμιστών (ο προϋπολογισμός σήμερα για ασφάλεια στα αεροδρόμια είναι 12,7 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο).

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που πρωτοστάτησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας και τήρησε αποστάσεις από την αντιμετώπιση των τρομοκρατών, τώρα, βλέποντας πώς ο ISIS χτυπάει και την πόρτα της Γερμανίας και πλήττεται σφόδρα οι εικόνα της από τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος έσπευσε να κάνει από τη σύνοδο των G-20 δήλωση ενότητας, που ερμηνεύεται ως άνοιγμα στη Ρωσία.

«Είμαστε εδώ ενωμένοι και οι είκοσι και στέλνουμε δυνατό μήνυμα ότι είμαστε πιο δυνατοί από κάθε τρομοκρατική ομάδα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτέλεσαν κυρίαρχο θέμα συζήτησης». Σημείωσε επίσης ότι για τη Γερμανία, κομβικό σημείο ήταν η ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την αρχή βέβαια έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου και να αναζητήσουν κοινούς τρόπους αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.

Όλοι μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει αυτό πραγματικά από τη στιγμή που από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πριν από μικρό χρονικό διάστημα ο Ρώσος Πρόεδρος ξεμπρόστιασε την Ουάσιγκτον δείχνοντας την ως το υπαίτιο της δημιουργίας του ISIS και του εξοπλισμού του με σύγχρονα όπλα για να ανατρέψει τον Άσαντ. Τότε ο Ομπάμα είχε καταπιεί τη γλώσσα του αναδεικνύοντας έτσι και αυτός με τον τρόπο του, ότι η Μόσχα έχει απόλυτο δίκιο. Φάνηκε άλλωστε αυτό και το βράδυ της Παρασκευής με τη σφαγή στο Μπατακλάν.

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπάρακ Ομπάμα σε αυτή την 35λεπτη συνάντηση τους φέρονται να συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, που θα περιλαμβάνει και συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.

Ωστόσο, σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την «τακτική» που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν «στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και αυτοί (οι στόχοι) είναι κοντά ο ένας στον άλλο, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική», είπε ο Ουσάκοφ.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχθούν τη στρατηγική τους ήττα απέναντι στη Ρωσία στο θέμα της Συρίας και συνεχίζουν να εξοπλίζουν τους “μετριοπαθείς” αντάρτες, όπως τους ονομάζουν, ενώ επίσης, γνωρίζουν πολύ καλά πώς με τον τρόπο που έχει στηθεί η Μόσχα στη Συρία κανείς δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα χωρίς να συνεργαστεί μαζί της.

Είναι ενδεικτικό πώς και η Γαλλία για να πραγματοποιήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τη νύχτα στο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία, την πόλη Ράκκα, ήρθε σε επικοινωνία με τους Ρώσους και για λόγους ασφαλείας πτήσεων βεβαίως.

tromaktiko.gr

Exit mobile version