- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
«Κάθε παιδί ένας κόσμος – Ένας κόσμος για το παιδί»: 12η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας
Η Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού προστατεύει κάθε παιδί από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του (Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, άρθρο 32).
Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που εργάζονται παράνομα ή εκτός νομικού πλαισίου, βιώνουν μια δύσκολη και απαιτητική καθημερινότητα με άσχημες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες. Μάρτυρες της πιο βάρβαρης μορφής «παιδικής εργασίας» είναι η διακίνηση και προώθηση των παιδιών σε «εργασία» στο δρόμο με την μορφή της επαιτείας, της πώλησης μικροαντικειμένων, της συλλογής σκουπιδιών, της κλπ.
Το φαινόμενο αυτό που έχει δραματικές διαστάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι εμφανές και σε άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, δεν έχει γίνει δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την πολιτεία αλλά και την κοινωνία.
Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις παιδιών που εργάζονται στο δρόμο και πέφτουν θύματα δικτύων εκμετάλλευσης και κακοποίησης παρουσιάζουν αυξητική τάση, καταδεικνύοντας την ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού προστασίας των ανηλίκων με οδηγό το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού, και τελικό στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της παιδικής εκμετάλλευσης. Στη Θεσσαλονίκη μόνο κατά την περίοδο 2014 εντοπίστηκαν 337 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 0 έως 18 ετών να προωθούνται στην «εργασία» στο δρόμο και να γίνονται με τον τρόπο αυτό θύματα εκμετάλλευσης, παραμέλησης, ψυχολογικής η/και σωματικής κακοποίησης.
Από το 1992, η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων δραστηριοποιείται στην υποστήριξη και φροντίδα των παιδιών που ζουν σε μειονεκτικές συνθήκες και δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα και τις ευκαιρίες για, προσωπική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Τα τελευταία χρόνια η ΑΡΣΙΣ ανταποκρινόμενη στην ανάγκη ύπαρξης υπηρεσιών στήριξης του πληθυσμού που ζει στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δομών φροντίδας και αλληλεγγύης οικογενειών και ατόμων. Πίσω από κάθε πόρτα που στηρίζουμε υπάρχει συχνά και ένα παιδί.
Η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους συμμετέχει σε καμπάνιες και δράσεις ευαισθητοποίησης, πρόληψης και συνηγορίας υπέρ της προστασίας του παιδιού και των δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ένα από αυτά, ανεξαρτήτου εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, θρησκείας, φύλου, γλώσσας, ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας, η ΑΡΣΙΣ, τα στελέχη της, το ισχυρό και ακούραστο δίκτυο εθελοντών της, τα παιδιά της, σας προσκαλούν σε μια σειρά εκδηλώσεων, από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη (Χανιά, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη) θέλοντας να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης της παιδικότητας και για να δείξουμε στην πράξη πως μπορεί να είναι ένας τέτοιος κόσμος για κάθε παιδί.
Για το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης ανά πόλη πατήστε ΕΔΩ!
0 comments