Ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε ξεκάθαρη εντολή στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου να θέσει το θέμα της Ελλάδας στη σύνοδο G7 στη Γερμανία.
Ο Τζακ Λιου, ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, θα ζητήσει από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια εποικοδομητική και ρεαλιστική λύση μέσα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Λιου θα προσθέσει ότι αυτή η λύση πρέπει να δοθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Πριν αναχωρήσει για τη Δρέσδη, ο κ. Λιου συνομίλησε με την Κριστίν Λαγκάρντ με βασικό θέμα την Ελλάδα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται ήδη στη Γερμανία.
Επισήμως, στην ημερήσια διάταξη της G7 δεν είναι στην Ελλάδα αλλά λόγω του ότι τόσο ο κ. Λιου όσο και ο Ιάπωνας ομόλογός του ζήτησαν ενημέρωση, ο κ. Σόιμπλε θα προβεί σε αυτήν.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών θα θέσει το ζήτημα της λιτότητας, στην ανάγκη τερματισμού της οποίας φαίνεται να συμπίπτει με τον Αλέξη Τσίπρα.
Για το θέμα των δόσεων προς το ΔΝΤ, πηγές του Ταμείου σημείωναν ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη μετατροπή των τριών δόσεων σε μια, κάτι που ωστόσο έχει γίνει αποδεκτό μια φορά στο παρελθόν.
Σημειώνεται ότι στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.
Τζακ Λιου: Πρόκληση για Ε.Ε. και Θεσμούς να δείξουν την επαρκή ευελιξία
Την πρώτη του παρέμβαση υπέρ της εξεύρεσης μίας λύσης για το ελληνικό ζήτημα πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο των G7 στη Δρέσδη, ενώπιον του «οικοδεσπότη», Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο κ. Λιου, όπως είχε διαρρεύσει από την Τετάρτη, κατόπιν σχετικής εντολής του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι «φοβάμαι ότι ένας λάθος υπολογισμός στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα οικονομική κρίση. Είναι λάθος να θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία»
«Η πρόκληση για την Ευρώπη και τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ είναι να δείξουν την επαρκή ευελιξία» τόνισε σε τοποθέτησή του στο London School of Economics, προϊδεάζοντας για τη θέση που θα κρατήσει στη Σύνοδο των G7.
«Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει τα απαιτούμενα βήματα, πρέπει να βρεθεί μία λύση χωρίς να διακινδυνεύεται μία αχρείαστη κρίση» κατέληξε.
Πιέσεις ΗΠΑ για την Ελλάδα
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πιθανόν θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών του κόσμου αυτή την εβδομάδα στη Γερμανία προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε χθες αξιωματούχος προσκείμενος στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις στο διεθνές πρακτορείο Reuters.
Αν και επισήμως το ζήτημα της Ελλάδας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων, τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του κρατικού χρέους της είναι πιθανό να συζητηθούν στο περιθώριο της συνόδου, σημείωσαν δύο αξιωματούχοι.
«Θα ανέμενα πως οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους στη Δρέσδη όσον αφορά την Ελλάδα», είπε ο πρώτος αξιωματούχος. «Οι Αμερικανοί τονίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας λένε ότι πρέπει να βρούμε μια λύση, ότι πραγματικά δεν μπορούμε να θέτουμε το χώρο του ενιαίου νομίσματος σε κίνδυνο εξαιτίας της Ελλάδας».
Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την εμφάνιση τζιχαντιστών στην Ελλάδα
Στους γεωπολιτικούς κινδύνους οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στη Ρωσία για βοήθεια, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
«Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στρεφόταν στη Ρωσία, και η Μόσχα αναμιγνυόταν περισσότερο, θα μπορούσε να αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη επιρροή μέσα στο NATO και στην ΕΕ όσον αφορά τις πολιτικές έναντι της Ρωσίας», εξήγησε ο αξιωματούχος που έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι θεωρεί μικρό τον κίνδυνο αυτό, διότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει η ίδια μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Άλλος ένας γεωπολιτικός κίνδυνος, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι η απειλή εξτρεμιστικά κινήματα, εμπνεόμενα από τη Μέση Ανατολή, να εμφανιστούν στην Ελλάδα. «Η συνολική εικόνα στην περιοχή, το έδαφος για την καλλιέργεια εξτρεμισμού, στην Ελλάδα υπάρχει μια ορισμένη παράδοση εξτρεμισμού… υποθέτω ότι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Αμερικανούς», είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος.
amfipolinews.gr