Στην ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδονται 223.000 θάνατοι ανά τον κόσμο από καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με δεδομένα της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο.
Η υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει ότι ο αέρας που αναπνέουμε είναι μολυσμένος από ουσίες που προκαλούν καρκίνο και πρέπει πλέον να χαρακτηρισθεί καρκινογόγος για τους ανθρώπους, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης πειστικά στοιχεία πως η εν λόγω ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Όπως έχει αποσαφηνιστεί από τον ΠΟΥ, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, που προκαλείται κυρίως από τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας, τις βιομηχανικές ή αγροτικές εκπομπές και την οικιακή θέρμανση και μαγειρική, είναι ήδη γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός ευρέως φάσματος ασθενειών που περιλαμβάνει αναπνευστικές και καρδιακές νόσους.
Η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια τα επίπεδα της έκθεσης έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ορισμένα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλους πληθυσμούς που εκβιομηχανίζονται με γρήγορους ρυθμούς, όπως η Κίνα.
“Γνωρίζουμε τώρα ότι η μόλυνση του εξωτερικού αέρα δεν είναι μόνον ένας μείζων κίνδυνος για την υγεία γενικά, αλλά είναι επίσης μια κορυφαία περιβαλλοντική αιτία θανάτου από καρκίνο”, δήλωσε ο Κουρτ Στράιφ, επικεφαλής του τμήματος μονογραφιών της IARC, η οποία είναι αρμόδια για την ταξινόμηση των καρκινογόνων.
megatv.com