- Κοινή ειδική δράση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και των Τμημάτων Τροχαίας Καστοριάς και Κοζάνης το τελευταίο τετραήμερο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποκλοπής μεταφορικού έργου και για την Πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία
- Μήνυμα του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχου κ. Κωνσταντίνου Σπανούδη για τις εορτές των Χριστουγέννων
- Η ενημερωτική δράση του Τμήματος Τροχαίας Κοζάνης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής ξεκίνησε με την πραγματοποίηση περιπάτου μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης εντός της πόλεως, με σύνθημα « Κυκλοφορώ… με Ασφάλεια»
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 23 έως 29-12-2024)
Καφές: όλα όσα δε γνωρίζετε για την καθημερινή αρωματική «εμμονή»
Μυρωδάτος, γευστικός, με την ιταλική φινέτσα του εσπρέσο, την παραδοσιακή ελληνική απόλαυση με…ολίγη ή τη «χαλαρή» άνεση του φραπέ, ο καφές σε όποια του μορφή είναι η καθημερινή «γευστική» εμμονή των περισσότερων ανθρώπων.
Τι γνωρίζετε όμως για τον καφέ, εκτός από το να τον παραγγέλνετε;
Πέρα από το σαγηνευτικό του άρωμα και τη μοναδική του γεύση, ο καφές έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Η ιστορία του δε, χάνεται στα βάθη των αιώνων.
1. Γύρω στα 1000 μ.Χ, οι άραβες έμποροι έφεραν κόκκους καφέ από την Αφρική και αφού τους έβραζαν, έπιναν ένα ρόφημα που ονόμαζαν «qahwa», δηλαδή «αυτό που εμποδίζει τον ύπνο».
2. Στα 1930, ο γερμανός γιατρός Max Gerson, άρχισε να προωθεί τα καθημερινά κλύσματα καφέ για να αποτοξινώσει το ήπαρ, να διεγείρει το μεταβολισμό και να θεραπεύσει τον καρκίνο. Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής ισχυρίζεται ότι οι αξιώσεις του Gerson ήταν αβάσιμες, ενώ η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποιεί, ότι η τακτική του κλύσματος με καφέ, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο.
3. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι καθημερινά καταναλώνονται 1.6 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ.
4. Ερευνητές από το Royal Botanic Gardens του Λονδίνου, προειδοποιούν ότι τα ορεινά δάση στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν, όπου μεγαλώνουν τα περισσότερα άγρια καφεόδεντρα, εξαφανίζονται λόγω κλιματικών αλλαγών. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι ως το 2080, αυτά τα οικοσυστήματα μπορεί να μην υπάρχουν. Ωστόσο, δεν διατρέχει λόγος ανησυχίας, ότι θα «αφανιστεί» ο καφές καθώς υπάρχουν αρκετές άλλες …εξημερωμένες ποικιλίες που είναι ασφαλείς
5. Σχεδόν το 70% του καφέ που πίνουμε σήμερα προέρχεται από παρακλάδια της ποικιλία Arabica (Coffea arabica). Πρόκειται για το είδος του καφέ, που αποθηκεύει τις περισσότερες γενετικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να ανασχεδιάσουν εμπορικές ποικιλίες.
6. Η ποικιλία «Coffea charrieriana», που υπάρχει στο Καμερούν είναι η μόνη γνωστή ποικιλία φυσικού ντεκαφεϊνέ καφέ.
7. Αν νομίζετε, ότι ο καφές προκαλεί δυσάρεστη αναπνοή, κάνετε λάθος. Το 2009, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακάλυψαν, ότι η προσθήκη του καφέ σε μία ποσότητα σάλιου, ανέστειλε την ανάπτυξη ενός βακτηρίου που προκαλεί δυσοσμία του στόματος.
8. Σε όλον τον κόσμο, 65 χώρες καλλιεργούν καφέ. Όλες βρίσκονται κατά μήκος του ισημερινού, σε τροπικό κλίμα.
9. Το 1675 ο βασιλιάς της Αγγλίας, Κάρολος ο Β’, εξέδωσε μια διακήρυξη που απαγόρευε τα…καφενεία. Ο λόγος ήταν, ότι θεωρούσε πως ήταν τα μέρη, όπου οι άνθρωποι συναντιόνταν για να συνωμοτήσουν εναντίον του.
10. Η 1η Οκτώβρη είναι η επίσημη «Ημέρα καφέ» στην Ιαπωνία.
11. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πάνω από 800 διαφορετικές αρωματικές ενώσεις στον καφέ.
12. Ο καφές είναι το δεύτερο πιο βασικό προϊόν εμπορίου στον κόσμο. Την κορυφή κατέχει φυσικά το πετρέλαιο.
13. Το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ προέρχεται από τη Βραζιλία. Μάλιστα, κάποια εποχή είχαν τόσο μεγάλη παραγωγή που έψαχναν εναλλακτικές χρήσεις του. Έτσι, ο καφές χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή …πλαστικών.
14. Το 1906, ένας Βέλγος, που ονομαζόταν George Washington ανακάλυψε τον στιγμιαίο καφέ.
15. Ο μαύρος καφές χωρίς ζάχαρη δεν περιέχει θερμίδες.
16. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εργάζονται στη βιομηχανία του καφέ.
17. Υπάρχουν δύο βασικά είδη του φυτού του καφέ: Arabica και Robusta.
18. Υποθετικά, πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ, που έχει σιγοβράσει για 20 λεπτά, ο οργανισμός …πλουτίζει με 300 φυτοχημικά στοιχεία, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και παραμένουν στο σώμα για διάστημα, μέχρι και ενός μήνα.
19. Οι κόκκοι του καφέ είναι στην πραγματικά… μούρα. Κάθε μούρο περιέχει δύο κόκκους (κουκούτσια) καφέ
20. Η προετοιμασία του τούρκικου καφέ ονομάζεται «Kahveci».
21. Η ποικιλία «Νικαράγουα Margogpipe» έχει τούς μεγαλύτερους κόκκους καφέ.
22. Για ένα φλιτζάνι espresso χρειάζονται περίπου 40 κόκκοι καφέ.
23. Ένα δέντρο καφέ παράγει λιγότερο από μισό κιλό καφέ κάθε χρόνο και ζει περίπου 60 με 70 χρόνια.
24. Η καφεΐνη, η οποία βρίσκεται στον καφέ, αυξάνει τη δράση ορισμένων αναλγητικών, ειδικά της ασπιρίνης και της παρακεταμόλης.
25. Ο καφές είναι στην κορυφή της κατάταξης των αντιοξειδωτικών προϊόντων. Μάλιστα, κανονικός και ντεκαφεϊνέ έχουν τις ίδιες ακριβώς ποσότητες αντιοξειδωτικών.
26. Ο καφές βοηθά το δέρμα να καταπολεμήσει τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, ενώ είναι πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη των ρυτίδων.
27. Το παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης καφέ είναι 82 φλιτζάνια σε 7 ώρες.
28. Μπορεί ως Έλληνες να θεωρούμε, ότι πίνουμε πάρα πολλούς καφέδες, αλλά πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη έρχεται (όλως παραδόξως) η Φινλανδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νούμερο 16.
29. Ο πρώτος άνθρωπος που πρόσθεσε ζάχαρη στον καφέ, πιστεύεται πως ήταν ο Λουδοβίκος 14ος, περίπου το 1715.
30. «Kopi Luwak» ονομάζεται η πιο ακριβή ποικιλία καφέ στον κόσμο. Προέρχεται από την Ινδονησία και παρασκευάζεται από κόκκους καφέ, τους οποίους προηγουμένως έχει φάει ένα είδος αιλουροειδούς που ζει στην περιοχή, το palm civet.
Το συγκεκριμένο ζώο έχει οξεία όσφρησης και επιλέγει τους πιο εκλεκτούς κόκκους. Στη συνέχεια, το λόγο έχει η …μητέρα φύση. Μέσω της διαδικασίας της πέψης, αφαιρείται ο φλοιός και οι κόκκοι, οι οποίοι λέγεται ότι γλυκαίνουν εξαιτίας ακριβώς αυτής της διαδικασίας.
Έπειτα μαζεύονται ένας ένας από το έδαφος της ζούγκλας. Η αρχική τιμή πώλησης είναι 225 δολάρια το κιλό, ενώ μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 10.000 δολάρια.
naftemporiki.gr
0 comments