Κ.Παλαμάς: Ο προφητικός λόγος

By on 07/08/2013

Μελετώντας τον εξαιρετικό ,απο κάθε άποψη, Δωδεκάλογο του Γύφτου συνειδητοποιώ πως ο Ελληνικός λαός πάντα υπέφερε,τυραννιόταν και ήταν έρμαιο των πολιτικών καταστάσεων. Έτος 1905. Οι φόροι βαρύνουν τις παραγωγικές τάξεις. Ο Δ.Γούναρης φώναζε στη Βουλή: « ’Ερρέτω το κράτος αυτό. Τοιούτον κράτος θα ήταν εμπαιγμός της ‘Ιστορίας!». Ο Παλαμάς αποτυπώνει αριστουργηματικά αυτή την εποχή.

Η απεγνωσμένη φωνή του ποιητή βροντοφωνάζει οτι η Ρωμιοσύνη είναι στα χέρια του Αντίχριστου. Είναι, ωστόσο πεπεισμένος, οτι η φυλή αυτή θα ξαναγεννηθεί, θα σηκωθεί ατράνταχτη απ’ όλους τους ξεπεσμούς. Μαζί του τώρα πικραμένοι νιώθουμε και ΄μεις, μονολογώντας:

«Έρμη,σκλάβα,πικρή Ρωμιοσύνη,
Τη βλαστήμια τ’αντίθεου την είδα
Κατα σε πειρασμός να τη χύνη
Σαν τη λέπρα και σαν την ακρίδα!
Ποιός βαστιέται μ’αδάκρυτα μάτια
Να σε ιδή;τί αμαρτίες πληρώνεις;»
Πού είν’ η Αλήθεια; Μην πλανάν εσέ
βαθιονόητα λόγια τάχα·
την πηγή της δεν τη βρίσκεις
μέσα σου, άνθρωπε, μονάχα.
Θα τη βρης παντού στο ταίριασμα
– ω αρραβώνας λυτρωτής! –
της καρδιάς σου και του νου σου
με τα πάντα της ζωής.

Η καρδιά παλεύει μετα χιλίων βασάνων.Ας ψάξουμε μέσα μας ,βαθύτερα για μια σπίθα. Να ανάψουμε την σπίθα αυτή με ότι ξερόκλαδα βρούμε γύρω μας.Να ανάψουμε την φωτιά στην καρδιά μας που θα φέρει έναν αέρα αλλαγής. Είναι επιτακτική όσο ποτέ η πνευματική αφύπνιση, ώστε να είναι ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής και του νού. Ο άνθρωπος να αγαπήσει το αληθινό, το ανθρώπινο και να διαμορφώσει αξίες και ιδανικά με γνώμονα την ηθική, την εντιμότητα και τη γενναιότητα. Χρειάζεται διαρκής αγώνας για την δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα χαράξουν νέους προσανατολισμούς.

«… και στην κορυφή σαν φτάσετε την κατάψηλη, πάλε θα καταλάβετε πως βρίσκεστε σαν πρώτα κάτου απ’ όλα τ’άστρα.»
Η ζωή είναι μια αδιάκοπη πορεία προς τα μπροστά. Η πάλη με τα εμπόδια που συναντάμε είναι ατελείωτη. Ποτέ δεν πρέπει ο άνθρωπος να επαναπαύεται απο την ήδη υπάρχουσα κατάσταση, αλλά να γίνει «πουλί» να πετά απο την μια ψηλότερη κορυφή στην άλλη και να μη μένει ικανοποιημένος απο το «ύψος».Ας απλώσει ο άνθρωπος το χέρι στον διπλανό του,ας τον βοηθήσει, αφού πρώτα χαλιναγωγήσει τα πάθη του.Ας πάψει να εξουσιάζεται απο τον θυμό, την επιθυμία του ,την ανθρωπαρέσκειά του.Να ζητήσει απο τον εαυτό του να υποταχθεί σε υψηλά ιδανικά, αιώνια, πανανθρώπινα,όπως προστάζει η ψυχή, που σαν την ιδιοσυγκρασία ενός γύφτου, είναι ανυπότακτη, γκρεμίζει ό,τι σαθρό και αναγεννάται μέσα απο το καινούργιο ,το στερεό.

Γιατι είναι γνήσια επαναστατικό το κήρυγμα στο Δωδεκάλογο του Γύφτου: “δεν μπορείς να πας μπροστά κοιτάζοντας πίσω, δεν μπορείς να προχωρήσεις γρήγορα και να πας μακριά με τους παλιούς αρχαϊκούς τρόπους σαν έθνος και σαν πολιτισμός.Μ’ αυτό το δρόμο που ακολουθούμε σήμερα θα κουτσαίνουμε στην ουρά των λαών που προχωρούν”. Φτάνοντας η πατρίδα μας , το έθνος μας ,στο έσχατο σημείο, δίνεται το ‘ έναρκτήριον λάκτισμα’ για σκληρό αγώνα , χωρίς παραίτηση απο την μάχη.Η ψυχή-πατρίδα θα ανεβεί ψηλά με φτερά δημιουργίας, δόξας, αξιοπρέπειας. Το ηθικό του λαού θα αναπτερωθεί , η Πατρίδα θα αναστηθεί.

Η ελπίδα της αναστάσεως σιγοψιθυρίζει μέσα μας τα περίτεχνα λόγια :
Χτύπα , δοξάρι  µου, και  χτίζε,
ο κόσµος γίνεται  από µένα
µέσα στα χέρια µου τα δυο.
ΠΑΠΑΣΥΝΝΕΦΑΚΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
[email protected]

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: