Με ανακοινώσεις και «ανοιχτές επιστολές» οι φορείς τους ζητούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα πραγματοποίησαν χτες φοιτητές απ’ όλη τη χώρα, στο οποίο συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Στο μεταξύ προ των ευθυνών τους τίθενται οι βουλευτές Κοζάνης και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς χτες διεξάγονταν ονομαστική ψηφοφορία για το σχέδιο «Αθηνά». με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων βουλευτών, Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Νίκου Νικολόπουλου. Η Κίνηση Φίλων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων, με ανοιχτές επιστολές στους βουλευτές τους καλούσαν έστω την ύστατη στιγμή να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Στην Αθήνα, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη 1 το μεσημέρι στην Ομόνοια και συμμετείχαν οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Λευκάδας, οι σύλλογοι οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και Εστίας ΤΕΙ Ηρακλείου.
Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών της πόλης οργανώνουν συγκέντρωση στις 11:00 μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σπουδαστές και φοιτητές από τις Σέρρες.
Στην Ξάνθη, στη γενική τους συνέλευση οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν ανάλογη κινητοποίηση το πρωί, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», αλλά και ζητώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης, διαφοροποιημένος από τις αρχικές προτάσεις, διαθέτει πλέον 405 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 τμημάτων πριν την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129, ενώ σε μεταβατικότητα τίθενται 26 τμήματα.
Κίνηση Φίλων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Στο μεταξύ, η Κίνηση Φίλων Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της ζητά από τους τοπικούς βουλευτές να σταθούν στο ύψος τους, κατά την ψηφοφορία. Ειδικότερα στη χτεσινή ανακοίνωσή της σημειώνει:
Η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας 7 του νόμου 4009/2011 (Α΄195) για το Σχέδιο Αθηνά, είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία της απαρχής της ακύρωσης αυτού του Σχεδίου που καταδικάζει την παιδεία στη Δυτική Μακεδονία και αμαυρώνει την δημόσια και δωρεάν παιδεία στο πανελλήνιο.
Η προσχηματική δημόσια διαβούλευση τελείωσε, δυστυχώς με κάκιστα αποτελέσματα για τα ιδρύματα της περιοχής μας. Το όλο ζήτημα έχει ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό από τις επίσημες θέσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχοντας μετεξελιχθεί σε πολιτικό θέμα. Ο περιβόητος δηλαδή εξορθολογισμός της Ελληνικής παιδείας βασίζεται στις πιο λανθασμένες βάσεις και στα πιο άδικα κριτήρια, με την προχειρότητα και την βιασύνη να είναι εμφανέστατα σε όλο τους το μεγαλείο.
Καλούμε όλους τους Βουλευτές που εκπροσωπούν την Δυτική Μακεδονία στο Κοινοβούλιο, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, να δώσουν ένα σύσσωμο και βροντερό ΟΧΙ στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, αρπάζοντας την ευκαιρία για την απαρχή της ακύρωσης αυτού του σχεδίου που θα είναι και η ταφόπλακα για την περιοχή μας, εναρμονιζόμενοι με τις επίσημες θέσεις των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων και μετουσιώνοντας την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας.
Θυμίζουμε πως η Δυτική Μακεδονία υπήρξε πνευματικό κέντρο, καθώς και πατρίδα του νεοελληνικού διαφωτισμού σε πολύ δυσχερέστερες συνθήκες, όταν ακόμη δεν υπήρχε το Ελληνικό κράτος όπως το ξέρουμε σήμερα. Είναι αδιανόητο η περιφέρεια μας εν έτη 2013, να είναι η μόνη στην Ελλάδα (ανάμεσα σε 13 περιφέρειες), καθώς επίσης και σε όλη την Ευρώπη (ανάμεσα σε 350 περιφέρειες) που δεν θα έχει Πανεπιστημιακό Ίδρυμα το οποίο και είναι υψίστης ζωτικής σημασίας, αφού λειτουργεί ως Κύτταρο Ανάπτυξης, Δημιουργού Γνώσης και Φορέα Πολιτισμού για την κάθε περιοχή ξεχωριστά.
Υ.Γ. Τα ψέματα τελείωσαν, καλείστε να υπερασπιστείτε με πράξεις τα αδιαπραγμάτευτα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας…
Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου
Επίσης, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές, υπογραμμίζει: Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του σχεδίου με την ονομασία «Αθηνά» και με σκοπό την Ανασυγκρότηση του Χάρτη των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της Χώρας, στις επαφές εκπροσώπων του συλλόγου μαζί σας αλλά και δημόσια, αντιταχθήκατε ανοικτά στην κατάργηση του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, την οποία επιφέρει το ανωτέρω σχέδιο.
Δυστυχώς λόγω της μη διαδικασίας ψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του σχεδίου «Αθηνά» που επέλεξε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπήρχαν ελάχιστα έως μηδαμινά περιθώρια θεσμικής αντίδρασης και η αντίθεσή σας στην κατάργηση του Πανεπιστημίου εκφράστηκε με την επίδοση ψηφισμάτων, δημόσιων τοποθετήσεων και προσωπικών επαφών με την ηγεσία του Υπουργείου.
Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη αναφορικά με την κατατεθείσα στη Βουλή από το Υπ. Παιδείας τροπολογία με γενικό αριθμό 328 και ειδικό αριθμό 108, που αφορά την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως αποτέλεσμα η ανωτέρω τροπολογία να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου.
Η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής παρέχει θεσμικό βήμα για την έμ(ά)μεση αντίδρασή σας στις προτάσεις του Υπουργείου για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τη συρρίκνωση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Η στάση σας στη ψηφοφορία θα αποδείξει με εμφατικό τρόπο τη συνέπεια λόγων και πράξεων και, επιτρέψτε μας να χρησιμοποιήσουμε τη λαϊκή ρήση, «θα κλείσει στόματα ή θα τα ανοίξει διάπλατα από την έκπληξη».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, έστειλε εκ νέου τις θέσεις του στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».
e-ptolemeos