- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Εισφορά αλληλεγγύης και το 2016
Την επέκταση της κατά τα άλλα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά ένα έτος, έως το 2016, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, προκειμένου να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό εκείνου του έτους. Θέμα αλλαγών στο καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και περισσότερες στο Δημόσιο θέτει η Κομισιόν.
Την παράταση για ένα ακόμη έτος, έως και το 2016, της κατά τα άλλα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι μισθωτοί αποφάσισε η κυβέρνηση για την κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού κενού του ιδίου έτους. Αυτό προβλέπεται στο νέο Μνημόνιο και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η παράταση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να αποφευχθεί η εισφορά 0,2% στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και να μειωθούν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ένστολων κατά 250 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, η επικαιροποίηση του Μνημονίου προβλέπει ότι έως τα τέλη Αυγούστου το υπ. Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό του για τη βελτίωση της εισπραξης του φόρου.
Ο νέος φόρος πρόκειται να αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και βάσει του σχεδιασμού πρέπει να αποφέρει έσοδα 2,7 δισ. ευρώ. Την παράταση για ένα έτος της εισφοράς αλληλεγγύης, δηλαδή μέχρι και το 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε χθες. Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας την απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανέφερε ότι με την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι και το 2016 καλύπτεται μέρος του χρηματοδοτικού κενού για το ίδιο έτος.
Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επιβληθεί η εισφορά 0,2% στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και να μειωθούν οι αποδοχές και οι συντάξεις των ένστολων κατά 250 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι θα καταβάλλουν την εισφορά αλληλεγγύης μέχρι και το 2016 (οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το 2017 για τα εισοδήματα του 2016). Συγκεκριμένα, όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 θα καταβάλουν εισφορά με συντελεστές 1 έως 4%.
Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης τη θέσπιση του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014, τη μείωση των συντελεστών ή την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την κατάθεση εντός του Σεπτεμβρίου νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει κίνητρα για επενδύσεις. Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αναγκάζεται να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρχουν άλλες φορολογικές αμνηστίες, ενώ για πρώτη φορά εισάγεται στο Μνημόνιο δέσμευση ότι δεν θα ξαναδοθούν παρατάσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή των φόρων.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο:
1. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Μέχρι τα τέλη Αυγούστου το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσει το σχέδιο δράσης που θα προσδιορίζει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη βελτίωση των ποσοστών είσπραξης φόρου ακίνητης περιουσίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο για το 2014 στο πλαίσιο που έχει συζητηθεί ήδη με τις φορολογικές αρχές. Ωστόσο, αναμένεται να γίνουν μικρές αλλαγές που θα επιτρέπουν είσπραξη του φόρου. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποδώσει το 2014 περί τα 2,7 δισ. ευρώ και θα αντικαταστήσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Στην περίπτωση που αποφασισθεί η μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, ο νέος ενιαίος φόρος θα πρέπει να αποδώσει στα κρατικά ταμεία το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.
Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο, θα διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τόσο το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ όσο και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
2. Αντικειμενικές. Τον Ιανουάριο του 2016 θα εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Εως το τέλος του 2013 οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός μεσοπρόθεσμου πλάνου, που θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται: α) τον Ιανουάριο του 2015 θα διαμορφωθούν οι τιμές ζώνης προκειμένου να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς ακινήτων, β) τον Ιανουάριο του 2016 θα εναρμονισθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς.
3. Φορολογικά κίνητρα. Εως τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή που θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Θα αντικατασταθεί το υφιστάμενο πλαίσιο με φορολογικές πριμοδοτήσεις για όσους επενδύουν συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις και μείωση του χρόνου των αποσβέσεων ακόμα και μέσα στο ίδιο το έτος.
4. Κώδικας Συναλλαγών. Νέο απλοποιημένο σχέδιο του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (πρώην Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων), ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.
5. Δημοσίευση. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να δημοσιεύει κάθε Δεκέμβριο το πρόγραμμα για το επόμενο έτος για την υποβολή και την πληρωμή όλων των φόρων και των εισφορών.
6. Παρατάσεις. Τέλος στις φορολογικές αμνηστίες και τις παρατάσεις υποβολής και πληρωμής των φόρων.
7. Εισφορά αλληλεγγύης. Επέκταση έως το 2016 (φορολογικές δηλώσεις το οικονομικό έτος 2017) της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβάλλεται με συντελεστές με 1-4%. Η σχετική νομοθετική διάταξη θα πρέπει να έχει περάσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2013.
kathimerini
0 comments