- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
- Συνάντηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας, με ομόλογους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αλβανικής Αστυνομίας στην Κορυτσά
- Συνελήφθη 54χρονος ημεδαπός στην πόλη των Γρεβενών για παράβαση της νομοθεσίας περί εράνων και λαχειοφόρων αγορών
Υπολογιστές με αφή, όραση, ακοή, όσφρηση και γεύση στα επόμενα 5 χρόνια
Πέντε προβλέψεις της ΙΒΜ
Κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο, η IBM αποκαλύπτει την λίστα 5-in-5, δηλαδή κάνει προβλέψεις για πέντε τεχνολογίες που θα εισβάλλουν στην ζωή μας τα επόμενα πέντε χρόνια. Φέτος, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η λίστα που συνέταξαν βιολόγοι, μηχανικοί, μαθηματικοί και άλλοι επιστήμονες από τα εργαστήρια έρευνας της IBM -τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό σε όλο τον κόσμο. Προβλέπουν ότι οι υπολογιστές μας θα έχουν αίσθηση της αφής και της γεύσης, θα βλέπουν, θα ακούν και θα μυρίζουν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της γεύσης: Οι ερευνητές της ΙΒΜ εργάζονται για την δημιουργία ενός συστήματος που θα βιώνει πραγματικά την γεύση. Σκοπός τους είναι να βρίσκεται στο πλευρό των σεφ ώστε να δημιουργούν όχι μόνο τις πιο νόστιμες αλλά και νέες συνταγές. Το σύστημα θα αναλύει τα συστατικά τους σε μοριακό επίπεδο και θα συνδυάζει την χημεία των τροφικών ενώσεων με την ψυχολογία που κρύβεται πίσω από τις γεύσεις και τις μυρωδιές που προτιμούν οι άνθρωποι. Στην συνέχεια, θα αναζητά το ταίρι τους ανάμεσα σε εκατομμύρια συνταγές και θα κατορθώνει να δημιουργεί νέους συνδυασμούς γεύσεων, όπου θα επιτρέπεται να συνδυάζονται για παράδειγμα, ψητά κάστανα με άλλα τρόφιμα όπως… τα μαγειρεμένα πατζάρια, το φρέσκο χαβιάρι και το ξηρό χοιρομέρι…
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα έκανε την τροφή μας πιο εύπεπτη, αλλά θα μας εξέπληττε με τους ασυνήθιστους συνδυασμούς τροφίμων, που θα έχουν γίνει για να μας προσφέρουν γεύση και άρωμα. Στην περίπτωση μάλιστα ατόμων με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, όπως τα άτομα με διαβήτη, το σύστημα θα δημιουργούσε γεύσεις και συνταγές που θα εξισορροπούσαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ρυθμισμένα, αλλά θα ικανοποιούσε ταυτόχρονα την επιθυμία τους για γλυκό.
Αφή: Αυτή η δυνατότητα θα προστεθεί στα κινητά μας τηλέφωνα, τα smartphone. Φανταστείτε δηλαδή ότι κάθε φορά που θα επισκέπτεστε ένα διαδικτυακό κατάστημα ένδυσης από το κινητό σας, θα μπορείτε να νιώσετε την υφή του υφάσματος αγγίζοντας την φωτογραφία του ενδύματος. Δείτε το σχετικό βίντεο για την αφή.
Όραση: Κάθε… pixel αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προβλέπουν οι ερευνητές της ΙΒΜ, συστήματα υπολογιστών θα μπορούν να ερμηνεύουν ό,τι «βλέπουν», όπως φωτογραφίες online, ακτινογραφίες, βίντεο από τις κάμερες κυκλοφορίας, όπως κάνει άλλωστε και ο άνθρωπος όταν τα κοιτά. Δείτε το σχετικό βίντεο για τους υπολογιστές που βλέπουν.
Ακοή: Οι υπολογιστές θα ακούνε ό,τι έχει σημασία, όπως η πίεση από τον ήχο, οι δονήσεις σε διαφορετικές συχνότητες και θα αναγνωρίζονται έγκαιρα ώστε να αποφεύγονται για παράδειγμα οι επικίνδυνες πτώσεις δένδρων ή οι κατολισθήσεις. Επίσης, θα μεταφράζουν το κλάμα του μωρού σε πείνα, ανία ή πόνο. Δείτε το σχετικό βίντεο για τους υπολογιστές που ακούνε.
Γεύση: Οι υπολογιστές θα μας βοηθούν να τρώμε πιο έξυπνα, αφού θα συνδυάζουν την γεύση με την θρεπτική αξία. Θα αναλαμβάνουν να αναλύουν την ακριβή χημική δομή των τροφών αλλά και τους λόγους που μας αρέσει για παράδειγμα η σοκολάτα. Πριν φάμε, θα μας λένε τι να επιλέξουμε και θα μας προτείνουν ασυνήθιστους συνδυασμούς που θα μας εκπλήττουν, λένε οι ερευνητές της IBM. Δείτε το σχετικό βίντεο:
Όσφρηση: Οι υπολογιστές θα έχουν όσφρηση και θα μπορούν να προβλέψουν εάν πρόκειται να αρρωστήσουμε μυρίζοντας και αναλύοντας την αναπνοή μας. Θα μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την σύσταση του εδάφους σε αγροτικές περιοχές. Δείτε το σχετικό βίντεο για την αίσθηση της μυρωδιάς.
Η ΙΒΜ αναφέρεται στο λεγόμενο cognitive computing, που αποσκοπεί να κάνει τους υπολογιστές να λειτουργούν όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Εξάλλου, αν το σκεφτούμε καλύτερα, οι υπολογιστές στα τέλη του 2012 δεν έχουν καταφέρει τίποτα περισσότερο από το να κάνουν πολλούς υπολογισμούς, πολύ γρήγορα.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παραμένει ο πιο εξελιγμένος υπερ-υπολογιστής στον κόσμο, ικανός να να φέρει σε πέρας πολύπλοκες εργασίες με ακρίβεια αξιοποιώντας την ενέργεια μιας λάμπας μόλις 20 Watt, καταλαμβάνοντας χώρο μόλις 2 lt.
In.gr
0 comments