Don't Miss
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε περιοχή της Καστοριάς
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για τη σωστή χρήση της Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
- Εξιχνιάσθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Καστοριάς, υπόθεση αρπαγής 41χρονου ημεδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για την οποία συνελήφθησαν άμεσα 2 ημεδαποί, ως συνεργοί
- Συμβουλές από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, για την αποφυγή κλοπών, κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων
Υποχρεωτικοί οι ναυαγοσώστες σε πισίνες, λίμνες, υδροψυχαγωγικά πάρκα
By nikdigrik on 26/08/2015
Οι σχολές θα λειτουργούν υπό την εποπτεία του… γραφείου Ατυχημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ – Η υπουργική απόφαση του αναπλ. υπ. Υγείας ορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των σχολών ναυαγοσωστικής που θα πιστοποιούν ναυαγοσώστες
Την υποχρεωτική παρουσία ναυαγοσώστη σε υδροψυχαγωγικά πάρκα και σε λουτρικούς χώρους, όπως κολυμβητήρια και λίμνες, θεσπίζει το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, δρομολογεί τη δημιουργία ειδικών και πιστοποιημένων σχολών για ναυαγοσώστες τον έλεγχο των οποίων θα έχει το γραφείο Ατυχημάτων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Ειδικότερα, στο σχέδιο υπουργικής απόφασης με τίτλο «Πρόληψη, Διάσωση, Φροντίδα Ατυχημάτων στο Νερό για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας» που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, το νέο πλαίσιο για τους ναυαγοσώστες κρίνεται απαραίτητο δεδομένου ότι ο πνιγμός είναι μείζον θέμα δημόσιας υγείας στη χώρα μας.
Η Ελλάδα κατατάσσεται 6η σε πνιγμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 χωρών και 36η στον κόσμο σε σύνολο 116 χωρών (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2014).
Εκτός από την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές, βαριές είναι οι επιπτώσεις των μη θανατηφόρων πνιγμών καθώς οδηγούν σε χρόνια σωματικά, κινητικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φιλοδοξεί να καλύψει με την απόφαση το νομικό κενό που υφίσταται σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας. Έτσι, η υπουργική απόφαση ορίζει με σαφήνεια τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των σχολών ναυαγοσωστικής που θα πιστοποιούν ναυαγοσώστες που θα εργάζονται σε λίμνες, κολυμβητικές δεξαμενές και υδροψυχαγωγικά πάρκα, αλλά και τη δημόσια αρχή που θα μεριμνά για τη λειτουργία των σχολών, δηλαδή το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Οι σχολές ναυαγοσωστών θα στεγάζονται σε ιδιόκτητες ή μισθωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις κυρίας χρήσης. Πρέπει να αποτελούνται κατά ελάχιστο από μία αίθουσα διδασκαλίας με εμβαδόν ανάλογο του μεγίστου αριθμού των εκπαιδευόμενων μαθητών με συντελεστή επιφάνειας τουλάχιστον 2,5 τετραγωνικών μέτρων για κάθε εκπαιδευόμενο, ένα γραφείο διεύθυνσης και ανάλογους βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής.
Οι σχολές θα ελέγχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε σχέση με την εκπαίδευση που παρέχουν, για ανανέωση αδείας λειτουργίας, την καταλληλότητα των εγκαταστάσεων, του αρχείου και των διατιθέμενων μέσων, ενώ θα γίνεται και δειγματοληπτική επιθεώρηση των διενεργούμενων εξετάσεων για την λήψη πιστοποιητικών.
tromaktiko.gr
0 comments