giapraki.com

Υπερφορολόγηση και αποεπενδύσεις

Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

 Είναι μια πραγματικότητα ότι η υψηλή φορολόγηση αγαθών και υπηρεσιών, που επιβάλλουν στην Ελλάδα άμεσα ή έμμεσα οι δανειστές μας, είναι υπερβολική και αντιαναπτυξιακή.  Προϊόντα λ.χ. που τιμολογούνται σε γειτονικές χώρες με 10% έχουν εδώ φορολογικό συντελεστή 29%!

 Εύλογα οι γειτονικές χώρες προπαγανδίζουν την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, για να προσελκύσουν επενδυτές, εντελώς όμως παράδοξα  γίνεται η δυσφήμιση από τους επιχειρηματικούς φορείς (ΕΣΕΕ-ΕΒΕΑ-ΓΣΕΒΕΑ  κ.α.) καθώς και από μεμονωμένους επιχειρηματίες.

 Ποιες όμως εταιρείες μεταναστεύουν εξ’ αιτίας κινήτρων παλαιότερα και υπερφορολόγησης τελευταία;

 Από τα προμνημονιακά χρόνια, με τα γνωστά κίνητρα για την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων, στην Βουλγαρία λ.χ. εμφανίζονται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 13.000 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Περισσότερες από 2.000 νέες εγγραφές έγιναν στην Βουλγαρία το έτος 2015 οι οποίες όμως δεν εμφανίζουν απασχολούμενο προσωπικό (όπως και το 84% του συνόλου των ελληνικών εταιρειών εκεί) και δεν έχουν καμιά παραγωγική δραστηριότητα.

 Οι ελληνικές εταιρείες στη Βουλγαρία με υποκαταστήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Μητρώου Γενικού Εμπορίου είναι μόνον 33 ενώ αντίστοιχες 16 βουλγαρικών συμφερόντων λειτουργούν στην Ελλάδα. Στη Ρουμανία δραστηριοποιούνται 50 επιχειρήσεις με υποκαταστήματα, στην Κύπρο 100 κ.τλ.

 Εικονικές εταιρείες – σφραγίδες με μόνο τον ΑΦΜ από δικηγορικά & λογιστικά γραφεία, από συμβουλευτικές εταιρείες, πλασάρουν την Βουλγαρία ως φορολογικό παράδεισο για επενδύσεις.

 Κατά βάση εταιρείες φαντάσματα για τριγωνικές αγορές, για μεταφορά χρημάτων (εξ αιτίας των capital controls), για αγορές επενδυτικών ακινήτων, ακριβών αυτοκινήτων, εταιρείες του «ξεπλύματος» και της «αρπαχτής».

 Για τέτοιες επενδύσεις που μεταναστεύουν μιλάμε, όπου σ’ ένα κτίριο μπορεί να στεγάζονται χιλιάδες, με πολλές επίσης χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς όμως εργαζόμενους και δίχως να έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία.

 Να πάνε στο καλό τέτοιοι «επενδυτές» αρκεί να θωρακισθεί το κράτος με το σωστό νομοθετικό πλαίσιο (ευρωπαϊκό & ελληνικό) που δεν θα δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να φοροδιαφεύγει, να φοροκλέβει και να κερδοσκοπεί.

 Είναι όμως και άκρως απαραίτητο να δοθούν επιτέλους και ουσιαστικά φορολογικά κ.α. κίνητρα στο πραγματικό επιχειρείν, για να γιγαντωθεί και να δώσει στον τόπο ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Exit mobile version