- Συνελήφθη 30χρονη ημεδαπή σε περιοχή των Γρεβενών, για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος
- Μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για τον Οκτώβριο 2024
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 04 έως 10-11-2024)
Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή βιοκλιματικού σχολείου στη Ζ.Ε.Π.(video)
Υπογράφηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Ιουνίου 2013, η σύμβαση για την κατασκευή σχολικού συγκροτήματος στο οικοδομικό τετράγωνο 15 της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας του Δήμου Κοζάνης.
Το έργο που είναι προϋπολογισμού 9.123.00 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια της πρόσκλησης 1.6 «Επιδεικτικά Βιοκλιματικά Σχολεία» μετά από σχετική πρόταση του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με την Δημοτική Επιχείρηση Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης (ΔΕΠΕΠΟΚ), η οποία αφενός μεν διέθεσε δωρεάν στο Δήμο Κοζάνης, το ακίνητο στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας, και αφετέρου προετοίμασε μελετητικά το έργο και διεκπεραίωσε τις απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσής του. Η μελέτη του έργου χρηματοδοτήθηκε από τον Τοπικό Πόρο και τη ΔΕΠΕΠΟΚ και υλοποιήθηκε στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Κοζάνης, πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, ΔΕΠΕΠΟK, Δημοτικής Επιχείρησης Μελετών Κοζάνης και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το έργο περιλαμβάνει το σχολικό συγκρότημα συνολικού εμβαδού 4.199,7 m² , που αποτελείται από 12θέσιο Δημοτικό Σχολείο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 300 μαθητών, καθώς και 2θέσιο Νηπιαγωγείο με δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 νηπίων.
Με γνώμονα τις σύγχρονες απαιτήσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή σχολικών μονάδων και τις γενικότερες κατευθύνσεις της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ενεργειακής πολιτικής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό του κτηρίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο βιοκλιματικό κτήριο στο οποίο:
Γίνεται εκτεταμένη χρήση συστημάτων ΑΠΕ όπως ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά & ζεστό νερό χρήσης) και γεωθερμίας σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση.
Υπάρχει πρόβλεψη χώρων για χρήση και από τους κατοίκους της περιοχής σε ώρες εκτός λειτουργίας, όπως βιβλιοθήκη και ειδικές αίθουσες.
Υπάρχουν αυξημένοι χώροι διαλειμμάτων, δεδομένου των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή μας.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν μελετηθεί, ενεργειακά ηλιακά συστήματα, παθητικά ηλιακά συστήματα, υβριδικά συστήματα έτσι ώστε οι ενεργειακές ανάγκες του κτηρίου για θέρμανση, κλιματισμό και ηλεκτρική ενέργεια να καλύπτονται από ένα σύγχρονο αλληλοσυμπληρούμενο σύστημα γεωθερμίας, θερμικής ηλιακής ενέργειας τηλεθέρμανσης και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Ως αποτέλεσμα αυτών, αλλά και του βιοκλιματικού σχεδιασμού του, το σχολικό συγκρότημα υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ καθώς κατατάσσεται στην ενεργειακή κλάση B+ κατά ΚΕνΑΚ.
Η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας ανέρχεται τουλάχιστον σε ποσοστό 45% σε σχέση με ένα συμβατικό κτήριο, με άμεσο αποτέλεσμα τα λειτουργικά του έξοδα για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, σε συνδυασμό με τα έσοδα από την χρήση φωτοβολταϊκών, να είναι μειωμένα κατά 75% συγκριτικά με ένα συμβατικό κτήριο αντίστοιχου μεγέθους.
Δείτε το video:
0 comments