- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
- Εξιχνιάσθηκε κλοπή που τελέστηκε στην Πτολεμαΐδα
- Συνελήφθη 45χρονη αλλοδαπή σε περιοχή της Φλώρινας, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού και για εισαγωγή ναρκωτικών δισκίων στην Ελληνική Επικράτεια
- Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κοζάνης, 49χρονος ημεδαπός, ως μέλος εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες
Ηλιακός «γίγας» στη Φλώρινα
Σε επίκεντρο παγκόσμιου ενεργειακού ενδιαφέροντος μετατρέπεται η Φλώρινα, καθώς στα βόρεια του νομού σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το μεγαλύτερο πάρκο εφαρμογής της πλέον καινοτόμου μεθόδου αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας στον πλανήτη!
Πρόκειται για την κατασκευή πάρκου ηλιοθερμικής ενέργειας με την πρωτοποριακή μέθοδο Στέρλινγκ, η οποία, σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά, έχει τη δυνατότητα να υπερδιπλασιάζει την ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο. Λόγω της πολύ μικρής ιστορίας της τεχνολογίας -η μέθοδος καθιερώθηκε μόλις το 1996- μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί ελάχιστα επιδεικτικά πάρκα σε όλο τον κόσμο. Το μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ και έχει ισχύ 1,5 MW.
Το πάρκο που σχεδιάζεται για την περιοχή της Φλώρινας θα έχει υπερπολλαπλάσια ενεργειακή παραγωγή, καθώς η εγκατεστημένη ισχύς του θα αγγίζει τα 75,3 MW! Θα κατασκευαστεί στην πεδιάδα Πελαγονίας και θα αποτελείται από 37 ξεχωριστές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ηλιοθερμίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα το πάρκο ηλιοθερμίας της Φλώρινας έλαβε χρηματοδότηση-μαμούθ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 45,55 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος NER300, το οποίο επιδοτεί τα πλέον επιστημονικά φιλόδοξα ενεργειακά εγχειρήματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Όλο το φάσμα του ήλιου
«Η μέθοδος Στέρλινγκ είναι εξαιρετικά αποδοτική, καθώς έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται όλο το φάσμα της ακτινοβολίας του ηλίου, σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, τα οποία εκμεταλλεύονται μόνο την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία», αναφέρει ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ηλιοθερμία τύπου Στέρλινγκ είναι η μέθοδος ενεργειακής παραγωγής που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελεί την τελευταία λέξη στην τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής από τον ήλιο. «Από τα φωτοβολταϊκά, έχουμε περάσει στην ηλιοθερμία, η οποία ξεκίνησε από τα κοίλα παραβολικά κάτοπτρα και έπειτα πέρασε στη μέθοδο του ηλιοθερμικού πύργου. Η μέθοδος Στέρλινγκ είναι το επόμενο βήμα και, όπως φαίνεται, μάλλον έχει έλθει η σειρά της για να επικρατήσει στους σχεδιασμούς μεγάλων πάρκων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ.
Η μέθοδος Στέρλινγκ βασίζεται σε μια πατέντα του 19ου αιώνα, η οποία μόλις πρόσφατα κατάφερε να αξιοποιηθεί από τους επιστήμονες, λόγω της πολυπλοκότητας και του υψηλού κόστους κατασκευής της. Στην ουσία πρόκειται για κινητήρα εξωτερικής καύσης, ο οποίος περιέχει το αέριο ήλιο. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας με αυτήν την τεχνολογία γίνεται εφικτή με την εγκατάσταση παραβολικών κατόπτρων, τα οποία μοιάζουν με δορυφορικά πιάτα και μπορούν να φτάσουν σε διάμετρο τα 10 μέτρα. Στο κέντρο των «πιάτων» βρίσκεται ένας κινητήρας Στέρλινγκ, στον οποίο συγκεντρώνονται όλες οι ακτίνες του ηλίου.
«Είναι αδιαμφισβήτητα θετικό ότι στην περιοχή της Φλώρινας θα εφαρμοστεί αυτός ο πρωτοποριακός τρόπος ηλεκτροπαραγωγής από την ανεξάντλητη πηγή του ήλιου. Πρέπει να επισημάνουμε ότι και η βόρεια Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν κάποιοι, είναι μια περιοχή ιδανική για την ανάπτυξη τεχνολογιών που βασίζονται στην ηλιακή ακτινοβολία», τονίζει ο καθηγητής Αθ. Κωνσταντόπουλος.
Η κατασκευή του ηλιοθερμικού πάρκου της Φλώρινας έχει ήδη λάβει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ το προσεχές διάστημα ο φάκελος για την αδειοδότηση του έργου αναμένεται να κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
real.gr
0 comments