Φαντάζεστε ότι στο μέλλον μπορούμε να έχουμε μια τεράστια ηλεκτρική σκούπα που θα ρουφάει το νέφος στις μεγάλες πόλεις;
Κι όμως αυτό το όνειρο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Ο Ολλανδός σχεδιαστής Ντάαν Ροοζεγκάρντε έχει φτιάξει ένα μοντέλο μικρής κλίμακας ακόμη, αλλά όταν βγει σε βιομηχανική παραγωγή, θα λύσει το πρόβλημα πολλών πόλεων, όπως για παράδειγμα του Πεκίνου.
Μάλιστα ο δημιουργός αυτής της νέας εφεύρεσης έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές του Πεκίνου για να δοκιμάσει το πρωτότυπο σε ένα πάρκο της πόλης το 2015.
Το μηχάνημα ρουφά ουσιαστικά τα σωματίδια του νέφους, αφήνοντας στη θέση τους, καθαρό αέρα, που μπορούμε να αναπνεύσουμε.
«Δημιουργώντας ένα πεδίο ιόντων, όλα τα σωματίδια στη νανοκλίμακα φορτίζονται θετικά, οπότε όταν το έδαφος είναι αρνητικά φορτισμένο, μπορούμε να τα ελκύσουμε στο έδαφος και να καθαρίσουμε τον αέρα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται 75-80% καθαρότερος.
Το σπουδαίο με την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ότι είναι ασφαλής, χρησιμοποιείται ήδη στα νοσοκομεία και χρειάζεται ελάχιστη ενέργεια.
Για να αποκτήσουμε δηλαδή 30.000 κυβικά καθαρού αέρα, η συσκευή χρειάζεται μόνο 30 Watt, που αντιστοιχούν σε όσο καταναλώνει μια λάμπα» τόνισε ο δημιουργός Ντάαν Ροοζεγκάρντε.
Αρκετές πόλεις στον κόσμο χρειάζονται μια τέτοια συσκευή για να αποκτήσουν καθαρότερη ατμόσφαιρα.
Η μόλυνση του αέρα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη.
Ο Ροοζεγκάαρντε πιστεύει ότι η τεχνολογία που έχει εφεύρει, δημιουργεί περιοχές καθαρού αέρα, που επιτρέπουν επίσης στο φως του ήλιου να φτάσει στην επιφάνεια της γης. Το μηχάνημα που θα πάει στο Πεκίνο θα καθαρίσει περίπου 50 μέτρα σε διάμετρο, άμεσα.
Αλλά ο Ολλανδός σχεδιαστής δεν μένει εκεί. Έχει και άλλα σχέδια. Το νέφος που θα απορροφήσει η συσκευή του θέλει να το μετατρέψει σε κοσμήματα.
«Αρχίσαμε να εξετάζουμε τα σωματίδια του νέφους και συνειδητοποιήσαμε ότι το μεγαλύτερο μέρος τους είναι από άνθρακα. Αυτό που συμβαίνει όταν βάλεις τον άνθρακα υπό πίεση για δύο ή τρεις εβδομάδες, είναι ότι βγάζεις τελικά διαμάντια.
Έχουμε λοιπόν 1000 κυβικά μέτρα νέφους και τα συμπιέζουμε σε ένα είδος δαχτυλιδιού αερίων. Υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά αν το συμπιέσουμε πάρα πολύ, θα βγάλουμε ένα είδος διαμαντιού, πραγματικού διαμαντιού.
Οι μεγαλύτερες σειρές θα δημιουργούνται, εάν συμπιέζουμε το νέφος λιγότερο, άρα θα κρυσταλλοποιείται. Θα βλέπετε ότι πρόκειται για νέφος, αλλά θα είναι όμορφο.
Αν προσφέρετε ή πουλάτε ένα τέτοιου είδους διαμαντένιο δαχτυλίδι, ένα δαχτυλίδι νέφους, θα δωρίζετε χίλια κυβικά μέτρα καθαρού αέρα στην πόλη του Πεκίνου», εξήγησε ο σχεδιαστής της συσκευής.
Ο Ροοζεγκάρντε γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοιου είδους τεχνολογικές εφαρμογές λειτουργούν περισσότερο ως κράχτης σε σχέση με την ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν αποτελούν μια μόνιμη, βιώσιμη λύση στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πεκίνο.
Μόνη λύση είναι τα καθαρά αυτοκίνητα, μια πιο φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία και μια διαφορετική νοοτροπία. Η εφαρμογή όμως της καινοτομίας θα επιτρέψει στους κατοίκους της κινέζικης πρωτεύουσας να δουν την τεράστια διαφορά.
Ο ολλανδός σχεδιαστής έχει εμπλακεί σε διάφορα ιδιότυπα πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με την παραγωγή ενέργειας, όπως για παράδειγμα έναν δρόμο που φορτίζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή ένα πάτωμα που παράγει ηλεκτρισμό μέσα από τον ανθρώπινο χορό.
Το να δημιουργήσει όμως διαμάντια από το νέφος είναι κάτι πραγματικά ασυνήθιστο. Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα πώς από τα σκουπίδια, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πραγματικό θησαυρό.
peiraxtiri.gr