- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών «ΚΑΡΠΑ» στο Αστυνομικό Μέγαρο Κοζάνης, από διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. Κοζάνης
- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
Οι βλάχοι όπου λάχει…
Αυστριακός βουλευτής επανασυνδέεται με τον έλληνα πατέρα του μετά από 60 χρόνια
Αίσιο, όσο και απρόσμενο τέλος είχε η οδύσσεια του 62-χρονου βουλευτή της τοπικής Βουλής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και δημοτικό σύμβουλο του δήμου της αυστριακής πρωτεύουσας Φόλκμαρ Χάρβανεγκ, ο οποίος έπειτα από έξι δεκαετίες αναζήτησης βρήκε και γνώρισε τώρα για πρώτη φορά τον Έλληνα πατέρα του.
Ο πατέρας Γιώργος Πιτένης, απο τη Σαμαρίνα κάτοικος Κοζάνης , ως αιχμάλωτος των ναζιστών κατακτητών στην Ελλάδα στις αρχές του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου είχε μεταφερθεί τότε σε καταναγκαστικά έργα στην Αυστρία.
Ο κ. Χάρβανεγκ, ήταν ο καρπός της σχέσης του νεαρού Έλληνα εργάτη καταναγκαστικών έργων στη Βιέννη Γιώργου Πιτένη, τον οποίο είχαν ξεριζώσει στα 1942 από την πατρίδα του την Κοζάνη οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με χιλιάδες άλλους Έλληνες αντιστασιακούς.
Μετά τον όλεθρο του πολέμου και στη δίνη των πρώτων ημερών της απελευθέρωσης, ο Πιτένης στάλθηκε μέσα του 1945 μαζί με άλλους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης πίσω στην Ελλάδα, από όπου ο ίδιος, όπως αποδεικνύεται σήμερα, κατέβαλε ανεπιτυχώς επανειλημμένα προσπάθειες να βρει την Αυστριακή σύντροφο και τον μικρό γιο του, βρέφος ακόμη.
Στην δεκαετία του 1950 ο νεαρός Φόλκμαρ αναζητεί επίσης τις οικογενειακές του ρίζες και να μάθει για τον πατέρα του, χωρίς να έχει επιτυχία. Μόλις στις 2 Ιουλίου του 2005, μετά το θάνατο της μητέρας του και έπειτα από μαρτυρία της θείας του ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας, ανακαλύπτει στα υπάρχοντά της μητέρας του, όπως διηγείται σήμερα ο ίδιος, έναν κιτρινισμένο φάκελο χωρίς επιστολή αλλά με το όνομα και τη διεύθυνση του αποστολέα «Γιώργος Μιλ. Πιτένης, Κοζάνη, Ελλάδα», και με ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας 29.7.1957.
Νέες αναζητήσεις για τα ίχνη του πατέρα του αποτυγχάνουν και ο Φόλκμαρ Χάρβανεκ απευθύνεται στα αρχεία της πόλης της Βιέννης, στα Αρχεία Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης και στα Αρχεία της Ένωσης Δήμων, απ´ όπου προκύπτουν αρκετά στοιχεία για τον Έλληνα των καταναγκαστικών έργων των ναζιστών, Γεώργιο Πιτένη.
Με συντονισμένες έρευνες και με τη συνεργασία του προξενείου της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, η χαρμόσυνη είδηση για τον εντοπισμό του 87-χρονου σήμερα Γιώργου Πιτένη, βρίσκει πριν μερικές εβδομάδες τον γιο του στις διακοπές που περνά με τη σύζυγό του – όπως εδώ και πολλά χρόνια – στην Κέρκυρα. Αμέσως με μισθωμένο αυτοκίνητο που ο οδηγός του μιλά γερμανικά και έπειτα από πολύωρη διαδρομή στους δρόμους της Ηπείρου, οι δύο τους φθάνουν στη Σαμαρίνα των Γρεβενών, όπου ο γηραιός Γιώργος Πιτένης – που βρίσκεται εκεί για θεραπεία και έχει επίσης ειδοποιηθεί – παρουσία όλου του χωριού σφίγγει, έπειτα από πάνω από έξι δεκαετίες, στην αγκαλιά του τον άγνωστο 62-χρονο γιο του. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ο Φόλκμαρ Χάρβανεκ, έχοντας μαζί τη σύζυγό του, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να αγκαλιάσει για μια φορά ακόμη και να περάσει μερικές ημέρες με τον τρισευτυχισμένο – που «απέκτησε» ξανά στα γεράματά του τον γιο του.
[Μας το έστειλε ο open20h]
One Comment