- Συλλήψεις 9 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων
- Σύλληψη 38χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθησαν 3 άτομα στην πόλη της Κοζάνης για διακίνηση κοκαΐνης
- Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης ληστεία που διαπράχθηκε σε βάρος 78χρονης γυναίκας στην πόλη της Κοζάνης
Ειδική έκδοση της Οικολογικής Κίνησης για την ορνιθοπανίδα του Πολυφύτου
- Στη λίμνη έχουν καταγραφεί 131 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 των ειδών της χώρας
Ο φτερωτός πλούτος και η φυσική ομορφιά της λίμνης Πολυφύτου περιγράφονται και προβάλλονται στον νέο Οδηγό που εκδόθηκε από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης.
Τίτλος: Λίμνη Πολυφύτου: Φυσικό περιβάλλον, βιοποικιλότητα, ορνιθοπανίδα.
Πρόκειται στην ουσία για μια δουλειά του ορνιθολόγου Δ. Μπούσμπουρα, ο οποίος ερεύνησε επί σειρά ετών και κατέγραψε την πλούσια ορνιθοπανίδα και γενικότερα τη βιοποικιλότητα της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου.
Όπως γράφει ο μελετητής, μετά τη δημιουργία του ταμιευτήρα δημιουργήθηκε μια νέα κατάσταση. Στη θέση αυτή του Αλιάκμονα βρίσκεται μία λίμνη με έντονη αυξομείωση της στάθμης. Η πανίδα προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Νέα είδη έχουν αποικίσει την περιοχή. Οι φερτές ύλες του Αλιάκμονα σχημάτισαν στην αρχή της λίμνης ένα εσωτερικό Δέλτα. Όταν η στάθμη είναι χαμηλά οι φερτές ύλες αποκαλύπτονται και στα λασποτόπια συγκεντρώνονται παρυδάτια πουλιά. Τα ράμφη και τα πόδια τους είναι προσαρμοσμένα για αυτές ακριβώς τις περιοχές. Εμφανίστηκαν κι άλλα ενδιαιτήματα στα ρηχά νερά (υγρά λιβάδια) αλλά και στα βαθιά, κατάλληλα για τη μόνιμη ή την προσωρινή διαβίωση πολλών ειδών πτηνών.
Στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης έχουν καταγραφεί 131 είδη πουλιών, περίπου το 1/3 των ειδών που απαντούν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών αργυροπελεκάνοι (περισσότεροι από 100 σε μόνιμη βάση), ερωδιοί, κορμοράνοι, μαυροπελαργοί, χρυσογέρακα, πετρίτες, αετογερακίνες, φιδαετοί, χαλκόκοτες, μελισσοφάγοι κλπ. Μερικά από τα είδη αυτά είναι σπάνια ή και απειλούνται με εξαφάνιση. Η περιοχή επίσης αποτελεί μεταναστευτικό διάδρομο ακόμη και ειδών των υφάλμυρων περιοχών όπως το φοινικόπτερο (φλαμίγκο) και η αβοκέτα. Η λίμνη κατά τον κ. Μπούσμπουρα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχτεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) και συνεπώς πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, ώστε το μέρος αυτό του Αλιάκμονα να απολαμβάνει υψηλό καθεστώς προστασίας. Το αξίζει
Η Οικολογική Kίνηση έβαλε το δικό της λιθαράκι αξιοποιώντας σχετικές δράσεις του προγράμματος LEADER και εξέδωσε τον εν λόγω Οδηγό. Σειρά έχει η Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση. Είναι αυτονόητο καθήκον όλων μας η ανάδειξη της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας της τεχνητής λίμνης. Είναι μέρος του φυσικού κεφαλαίου, το οποίο αποτελεί σταθερή αξία κάθε περιοχής και συνεπώς πρέπει να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. (Σημειώνεται με την ευκαιρία ότι το τοπικό περιβαλλοντικό κίνημα είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τον ποταμό Αλιάκμονα. Όχι μόνο γιατί ήταν ανέκαθεν ο βασικός δρόμος του νερού στη Δυτική Μακεδονία, αλλά διότι τις τελευταίες δεκαετίες δέχτηκε σοβαρές ανθρωπογενείς πιέσεις: υπεραντλήσεις από ΔΕΗ, απόβλητα αμιάντου της ΜΑΒΕ, φυτοφάρμακα – λιπάσματα, λύματα οικισμών, παράνομες αμμοληψίες …)
Ευχαριστούμε και πάλι τον σταθερό συνεργάτη μας Δημήτρη Μπούσμπουρα που σήκωσε το φορτίο αυτού του εγχειρήματος. Η εργασία του αυτή έχει ήδη παρουσιαστεί στο Βελβεντό, Σέρβια, Κρανίδια, Αιανή σε συνεργασία με το δήμο Κοζάνης, το ΚΠΕ Βελβεντού & την Περιφέρεια, και άλλους τοπικούς φορείς.
(σσ. Ο Οδηγός ορνιθοπανίδας υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας www.ecokoz.gr και
https://issuu.com/ecokoz/docs/polyfyto_full )
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
0 comments