Φλώρινα: Εγχειρίδιο προστασίας για τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών
Την αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην προστασία των σπάνιων ειδών ψαριών και τη βιωσιμότητα της αλιείας, αναδεικνύει το εγχειρίδιο «Ιχθυοπανίδα και βιώσιμη αλιεία στις Πρέσπες», μία έκδοση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, που αποτελεί «καρπό» του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση και Επικοινωνία, με τίτλο «Ψάρια, Αλιεία και Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών».
Η έκδοση, η βασική μορφή της οποίας είναι ηλεκτρονική και διατίθεται στην ελληνική (https://www.spp.gr/fish_biodiversity/GR/eBook.data/index.html) και την αγγλική γλώσσα, περιλαμβάνει στοιχεία για την οικολογία των ψαριών της Πρέσπας και τις απειλές που αντιμετωπίζουν, τις ιδιαιτερότητες της αλιείας και τα προβλήματα των ψαράδων, όλα όσα προβλέπει- και δεν προβλέπει –η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των ψαριών και της αλιείας, τη διασυνοριακή διάσταση του θέματος αλλά και προτάσεις αειφόρου διαχείρισης.
Είναι η πρώτη φορά που, σε μία έκδοση, συγκεντρώνεται όλη η επιστημονική αλλά και πρακτική πληροφορία σχετικά με την προστασία της ενδημικής ιχθυοπανίδας των Πρεσπών και της αμφίδρομης σχέσης της με τη βιώσιμη αλιεία. Άλλωστε, όπως τονίζει στον πρόλογο η διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, «το στοίχημα σήμερα είναι να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα επιστημονική πληροφορία και την παραδοσιακή γνώση για να εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτής της σχέσης».
Η έκδοση, όπως αναφέρει η κ. Μαλακού, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «εργαλείο» για όλους τους φορείς που θα κληθούν στο μέλλον να καθορίζουν και να λαμβάνουν αποφάσεις για την αλιεία και την προστασία των ψαριών και του περιβάλλοντος γενικότερα αλλά και βάση για την έναρξη του διαλόγου για την ορθότερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Στις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ζουν 23 είδη ψαριών, από τα οποία τα εννέα είναι ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται σχεδόν μόνο στην Πρέσπα και πουθενά αλλού στον κόσμο, γι’ αυτό και προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Αυτή η μοναδική ιχθυοπανίδα έχει κατατάξει τις Πρέσπες ως έναν από τους δέκα σημαντικότερους υγροτόπους στη Μεσόγειο. Η δε αλιεία στην περιοχή είναι μία απασχόληση με βαθιές ρίζες στην ιστορία του τόπου. Από τα αρχαία μονόξυλα των ρηχών νερών και τις ιδιαίτερες παραδοσιακές μεθόδους μέχρι τις σύγχρονες βάρκες και αλιευτικές μεθόδους, η αλιεία είναι ίσως η κύρια δραστηριότητα, όπου η σχέση του Ανθρώπου και της Φύσης είναι έκδηλη, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Μαλακού.
Κέρδος online