Η ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ

By on 26/10/2015

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης θα παρουσιάσει από 12 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου το συγκλονιστικό έργο «Ποιος είναι ο Δόκτορ Κόρτσακ;» του πολυβραβευμένου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ.

 

Ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το έργο έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία. Η παράσταση, παρουσιάζεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης από 12 Νοεμβρίου σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου με δραματουργική επιμέλεια του Θωμά Μοσχόπουλου.

 

Η ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

 

Το Θέατρο Πόρτα είναι ο μακροβιότερος θίασος στην Ελλάδα που έχει υπηρετήσει το θέατρο για παιδιά και νέους έχοντας γράψει ιστορία στη χώρα μας. Η «ψυχή» της σημαντικότερης παιδικής σκηνής της χώρας, η Ξένια Καλογεροπούλου, μας μιλά για τη φετινή  συνεργασία του Θεάτρου Πόρτα με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης που πραγματοποιείται για πρώτη φορά μέσα από το ανέβασμα του έργου Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ; του σπουδαίου συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ σε σκηνοθεσία της χαρισματικής Άννας Μιχελή.

«Η ιδέα ότι φέτος εγκαινιάζουμε στο ΠΟΡΤΑ μια συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πρώτα απ’ όλα γιατί πρόκειται για ένα Δημοτικό Θέατρο που έχει μια εξαιρετική πορεία στο ενεργητικό του και μια ζεστή και σταθερή σχέση με το κοινό του. Αλλά και γιατί αυτή η συνεργασία εγκαινιάζεται με  την παρουσίαση ενός υπέροχου έργου σε πανελλήνια πρώτη, φτιαγμένο από έξοχους καλλιτεχνικούς συντελεστές. Ελπίζω οι μικροί και μεγάλοι θεατές της πόλης σας να αγαπήσουν τον Δόκτωρα Κόρτσακ!» Ξένια Καλογεροπούλου

ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΨΕΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

 «…Είναι πλέον κοινή η παραδοχή για την προσφορά της σκηνής αυτής στα πολιτιστικά μας πράγματα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην θεατρική παιδεία των παιδιών αλλά στην εν γένει πνευματική μας ζωή». Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ


«…Η αισθητική της
Mικρής Πόρτας μέσα στα χρόνια την κατατάσσει στη θεατρική ουτοπία, δεν είναι σύνηθες θέατρο για μεγάλους και ακόμα λιγότερο σύνηθες θέατρο για παιδιά.
Σωτηρία Ματζίρη, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
«…Η θητεία της Ξένιας Καλογεροπούλου στο παιδικό θέατρο δεν είναι ένα έργο. Είναι μια στάση ζωής. Στάση ζωής απέναντι στο παιδί, στο θέατρο, στο πολιτιστικό επίπεδο του τόπου»
Στάθης Δρομάζος, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«…Η Παιδική Σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου στάθηκε επί χρόνια τώρα, για μικρούς και μεγάλους, ένα εργαστήρι ποιητικών οραματισμών».

Θόδωρος Κρητικός, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
 

ΤΟ ΕΡΓΟ “ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΚΟΡΤΣΑΚ;”

 

Το έργο Ποιος είναι ο Δόκτωρ Κόρτσακ; έχει μεταφραστεί και ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο με μεγάλη ανταπόκριση τόσο σε παιδιά και νέους όσο και στους ενήλικες, σε θέατρα και σχολεία. Πρόκειται για την ιστορία του Γιάνους Κόρτσακ, του σημαντικού Πολωνοεβραίου ανθρωπιστή, συγγραφέα και παιδαγωγού, που έγινε, στις τελευταίες μέρες της ζωής του, διευθυντής του Ορφανοτροφείου του Γκέτο της Βαρσοβίας. Το κείμενο ανοίγει τη συζήτηση για τις ανθρώπινες αξίες και τη σημασία τους: είναι ικανό ένα παιδί μεγαλωμένο στους δρόμους, ένα καινούριο μέλος στην κοινωνία του ορφανοτροφείου, να αμφισβητήσει την πίστη του Κόρτσακ στην ανοχή και τη δικαιοσύνη; Θα τον κάνει να αναρωτηθεί τι νόημα έχουν όσα δίδαξε στα «παιδιά του»;

Σήμερα ο Γιάνους Κόρτσακ αναγνωρίζεται ως ο πρόδρομος μιας σειράς εκπαιδευτικών τάσεων σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών και αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς σύγχρονους συγγραφείς και παιδαγωγούς. Πάνω στις παιδαγωγικές ιδέες του Κόρτσακ, βασίστηκε η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού το 1959, καθώς και η «Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (1989).

Με τη συνεργασία του Συνήγορου του Παιδιού, του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Σκασιαρχείο και την υποστήριξη της UNICEF.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου-Δραματουργική επιμέλεια:Θωμάς Μοσχόπουλος

Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή

 

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Σκηνικά: Ευαγγελία  Θεριανού

Κουστούμια: Κλαιρ Μπρέσγουελ

Κίνηση: Χαρά Κότσαλη

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κεραμυδά

Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα


Με τους:

Ρομπέρτα Βέγκα

Τάσο Δημητρόπουλο

Δαυίδ Μαλτέζε

Μιχάλη Μιχαλακίδη

Αλκιβιάδη Μπακογιάννη

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: