giapraki.com

«Η Τουρκία θα βιώσει μια αναπόφευκτη καταστροφή εάν η Ρωσία της κόψει το φυσικό αέριο» – Μαζί με το Ιράν θα τη «στραγγαλίσουν

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

«Η Τουρκία βρίσκεται σε ευπαθή θέση. Εάν η Ρωσία της κόψει το φυσικό αέριο εξαιτίας γεωπολιτικών λόγων, τότε η Τουρκία θα βιώσει μια αναπόφευκτη καταστροφή», γράφει ο Simone Tagliapietra μέλος του think tank Bruegel στο Politico και προσθέτει ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα τρόπο ώστε να αναπληρώσει την έλλειψη βραχυπρόθεσμα!
To «καμπανάκι» της ενεργειακής και συνεπώς της οικονομικής κατάρρευσης της Τουρκίας «έκρουσε» και  το Ιράν μειώνοντας για  μια ολόκληρη ημέρα την χορήγηση φυσικού αερίου κατά 50%, προκαλώντας έτσι τον τρόμο στην Άγκυρα .

Tο Ιράν αποφάσισε σαν αντίποινα-προειδοποίηση προς την Άγκυρα για την εισβολή τουρκικού στρατιωτικού τμήματος στο βόρειο Ιράκ χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Βαγδάτης, να μειώσει σε ποσοστό 50% την χορήγηση φυσικού αερίου προς την Τουρκία, για μια ολόκληρη ημέρα.
Το επίπεδο της μείωσης αν έμενε μόνιμο, φτάνει στα 14-15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, κάτι που θα κλόνιζε ανεπανόρθωτα την ήδη χειμαζόμενη τουρκική οικονομία.
Όπως είναι γνωστό η Τουρκία προμηθεύονταν μέχρι τώρα από το Ιράν περίπου 30 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, που σημαίνει 20% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Ιράν και Ρωσία μπορούν να «στραγγαλίσουν» την Άγκυρα κυριολεκτικά σε μια ημέρα, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί και δεν προχωρήσει σε ενέργειες αποκλιμάκωσης μιας κρίσης που η ίδια δημιούργησε θεωρώντας ότι είναι πολύ πιο ισχυρή απ’οτι πράγματι είναι (προφανώς με παρασκηνιακή ώθηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού).
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία. Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι το 60% του αερίου που εισάγει η Τουρκία.
Σε μια πιθανή πλήρη διακοπή σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας «δεν υπάρχει τρόπος η Τουρκία να αναπληρώσει την έλλειψη βραχυπρόθεσμα», αναφερόμενος φυσικά στο πρόσφατο ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο Αζερμπαϊτζάν, για να εξασφαλίσει από εκεί φυσικό αέριο, ελπίζοντας να επιταχύνει την κατασκευή του αγωγού TANAP (Trans-Anatolian Pipeline), ο οποίος αρχικά έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2018.
Εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Τουρκία, η Άγκυρα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο φυσικό αέριο από όσο μπορεί να της προσφέρει η Κασπία Θάλασσα, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν, και η λειτουργία του TANAP δεν πρόκειται να καλύψει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της.
Ο Ταγκλιαπιέτρα περιέγραψε κινήσεις της Άγκυρας να βρει από αλλού φυσικό αέριο «πολύ μακριά από την πραγματικότητα», αναφερόμενος και στις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρει φυσικό αέριο και από το Κατάρ.

lougantina.gr

Exit mobile version