Η Οδύσσεια των εργαζομένων στο δρόμο για τα ορυχεία

By on 24/03/2013

Λεωφορεία άνω των 20 ετών θεωρούνται καινούργια, κατά τους υπεύθυνους της επιχείρησης!

Τη δική τους οδύσσεια βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ κατά τη μετακίνησή τους από και προς το χώρο εργασίας. Η μεταφορά γίνεται με παμπάλαια και προβληματικά λεωφορεία, με αποτέλεσμα οι βλάβες και οι καθυστερήσεις να είναι στην ημερήσια διάταξη, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει και ζήτημα ασφάλειας των επιβατών.

Η μεταφορά προσωπικού έχει εκχωρηθεί συνολικά σχεδόν σε ιδιώτες, ενώ οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι επιλογή της διοίκησης της επιχείρησης είναι να δοθούν όλα τα δρομολόγια σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της εργολαβοποίησης των πάντων και της περαιτέρω απαξίωσης της ΔΕΗ. Αρκεί να σημειωθεί ότι από τα 60 δρομολόγια που εκτελούνται καθημερινά, μόνο τα δύο γίνονται με ιδιόκτητα λεωφορεία της ΔΕΗ και τα 58 γίνονται με εκμισθωμένα τουριστικά λεωφορεία, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Κίνησης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Οι μόνες γραμμές που εξυπηρετούνται με τα γνωστά πορτοκαλί λεωφορεία είναι αυτές του Νότιου Πεδίου και Βόρειου Πεδίου. Ούτε κι’ αυτές μπορούν να καλυφτούν εξ’ ολοκλήρου, καθώς αρκετά λεωφορεία θεωρούνται αναξιόπιστα και είναι ακινητοποιημένα λόγω παλαιότητας, αλλά και επειδή παρατηρείται μεγάλη έλλειψη οδηγών.

Το Γραφείο Κίνησης των ορυχείων που διαχειρίζεται τη μεταφορά προσωπικού, έχει στη διάθεσή του συνολικά 9 λεωφορεία, εκ των οποίων τα πέντε είναι παροπλισμένα και μόνο τα τέσσερα εκτελούν δρομολόγια. «Έχουμε τρία λεωφορεία καινούργια και έξι παλιά», δήλωσε στον «Π» στέλεχος του Γραφείου Κίνησης. Στο ερώτημα πόσων ετών είναι τα καινούργια λεωφορεία, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «τουλάχιστον εικοσαετίας», είπε. «Αν τα καινούργια είναι 20 ετών και άνω, τα παλιά πόσων ετών είναι;», ακολούθησε η επόμενη ερώτηση. «Μετρούν τουλάχιστον 35ετία», ήταν η απάντηση.

Οι συνθήκες μεταφοράς του προσωπικού με τέτοια λεωφορεία, κάθε άλλο παρά ανθρώπινες είναι, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Φανταστείτε να σχολάς από το ορυχείο, μετά από μία σκληρή βάρδια, για να πας σπίτι σου με ένα λεωφορείο, το οποίο το χειμώνα δεν έχει θέρμανση και το καλοκαίρι δεν διαθέτει κλιματισμό», δήλωσε εργαζόμενος της βάρδιας. Και σα να μη φτάνει αυτό, «έκοψαν και πολλά λεωφορεία, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να γεμίζουν ασφυκτικά. Σε συνδυασμό με την παλαιότητα των λεωφορείων, δημιουργείται και θέμα ασφάλειας των επιβαινόντων επιβαινόντων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του Γραφείου Κίνησης παραδέχονται ότι «υπάρχει πρόβλημα με τα λεωφορεία και καμιά φορά έχουμε και βλάβες», όμως υποστηρίζουν: «οι όποιες βλάβες δεν έχουν σχέση με την ασφαλή μεταφορά. Ποτέ δεν υπήρξαν βλάβες σε φρένα, στο σύστημα διεύθυνσης ή κάποιες άλλες που να καθιστούν επισφαλή τη μεταφορά. Σ’ αυτόν τον τομέα δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συντήρηση».

Αντιθέτως, το μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, Μάκης Αποστολίδης, μας μίλησε για ένα «μεταφορικό σκηνικό», το οποίο «συνθέτουν τα παλιά λεωφορεία και η έλλειψη οδηγών. Αυτό γίνεται εσκεμμένα γιατί η ΔΕΗ θέλει να δώσει εξολοκλήρου τη μεταφορά προσωπικού σε ιδιώτες. Αυτή είναι η επιλογή της διοίκησης. Γι’ αυτό δεν γίνονται συντηρήσεις, δεν προσλαμβάνουν οδηγούς και δεν ανανεώνουν το στόλο των λεωφορείων. Αν εκπονηθεί μία μελέτη θα αποδείξει ότι η μεταφορά του προσωπικού με σύγχρονα λεωφορεία, μέσα από την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου, θα κοστίζει πολύ λιγότερο, από τις εργολαβίες που δίνουν. Σκόπιμα όμως δεν γίνονται όλα αυτά, καθώς επιλογή τους είναι η παραχώρηση των πάντων στους ιδιώτες και η πλήρης απαξίωση της ΔΕΗ».

Έρχονται τέσσερα
καινούργια λεωφορεία

Από τη πλευρά της η διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου, παραδέχτηκε ότι «η μεταφορά προσωπικού γίνεται κατά κόρο από ιδιώτες, αλλά εμείς προσπαθούμε σε έναν βαθμό, όσο είναι δυνατόν, να κρατήσουμε κάποια δρομολόγια στη ΔΕΗ. Ποια θα είναι αυτή η αναλογία, έχει σχέση με τη συγκυρία που διανύουμε και θα εξαρτηθεί από το θέμα των προσλήψεων προσωπικού». Όσο για την κατάσταση των λεωφορείων, η διευθύντρια του ΛΚΔΜ παραδέχτηκε ότι ο στόλος είναι απαρχαιωμένος, αλλά τουλάχιστον έδωσε μία καλή είδηση: «παραγγείλαμε 4 ολοκαίνουργια, σύγχρονα λεωφορεία, η προμήθεια των οποίων εκτιμούμε ότι θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους». Μπροστά στις τεράστιες ανάγκες σε μηχανοκίνητο στόλο, η παραγγελία των τεσσάρων λεωφορείων μπορεί να είναι ασπιρίνη, αλλά καταγράφεται στα θετικά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πολλές φορές τα λεωφορεία ξεκινούν από το χώρο εργασίας με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς αργεί να γίνει η αλλαγή της βάρδιας στο μέτωπο παραγωγής, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να φτάνουν σπίτι τους, ακόμη και με μία ώρα καθυστέρηση. Αυτό οφείλεται σε αντίστοιχα προβλήματα που υπάρχουν στη μεταφορά προσωπικού εντός των ορυχείων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: