- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε στην πόλη της Κοζάνης
- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 13 έως 19-01-2025)
- Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας – Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
- Απολογισμός δραστηριότητας των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας για το Δεκέμβριο 2024
Η καλλιέργεια της πατάτας στην Κοζάνη επεκτείνεται και οργανώνεται
Με γρήγορους ρυθμούς επεκτείνεται στο νομό Κοζάνης η καλλιέργεια της πατάτας, καθώς πολλοί πρώην τευτλοπαραγωγοί στρέφονται σε αυτό το προϊόν, όπως μας λέει στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο Agro24 ο γεωπόνος, Νίκος Ελευθεριάδης:
Κύριε Ελευθεριάδη, πείτε μας λίγα λόγια για την καλλιέργεια της πατάτας στον νομό Κοζάνης
Η καλλιέργεια της πατάτας αποτελεί σήμερα την πλέον δυναμική ετήσια καλλιέργεια στο νομό μας καθώς τα τεύτλα, μια καλλιέργεια που στήριζε το εισόδημα της περιοχής, βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή λόγω των ποσοστώσεων της ζάχαρης και το αβέβαιο μέλλον του εργοστάσιου της ζάχαρης. Ολοένα και περισσότεροι, νέοι κυρίως σε ηλικία παραγωγοί ασχολούνται ενεργά με την καλλιέργεια της πατάτας. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μια εύκολη καλλιέργεια τόσο καλλιεργητικά όσο και σε επίπεδο κόστους. Η πατάτα για να επιστρέψει ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό θα πρέπει να καλλιεργείται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το Α και Ω της επιτυχημένης καλλιέργειας για εμένα προσωπικά είναι ο επαγγελματισμός και η συνεχής παρακολούθηση της καλλιέργειας. Ο γεωπόνος πρέπει να είναι συνέχεια “επάνω” στην καλλιέργεια με συνεχείς επισκέψεις στα χωράφια και να μην αφήνει ποτέ ακάλυπτο τον παραγωγό.
Μπορείτε να μας πείτε ένα μέσο κόστος της καλλιέργειας και ποιον θεωρείτε εσείς ως ένα “ιδανικό πατατοκαλλιεργητή”;
Το μέσο κόστος της καλλιέργειας όπως και στις περισσότερες ετήσιες δυναμικές καλλιέργειες, καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες. Η ενοικίαση του χωραφιού, η ποικιλία και η – κυρίως – η ποιότητα του πατατόσπορου, οι γεωργικές εισροές (λιπάσματα και φυτοφάρμακα), το νερό καθώς και το κόστος μηχανημάτων (καλλιεργητικά και συγκομιδής) καθορίζουν κατά βάση το μέσο κόστος της καλλιέργειας. Ένας επαγγελματίας παραγωγός λοιπόν ο οποίος διαθέτει ή μπορεί να βρει σε χαμηλή τιμή μια ικανοποιητική έκταση της τάξης των 80-100 στρεμμάτων και ταυτόχρονα διατηρεί σύγχρονο εξοπλισμό καλλιέργειας και συγκομιδής αποτελεί ένα σήμερα ένα “ιδανικό πατατοκαλλιεργητή” και αξίζει να το προσπαθήσει. Η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης έχει μεγάλο ποσοστό νέων αγροτών που διαθέτουν επαρκή τεχνογνωσία και σε συνεργασία με τους γεωπόνους μπορούν να εγγυηθούν την ποσότητα και την ποιότητα της παραγόμενης πατάτας Κοζάνης.
Η πατάτα της Κοζάνης σήμερα δεν είναι “ονομαστή”. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση της πατάτας Κοζάνης παρόλο που απολαμβάνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, με ότι αυτό συνεπάγεται στην εμπορική τιμή της. Αυτό οφείλεται διαχρονικά στην απώλεια προώθησης και στήριξης της παραγωγής της πατάτας από το κράτος σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες όπως τα φασόλια Πρεσπών ή τα ροδάκινα Βελβεντού τα οποία αποτελούν βασικό θέμα προώθησης και στήριξης του ΥΠΑΑΤ. Ακόμη περισσότερο, η πατάτα δεν θα ενισχυθεί από τη νέα ΚΑΠ με ξεχωριστή χρηματοδότηση, ενώ αντίστοιχα τα ψυχανθή εντάχθηκαν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να γίνει περισσότερο γνωστή η πατάτα Κοζάνης;
Η πατάτα Κοζάνης και ειδικότερα η ποιότητα elite της ποικιλίας Spunta βελτιώνει χρόνο με το χρόνο το όνομα της στο χονδρεμπόριο απολαμβάνοντας πλέον ικανοποιητικές τιμές. Παρόλα αυτά ο καταναλωτής συνεχίζει να μην τη γνωρίζει. Τα βασικά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν είναι αυτό της έλλειψης μονάδων τυποποίησης καθώς και της οργάνωσης των παραγωγών. Σήμερα το συντριπτικό σύνολο της πατάτας Κοζάνης διακινείται σε χύμα μορφή, απευθείας από το χωράφι την ημέρα της συγκομιδής και κατά κόρον από μεγαλέμπορους καθώς δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις τυποποίησης ώστε να είναι δυνατή η αποθήκευση και ομαδική διακίνηση και εμπορία του προϊόντος. Επίσης οι παραγωγοί δεν έχουν συγκροτήσει οργανωμένες ομάδες κυρίως γιατί η πατάτα δεν είναι μέσα στις επιδοτούμενες καλλιέργειες του τομέα των οπωροκηπευτικών με αποτέλεσμα να μην γίνονται προσπάθειες προς αυτό τον τομέα. Αν λοιπόν λυθεί το θέμα της οργάνωσης και ως ακόλουθο της τυποποίησης της πατάτας Κοζάνης, πιστεύω ότι το μέλλον θα είναι λαμπρό.
Τα τελευταία δύο χρόνια εφαρμόζετε Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα Agro. Τί σημαίνει αυτό στην πράξη και ποια είναι τα οφέλη για τους παραγωγούς;
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών έχουμε προβεί στην πιστοποίηση της παραγωγής πατάτας σε επιλεγμένη ομάδας παραγωγών με βάση τα εθνικά πρότυπα πιστοποίησης Agro 2 συνεργαζόμενοι με τη γνωστή εταιρεία συμβούλων GENECON. Αυτό έγινε κυρίως μετά από απαίτηση των αγοραστών (μεγάλα συσκευαστήρια) ώστε να μπορούν να πουλάνε οι παραγωγοί τα προϊόντα τους ως πιστοποιημένα και να μπαίνουν σε μεγάλες αλυσίδες. Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι μια φιλοσοφία παραγωγής τα οφέλη της οποίας ήδη οι παραγωγοί μας βλέπουν τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στο εμπορικό κομμάτι. Σήμερα εφαρμόζουμε 100% έλεγχο των μελών της ομάδας σε επίπεδο καλλιέργειας, από την αγορά του πατατόσπορου έως και τη συγκομιδή. Ακόμα περισσότερο κάνουμε συνεχείς ελέγχους τόσο σε επίπεδο χωραφιού με αναλύσεις εδάφους και φύλλων ώστε να βελτιστοποιείται η καλλιέργεια αλλά και στο τελικό προϊόν με αναλύσεις υπολειμμάτων σε κάθε παραγωγό ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των προϊόντων τους.
Τι κινήσεις πιστεύετε πρέπει να γίνουν σε κεντρικό επίπεδο για να έχει μέλλον η καλλιέργεια της πατάτας;
Υπάρχουν χώρες που χαράσσουν εθνική πολιτική για τη στήριξη της καλλιέργειας πατάτας κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς μέσα από την καινούργια ΚΑΠ γιατί η καλλιέργεια λόγω του μεγάλου κόστους της α) αποθαρρύνει τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια πατάτας και β) απειλείται συνεχώς από τις εισαγωγές της πατάτες από τρίτες χώρες που έχουν χαμηλότερο κόστος καλλιέργειας. Επίσης, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε με μεγαλύτερα ποσοστά τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα έχουν ως κατεύθυνση τη τυποποίηση, την μεταποίηση και τη διάθεση της πατάτας από τους ίδιους τους παράγωγους από πολύ μικρότερα και ευέλικτα σχήματα. Τέλος, καιρός είναι να εφαρμοστεί και το μητρώο έμπορων αγοράς αγροτικών προϊόντων που πολλές φόρες εξαγγέλθηκε και δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.
Η φετινή συγκομιδή ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Είστε ευχαριστημένος από τη φετινή χρονιά;
Η συγκομιδή της πατάτας Κοζάνης αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολο της μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Η συγκομιδή με ελάχιστες εξαιρέσεις πήγε πολύ καλά από όλες τις απόψεις. Ποιοτικά η παραγωγή ήταν πολύ καλή ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχε και αύξηση της ποσότητας παραγωγής με τον μέσο όρο της εμπορεύσιμης πατάτας να προσεγγίζει τους 5-5,5 τόνους ανά στρέμμα. Επίσης έπειτα από αρκετά χρόνια οι τιμές σε επίπεδο παραγωγού κυμάνθηκαν σε υψηλά για την περιοχή μας επίπεδα με την μέση τιμής πώλησης να κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό ενώ το σύνολο σχεδόν των ποσοτήτων πουλήθηκε στην Αθήνα και στην Πάτρα.
Δείτε video και φωτογραφίες για την καλλιέργεια της πατάτας Κοζάνης στο κανάλι του κου Ελευθεριάδη στο YouTube
agro24.gr
0 comments