Η δύναμη μας είναι στη θετική σκέψη

By on 26/10/2014

ΑΡΘΡΑ

Για πολλά χρόνια αναρωτιόμουν σε τι χρησιμεύει η κατάθλιψη, γιατί οι άνθρωποι μπορεί να εγκλωβιστούμε σε μια κατάσταση λύπης, απογοήτευσης κι αδράνειας ενάντια στην πραγματική μας φύση που είναι κατά βάση δημιουργική.

Κι όμως όταν συσσωρευτούν δυσκολίες που δεν καταφέρνουμε ν’ αντιμετωπίσουμε, όταν θέλουμε ν’ αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας αλλά δεν…, τότε, αρχίζουμε να βιώνουμε σταδιακά όλο και μεγαλύτερο άγχος, ανησυχία και φόβο για το μέλλον.

Κι όμως όλα αυτά δεν είναι παρά ‘φαινόμενα’!

Αν κάποιος μου έλεγε πριν χρόνια ότι στο μέλλον, θα ήμουν ένας επιβιώσαντας από το τσουνάμι του 2006 ενώ θα πέθαιναν περίπου 800.000 άνθρωποι θα του απαντούσα ότι ‘αυτό’ μου φαίνεται αδύνατο. Όμως έτσι συνέβη. Ήταν τύχη, καλοί χειρισμοί, ψυχραιμία, διαίσθηση; Όλα μαζί ίσως, αλλά και θετική σκέψη. Τότε δεν σκεφτόμουν ούτε το θάνατο, ούτε την επιβίωση, απλά σκεφτόμουν θετικά: τι καλύτερο μπορούσα να κάνω κάθε στιγμή κι αυτό έκανα.

Στη ζωή του καθενός συμβαίνουν τουλάχιστον μια, ή και περισσότερες φορές ‘απίθανα’ γεγονότα. Ή απίστευτα, ή εξαιρετικά δύσκολα ή δυσάρεστα, όμως υπάρχει ένας σύμμαχος σ’ όλα αυτά, οι θετικές σκέψεις.

Θετικός τρόπος σκέψης δεν σημαίνει βάζω ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα και στοχεύω σ’ αυτό (όπως κάνουν οι επιχειρήσεις). Σημαίνει απλά ότι κοιτάω προς τα πού θέλω να πάω και προχωράω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κάθε δυσκολία που προκύπτει είναι μια νέα πρόκληση για ν’ αντιμετωπίσω και να δημιουργήσω τον τρόπο να την διαχειριστώ. Όταν βρεθώ σ’ αδιέξοδο χρειάζεται να αναδιαμορφώσω την πορεία ή τον τρόπο με τον οποίο προχωράω. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία μας το βάζουμε συχνά μόνοι μας: θέλουμε τα πράγματα να συμβούν όπως τα έχουμε σχεδιάσει μέσα μας. Όμως ‘αυτό’ δεν γίνεται σχεδόν ποτέ. Το πολύτιμο δώρο της ζωής είναι η δημιουργία: στις συνθήκες που προκύπτουν (όπως σε μένα το τσουνάμι) δημιουργώ ότι καλύτερο μπορώ. Αν το αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί προσπαθώ διαφορετικά… δημιουργώ ένα άλλο τρόπο.

Συχνά ‘νομίζουμε’ πώς αν σκεφτούμε όλα τ’ αρνητικά σενάρια, θα καταφέρουμε να τα προλάβουμε ή τουλάχιστον θα τ’ αντιμετωπίσουμε καλύτερα αφού θα τα έχουμε προβλέψει.

Όμως, οι έρευνες* που έχουν πραγματοποιηθεί, στο επιστημονικό τομέα της Θετικής Ψυχολογίας (Positive Psychology), έχουν αποδείξει πως η αισιοδοξία μεταξύ άλλων παραγόντων βοηθά τους ανθρώπους όχι μόνον να διαχειριστούν με μεγαλύτερη επιτυχία τις καταστάσεις που προκαλούν άγχος αλλά ακόμα και να έχουν καλύτερη υγεία, τόσο που να θεωρείται ως ο ισχυρότερος τρόπος πρόληψης.
Όταν προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για το μέλλον με τον αρνητικό τρόπο σκέψης, αυτό που πετυχαίνουμε ουσιαστικά είναι το αντίθετο: οι αρνητικές σκέψεις μας γεμίζουν φόβο, ανησυχία, τρόμο καμιά φορά – αν θα τα καταφέρουμε- και έντονο άγχος.

Άγχος γιατί;

Για την φανταστική εικόνα της ‘καταστροφής’ που έχουμε δημιουργήσει και μας φαίνεται εκείνη τη στιγμή, τόσο πιθανή.
Tο άγχος γεννά άγχος και η ανησυχία φόβο, και ο φαύλος κύκλος έχει ξεκινήσει.
Τα αρνητικά σενάρια όλο και πληθαίνουν μέσα μας ενώ μειώνεται η αίσθηση εσωτερικής δύναμης και εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.
Ενώ η πραγματικότητα είναι ακριβώς δίπλα απ’ τα σενάρια αυτά. Ακόμα κι αν έρθει το τσουνάμι, θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ. ..
Και το καλύτερο που μπορούμε κάθε στιγμή, είναι να αναπτύσσουμε την εσωτερική μας δύναμη κάνοντας θετικές, δημιουργικές σκέψεις. Τότε, τα υπόλοιπα, είναι απλά θέμα θετικού χειρισμού. Αν δεν μπορώ μόνος μου, μπορώ ν’ αναζητήσω και την υποστήριξη των άλλων – άλλωστε όλοι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες.
Αν δεν με καλύπτει αυτό υπάρχουν και οι ειδικοί, για ν’ ανακτήσουμε την εσωτερική μας δύναμη, που είναι ‘πάντα εκεί’ αλλά καμιά φορά την σκεπάζουν τα πυκνά σύννεφα του αρνητικού τρόπου σκέψης…

___________________________

Όλγα Μουλάκη Ψυχολόγος
* S. Taylor, M. Kemeny, G. Reed, J. Bown & T. Gruenewald (2000), Psychological Resources, Positive Illusions, and Health, American Psychologist, Vol. 55 – 1.

Λένα Δ. Πλόσκα

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: