- Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 04 έως 10-11-2024)
- Συνελήφθησαν δύο άτομα για απόπειρα κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συναυτουργία στην πόλη της Πτολεμαΐδας
- Σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού στην πόλη της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση
- Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, ημεδαπός για κατοχή ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχή της Κοζάνης, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα
«Η δημιουργία στην Κοζάνη δικτύου πεζοδρόμων με κατάργηση εκατοντάδων θέσεων στάθμευσης θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα λειτουργίας της πόλης και της αγοράς» του Χάρη Βαρδάκα
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ .
Με την μελέτη (ΣΒΑΚ) που βρίσκεται σε εξέλιξη ο Δήμος Κοζάνηςθα επιχειρήσει μάλλον την δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων αλλά και ποδηλατοδρόμων στην πόλη με την ταυτόχρονη κατάργηση πάρα πολλών εκατοντάδων θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων που θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστια ζημιά στην αγορά και την οικονομία της πόλης αλλά και στην ζωή όλων των κατοίκων και επισκεπτών που δεν θα βρίσκουν που να παρκάρουν .
Η μελέτη και οι σχετικές αποφάσεις θα αναφέρονται σε όλη την έκταση της παλιάς πόλης και των επεκτάσεων.
Ήδη σήμερα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την στάθμευση των αυτοκινήτων στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, και όχι μόνο στό ευρύτερο κέντρο.
Η μορφή της Κοζάνης με τους στενούς και τεθλασμένους δρόμους τις μεγάλες οικοδομές , την πυκνοδόμηση , την πυκνοκατοίκηση και τις έντονες κλίσεις του εδάφους δυστυχώς δεν παρέχει αυτήν την πολυτέλεια της δημιουργίας δικτύων πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων πράγμα που αν επιχειρηθεί θα καταστρέψει την πόλη.
Η Κοζάνη επιδέχεται μόνο μικρές και τοπικές παρεμβάσεις στούς δρόμους της που πράγματι θα ομόρφαιναν την πόλη και θα την έκαναν πιό λειτουργική.
Ο Δήμος μάλλον πρέπει να ρίξει το βάρος γιά μεγάλες παρεμβάσεις – τομές : στις νέες επεκτάσεις, σε δημιουργία περιφερειακού δακτυλίου, στην ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ (πράσινο) και στο Στρατόπεδο Μακ/χων.
Απαιτείται αυστηρός ρεαλισμός γιά να μην γίνουν σοβαρές αστοχίες. Δεν είναι δυνατόν καθε τί που θεωρεί η επιστήμη της Πολεοδομίας ότι είναι καλό να μπαίνει παντού, σε κάθε πόλη.
Τα δεδομένα γιά κάθε παλιά πόλη είναι διαφορετικά καί απαιτείται αξιολόγηση, διάκριση, “σκληρή ” λογική και πάνω απ΄όλα μετρήσεις .
Γιά κάθε πόλη η στάθμευση των αυτοκινήτων αποτελεί θέμα εξαιρετικά ζωτικής σημασίας γιά την καθημερινή ζωή ,την λειτουργία της και την ύπαρξη της και η αγορά είναι άρρηκτα δεμένη με την στάθμευση (εκτός εάν υπάρχει μετρό ).
Το ΙΧ αυτοκίνητο τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο , αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής και ο κάθε ένας πολίτης έχει ή θέλει να έχει και ένα ΙΧ, γιά χίλιους λόγους, πολλές δε οικογένειες έχουν 2 καί πλέον ΙΧ.
Ο καθένας θέλει να έχει μόνιμη θέση στάθμευσης κάτω από το σπίτι του ή δίπλα , ήτοι πολύ κοντά. Κανένας δεν θέλει η μόνιμη στάθμευση του να είναι στά 700 ή 1.000 μέτρα απόσταση. Αν τον υποχρεώσετε να παρκάρει στά πχ. 700 ή 1.000 είναι σαν να του “ακυρώνετε ” το αυτοκίνητο. Είναι σοβαρή ανάγκη και δεν είναι κακή συνήθεια.
Είναι τελείως ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ α) το πόσο συχνά και για τι αποστάσεις θα χρησιμοποιεί κάποιος το αυτοκίνητο ή θα πεζοπορεί, και β) το που θα είναι η μόνιμη θέση στάθμευσης του ΙΧ του , την οποία οι πάντες την θέλουν πολύ κοντά στό σπίτι τους ή στην δουλειά τους.
Πλήθος Δήμοι σε όλο τον κόσμο έχουν κατασκευάσει πολυόροφα υπόγεια γκαράζ κάτω από κεντρικές πλατείες αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του ΙΧ. Επίσης έχουν γίνει αναρρίθμητα πολυόροφα υπέργεια γκαράζ .
`Ολα τα μεγάλα πολυκαταστήματα , Super Market , Εμπορικά Κέντρα [πχ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, ΙΚΕΑ, lidl, Μασούτης κλπ] το πρώτο που κοιτούν να εξασφαλίσουν είναι πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης. ΄Αν δεν τις εξασφαλίσουν δεν ανοίγουν. Αν υποθέσουμε ότι σε κάποιον από αυτούς απαγορευόταν η στάθμευση την άλλη μέρα θα έκλεινε. Τώρα αν καταργηθούν πχ 400 θέσεις στάθμευσης στις οδούς Αριστοτέλους , Ολύμπου κλπ δεν θα χτυπηθεί ανάλογα όλη η η αγορά της Κοζάνης και θα κλείσουν επί πλέον πολλά καταστήματα ?
΄Ηδη είχαν καταργηθεί από το κέντρο της Κοζάνης τα προηγούμενα χρόνια με τις πεζοδρομήσεις και τις διαπλατύνσεις πεζοδρομίων περίπου 450 θέσεις στάθμευσης
Μήπως κατά λάθος ο Δήμος έμμεσα πριμοδοτεί τις ξένες πολυεθνικές των παραπάνω μεγάλων κατ/των (που δεν πληρώνουν στην Ελλάδα ούτε φόρο εισοδήματος) χτυπώντας τούς μικρομεσαίους και πληττομένους από την πρωτοφανή κρίση εμπόρους και επαγγελματίες της Κοζάνης ;;
΄Ολοι όσοι αγόραζαν διαμερίσματα ήθελαν οπωσδήποτε και μιά θέση στάθμευση ή να υπάρχει άνεση στάθμευσης στον δρόμο, αλλιώς δεν αγόραζαν. ΄Οσοι νοικιάζουν διαμερίσματα ρωτούν που θα παρκάρουν. ΄Οσοι έμποροι πάν να ενοικιάσουν ένα μαγαζί προβληματίζονται που θα σταθμεύουν οι πελάτες τους. Κρατικές Υπηρεσίες [πχ ΖΕΠ] , Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Θέατρα, Ιδιωτ. Επιχ/σεις , Σχολεία , κλπ όλοι μεριμνούν αλλά καί οι Πολεοδόμοι επιβάλλουν την δημιουργία αναλόγου αριθμού θέσεων στάθμευσης.
Ερωτάται ο Δήμος :
– γιατί δεν δημιούργησε ένα πολυόροφο πάρκιγκ κάτω από την κεντρική πλατεία ;; την πλατεία Λασάνη ;; η και την πλατεία Παπακωνσταντίνου ;;
– γιατί δεν προέβλεψε που θα σταθμεύουν οι επισκέπτες της νέας Βιβλιοθήκης ; ή του Υπαίθριου (ξύλινου) Θεάτρου ;;
– γιατί δεν διετήρησε τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ στο κέντρο όπουόλοι πήγαιναν με τα πόδια και την μετέφερε μακρυά ώστε όλοι να πηγαίνουν με αυτοκίνητο ;; [ με πρόσθετα έξοδα βενζίνης, ρύπανση, χρόνος].
Μήπως θα πρέπει οι ερχόμενοι από τα Σέρβια ή το Βελβεντό ή την Σιάτιστα ή τον Κρόκο να παρκάρουν εκτός Σχεδίου και να ψάχνουν το Αστικό γιά να πάν στό Κέντρο ;; ή θα πάν με τα πόδια ;
Στο Βέλγιο , 40 χλμ από τις Βρυξέλλες υπάρχει η πόλις Λουβέν κτισμένη επί διορρόφου πιλοτής γιά στάθμευση των αυτοκινήτων. Επί αυτής δε της πιλοτής είναι κτισμένη η πόλη με πεζοδρόμους και πολυόροφα κτίρια 2-5 ορόφων.
Οι Δήμοι όπως βλέπετε είναι υποχρεωμένοι και είναι ανάγκη να δημιουργούν χώρους στάθμευσης γιά πλήθος λόγων και όχι έτσι απλά με μιά μονοκονδυλιά να καταργούν.
Εκ πρώτης όψεως η δημιουργία πεζοδρόμων καλό και ευχάριστο ακούγεται , αλλά αν ο καθένας Κοζανίτης κάθε φορά είναι αναγκασμένος να κάνει βόλτες επί μισή και περισσότερο ώρα γιά να βρή να σταθμεύσει και σε απόσταση 700μ ή 1000μ από το σπίτι του φαντάζεσθε τις επιπτώσεις και πόσο θα του αρέσουν μετά οι πεζόδρομοι ή θα τους σέβεται ;;
Ο σοβαρότερος λόγος που αναπτύχθηκαν ποικίλα καταστήματα στον κόμβο προς Λάρισα και Θεσ/κη [ Βερόπουλος] και δευτερευόντως στην οδό Αν. Παπανδρέου είναι η μεγάλη δυσκολία εύρεσης στάθμευσης στο κέντρο της παλιάς πόλης.
΄Αν υποθέσουμε ότι θα υπήρχαν πολύ μεγάλα και πολύ φθηνά ή δωρεάν πάρκιγκ στο κέντρο θα ζωντάνευε εξ αυτού η αγορά και οι παρεχόμενες υπηρεσίες και αναψυχή γιατί πολλοί από άλλες περιοχές, πόλεις και χωριά θα ερχόταν με μεγάλη ευκολία κατευθείαν στο κέντρο.
Αν υποθέσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δρόμων της πόλης το μετατρέπαμε σε πεζόδρομους και απαγορεύαμε την στάθμευση και την διέλευση των αυτοκινήτων τότε η πόλις θα ερήμωνε και θα εγκαταλείπετο.
Οι δύο ακραίες υποθέσεις- παραδείγματα κάτι μας δείχνουν.
Δεν μπορεί η Κοζάνη να συγκρίνεται με την πόλη Μπρύζ (Brugge) της Ολλανδίας , την Βενετία του Βορρά , με τα Μεσαιωνικά σημαντικά κτίρια του 14ου-15ου αιώνα και τα κάποια εκατ. τουρίστες, η οποία έχει πεζοδρομήσει το κέντρο της και έχει αποκλείσει τα αυτοκίνητα από αυτό.
Στην Κοζάνη επίσης δεν μπορεί να δημιουργηθεί δίκτυο ποδηλατοδρόμων γιατί :
– οι κλίσεις του εδάφους είναι απαγορευτικές
– η μεγάλη διάρκεια του χειμώνα με τα χιόνια και τον παγετό το αποκλείουν.
– ήδη θα το χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο οι Κοζανίτες αν τούτο είχε νόημα, ακόμη και τις μοτοσυκλέτες.
– οι δρόμοι είναι στενοί και θα έπρεπε να καταργηθούν πολλές εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης γιά να δημιουργηθεί η λωρίδα τού ποδηλάτου. Το όφελος θα ήτο μηδαμινό καί η ζημιά τεράστια.
Οι πεζόδρομοι το μόνο που θα προσέθεταν στην Κοζάνη είναι η καλύτερη αισθητική (οπτική) του περιβάλλοντος και τίποτε άλλο, και στούς αναφερθέντες δρόμους ούτε καν την κίνηση των πεζών δεν θα βελτίωναν γιατί υπάρχουν ήδη φαρδιά πεζοδρόμια .
Η αισθητική πρέπει να υπηρετεί την λειτουργικότητα ή οποία προέχει.
Δεν θα αυξηθεί η εμπορικότητα , ούτε η αναζωογόνηση της αγοράς όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Δήμου-ΣΒΑΚ. Αλλά το εντελώς αντίθετο θα γίνει δυσκολεύοντας την προσέγγιση των πελατών στά μαγαζιά.
Γιά την ιστορία ας αναφέρουμε ότι περίπου το 1982 το ΤΕΕ με Κοζανίτες Μηχ/κούς έκανε την πρώτη κυκλοφοριακή μελέτη της Κοζάνης οπότε έγιναν όλες οι μονοδρομήσεις και ο κεντρικός πεζόδρομος της οδού Ειρήνης , που ο τότε Δήμος (Γ. Παγούνης) τα εφήρμοσε. Είχε θεωρηθεί επιτυχής.
Πρίν περίπου 22 χρόνια η επόμενη Δημ. ΄Αρχή ανέθεσε στον καθ. Συγκ. Φραντζεσκάκη νέα μελέτη του κυκλοφοριακού της πόλης , ο οποίος το μόνο που μπόρεσε να κάνει ήταν απλώς η αντιστροφή της κατεύθυνσης ορισμένων κεντρικών αρτηριών . Ο Δήμος την εφήρμοσε, με κόστος προφανώς , χωρίς να επιτευχθεί καμιά βελτίωση στην κυκλοφορία όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Είχαμε και τότε διατυπώσει τις επιφυλάξεις μας γιά τις άσκοπες αλλαγές .
Δυστυχώς δεν έχει πολλές δυνατότητες βελτιώσεων το κυκλοφοριακό της πόλης, όπως άλλωστε ομολόγησε και ο καθ. Βλαστός είναι μιά δύσκολη πόλη η Κοζάνη.
Σήμερα σταθμεύουν παράνομα στην Κοζάνη περίπου 4.000 ΙΧ. Υπάρχουν περίπου 1050 Οικοδ. Τετράγωνα και σχεδόν σε όλες τις γωνίες παρκάρουν ΙΧ σε μικρότερη απόσταση των 5 μ από την γωνία (ΚΟΚ αρθ. 34) επίσης πολλά σταθμεύουν πάνω σε πεζοδρόμια, εισόδους γκαράζ, παρκίδες κλπ. Αν σε όλους αυτούς επεβάλετο να σταθμεύσουν νόμιμα τότε θα έπρεπε 2.000-3.000 ΙΧ να σταθμεύσουν στα χωράφια εκτός Σχεδίουπόλεως !! Επειδή είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό το πρόβλημα με την στάθμευση γι αύτό και ο Δήμος ανέχεται αυτήν την κατάσταση επί δεκαετίες.
Είναι προφανές ότι τουλάχιστον στοιχειωδώς πρέπει να μπή μιά τάξη στην στάθμευση καί κάποιες βελτιώσεις στό κυκλοφοριακό χωρίς όμως να δημιουργούνται άλλα σοβαρά προβλήματα.
Επίσης είναι προφανής η καλή προαίρεση του Δήμου και των μελετητών αλλά χρειάζεται διάκριση , προσοχή , ρεαλισμός ,καταγραφή και ακριβείς μετρήσεις των δεδομένων , ώστε πχ να δοθή σαφής απάντησηστον πολίτη που θα σταθμεύση το αυτοκίνητο του, όχι αορίστως : “300 μ πιό πέρα ” όπου μπορεί εκεί να είναι χειρότερα ! !
Με την ανάπλαση των οδών Αριστοτέλους, Ολύμπου, Αρχελάου, Ελ. Βενιζέλου, 11ης Οκτωβρίου , Ερμού και πλ. Λασάνη γιά τις οποίες γίνονται οι μελέτες θα καταργηθούν περίπου 400 θέσεις στάθμευσης και αν επεκταθεί η ανάπλαση και σε ενδιάμεσους δρόμους θα καταργηθούν πολύ περισσότερες Θέσεις. Παρατηρούμε ότι όλοι αυτοί οι δρόμοι έχουν ήδη φαρδιά πεζοδρόμια η δε Αριστοτέλους πολύ φαρδιά καί έγιναν με την περίπου πρό 20-27ετίας ανάπλαση με λεφτά πάλι της Ε.Ε (νομίζω Μεσογειακά προγράμματα ΜΟΠ).
Στον ΟΣΕ δε μόνο 200 θέσεις στάθμευσης μπορούν να γίνουν.
Ερωτάται ο Δήμος αν θα τεθή σε διαβούλευση η συγκεκριμένη πρόταση της μελέτης των αναπλάσεων των δρόμων και αν θα δεχθεί ο Δήμος αλλαγές ;;
Πρέπει να υπολογισθούν οι κινήσεις όλων των κατηγοριών των ανθρώπων πχ επαγγελματιών (Υδρ/κών, Ηλ.γων, Μηχ/κων, Γιατρών, Δικ/ρων, Εμπόρων κλπ). Των ερχομένων από εκτός Κοζάνης περιοχές γιά να εργασθούν στην Κοζάνη, η να πάν στην αγορά ή σε υπηρεσίες κλπ . Των γονέων που πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ποικίλα σχολεία. Των συνταξιούχων , των ανήμπορων κλπ.
΄Οσον αφορά το βάδην καλό είναι αλλά :
– σχεδόν όλοι δίνουν μάχη με τον χρόνο και δεν τους μένει χρόνος και ενέργεια ώστε να πάν με τα πόδια.
– Υπάρχουν ηλικιωμένοι (και είναι πολλοί σήμερα), παιδιά και ασθενείς που δεν μπορούν να βαδίσουν, παρά περιορισμένα.
– Δεν είναι εφικτό καί οικονομικό να αναπτυχθεί πολύ πυκνό δίκτυο αστικών γραμμών.
– παράλληλα τα ΙΧ εξελίσσονται πλέον σε πολύ οικολογικά με τις νέες τεχνολογίες ( ηλ/κά , υβριδικά κλπ).
ΠΡΟΤΑΣΗ
1) Θεωρούμε απόλυτα αναγκαίο να γίνει από τους μελετητές ακριβής καταγραφή ΚΑΤΑ ΘΕΣΗ όλων των σταθμευμένων αυτοκινήτων στον καθένα δρόμο χωριστά της πόλης. Να υπολογισθούν ανά δρόμο – γειτονιά οι ανάγκες στάθμευσης όλων των κατηγοριών των κινουμένων και οι μελλοντικές. Να δοθεί απάντηση τεκμηριωμένη που θα σταθμεύουν τα αυτοκίνητα και μετά να αποφασισθεί κατάργηση θέσεων στάθμευσης πέραν των ολίγων δεκάδων. Χωρίς αυτήν την μελέτη- καταγραφή δεν έχει καμιά λογική να καταργηθούν περισσότερες θέσεις στάθμευσης.
Ειδικότερα :
– κατά την καταγραφή να σημειωθούν οι θέσεις εισόδων σε γκαράζ, και να υπολογίζονται στην συνέχεια.
– να υπολογισθούν οι μελλοντικές ανάγκες στάθμευσης γιά τα άκτιστα ακόμη οικόπεδα ή μη έχοντα εξαντλήσει τον Σ.Δ.
– να καταγραφούν τα μη νομιμα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
– να υπολογισθή κατά δρόμο ο αριθμός της χωρητικότητας γιά νόμιμη στάθμευση , με παρέκκλιση όμως από την απόσταση των 5 μ από την γωνία του Ο.Τ μειουμένης αυτής σε 1μ ή 2 μ αναλόγως του δρόμου [ αλλοιώς αν τηρηθούν τα 5 μ θα υπάρξη σοβαρό αδιέξοδο]
– να αναζητηθούν από τις υπηρεσίες στοιχεία των αποσυρθέντωνΙΧ κατά τα τελευταία 7-8 χρόνια λόγω της κρίσης , ο αριθμός των οποίωννα ληφθή υπ΄όψιν γιατί αν και όταν παρέλθει η κρίση αυτά τα ΙΧ μάλλον θα επανέλθουν.
– οι καταγραφές μετρήσεις να γίνουν σε 3 φάσεις :
α) την νύχτα στίς 2πμ- 5 πμ οπότε θα προκύψουν οι ανάγκες στάθμευσης των μονίμων κατοίκων.
β) το πρωί στις 10,30πμ-1,30 μμ , οπότε θα προκύψουν και οι ερχόμενοι από εκτός Κοζάνης περιοχές γιά την αγορά ή γιά υπηρεσίες .
γ) το βράδυ στις 8μμ -11μμ , όποτε θα προκύψουν και οι ερχόμενοι γιά αναψυχή.
Μόνο με ακριβή γνώση των ανωτέρω δεδομένων μπορούν να προταθούν σωστές λύσεις και να πείθουν, αλλιώς χωρίς μετρήσεις θα μπορούσε ο καθένας να λέει ότι θέλει. Οι Μηχ/κοί όλων των ειδικοτήτων ένα πράγμα ξέρουν να κάνουν να μετρούν, να καταγράφουν, να υπολογίζουν και να τεκμηριώνουν με στοιχεία και λογική.
Η υπάρχουσα σύμβαση δεν προβλέπει τέτοιες μετρήσεις μάλλον, αλλά δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρές και δεσμευτικές αποφάσεις γιά όλη την πόλη χωρίς αυτές . Δεν μπορεί αυτή η μελέτη να είναι Εκθεση ιδεών όταν παράγει σοβαρά αποτελέσματα. Δεν μπορεί κάποιος των μελετητών να λέει θα εξετάσουμε πχ να αποκλείσουμε τα αυτοκίνητα από την Π. Μελά.
2) Μετά την ανωτέρω καταγραφή να μελετηθεί και να ορισθεί ανά δρόμο η στάθμευση των ΙΧ με παρέκκλιση στην απαγόρευση των 5μ από την γωνία στά 1μ -2 μ ανά συγκεκρμμένη περίπτωση ώστε να μπή μιά τάξη και από λειτουργικής και από αισθητικής απόψεως.
3) Να μελετήσει ο Δήμος αλλά και ομάδα των μελετητών τρόπους ώστε να δημιουρηθούν και νέοι χώροι στάθμευσης. ΄Αλλωστε είναι και υποχρέωση τού Δήμου , γι αυτό πολλοί πληρώνουν με τις οικοδ. άδειες και δημιουργία από τον Δήμο χώρων στάθμευσης.
4) Να προχωρήσει ο Δήμος το συντομότερο την διάνοιξη των ακόμη αδιάνοικτων δρόμων πχ. οδ. Πτολεμαίων, Κωτουνίου κλπ και να ολοκληρώσει παντού τις απαιτούμενες πράξεις τακτοποιήσεως και να βγάλει τις τιμές μονάδος από τα Δικαστήρια ώστε όταν βρεθούν τα χρήματα να υπάρχει ετοιμότητα και να διανοιγούν .
5) Αν υπάρχει δυνατότητα ο Δήμος να αγοράσει από ιδιώτες κάποια μικρά οικόπεδα που παραμένουν άκτιστα μέσα στην παλιά πόλη τα οποία θα μετέτρεπε σε γραφικές πλατειούλες με πράσινο δημιουργώντας ένα όμορφο πνεύμονα ζωής μέσα στά πυκνοδομημένα.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Είναι λογικό και προφανές οτι όταν ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες πλέον προτάσεις των μελετητών γιά την κυκλοφορία και την στάθμευση (ΣΒΑΚ) σε όλη την πόλη ,πάνω στούς χάρτες , πρέπει να τεθούν σε ανοικτή διαβούλευση όλα , γιά να γίνουν αποδεκτά ή μη από τούς πολίτες και τους φορείς. Τα δε επι μέρους αναλυτικά στοιχεία και μετρήσεις να είναι προσβάσιμα σε όλους.
Ερωτάται ο Δήμος όταν θα ολοκληρωθεί και θα είναι συγκεκριμένη πλέον η πρόταση των μελετητών γιά το κυκλοφοριακό και την στάθμευση θα έκανε αλλαγές αν θα ήταν αρνητική η άποψη πολιτών καί φορέων ;;
΄Η θα έρθουν απλώς γιά ψήφιση στό Δημ . Συμβούλιο με προειλημμένες αποφάσεις όπως γίνεται και γινόταν πάντα χωρίς να επιδέχονται αλλαγές με την πρόφαση : άλλοτε δεν φθάνει ο χρόνος, άλλοτε θα χάσουμε τα χρήματα ή θα απενταχθεί το έργο ;;
Χάρης Βαρδάκας
Πολ. Μηχ/κός
0 comments