Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

By on 21/08/2015

Άγνωστη παραμένει η ακριβής ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, καθώς τα κόμματα της…
αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα να διευκολύνουν το στόχο του Αλ.Τσίπρα για τη διεξαγωγή τους σύντομα. Έτσι, τέσσερα κόμματα θα πάρουν την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στις 10 το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης, θα περάσει το κατώφλι της Προεδρίας της Δημοκρατίας προκειμένου να παραλάβει και τυπικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Η εντολή του εστάλη με email μετά τα μεσάνυχτα αλλά όπως τόνιζαν από τη ΝΔ, όλα θα γίνουν με τον τρόπο που πρέπει.

Από εκεί και πέρα ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης προνήγγειλε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων – πλην της Χρυσής Αυγής – προκειμένου στο τριήμερο που θα έχει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια.

Αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης, τότε η εντολή θα περάσει στα χέρια ή της Χρυσής Αυγής, ή του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε περίπτωση που σχηματίσει τελικά Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το κόμμα που τυχόν θα σχηματίσουν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα έχει σαφώς μεγαλύτερη δύναμη βουλευτών από της Χρυσής Αυγής και του Ποταμιού που αριθμούν από 17 βουλευτές. Πάντως, αν δεν σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα η πλευρά Λαφαζάνη, οι εντολές σχηματισμού κυβέρνησης θα σταλούν όπως και στον κ. Μεϊμαράκη με email ή θα δοθούν τηλεφωνικά έτσι ώστε να μην χρειαστεί να συναντηθεί ο κ. Παυλόπουλος με το Νίκο Μιχαλολιάκο.

Από την στιγμή που θα πάρουν τις διερευνητικές εντολές, τουλάχιστον ο κ. Μεϊμαράκης αλλά και ο κ. Θεοδωράκης σκοπεύουν να εξαντλήσουν το τριήμερο που τους δίνει το Σύνταγμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου βγαίνουν οριακά και έτσι οι ημερομηνίες που επίσης πέφτουν στο τραπέζι είναι και η 27η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου.

Τι αναφέρει το άρθρο 37 του Συντάγματος:

1. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει και παύει τα λοιπά μέλη της Kυβέρνησης και τους Yφυπουργούς.

2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Bουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

3. Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.

4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Kυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπός του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ’ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. H πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Bουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Bουλή η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.

* Eρμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.

tromaktiko.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: