H Ψηφιοποίηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης

By on 17/02/2011
vivliothiki_kozH Ψηφιοποίηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, μιας από τις σημαντικότερες ιστορικές βιβλιοθήκες της χώρας, είναι ένα έργο ύψους περίπου 700.000 € χρηματοδοτούμενο από την “Κοινωνία της Πληροφορίας” για το 1ο και 2ο μέρος και το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας για το 3ο μέρος.

 

Για την ψηφιοποίηση – επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιακή καταλογογράφηση των αρχείων Πολιτιστικών τεκμηρίων της ΚΔΒΚ, το υλικό που επιλέχθηκε ήταν χειρόγραφα 90.000 σελίδων 248 τόμων και 189.000 σελίδων εντύπων.
Πηγή: Εφ. Δυτική

Για τις ψηφιακές συλλογές της ΚΔΒΚ, επιλέχθηκαν 800 τόμοι της Βιβλιοθήκης του Ψαριανού μέχρι το 1912, 3.500 τόμοι ξενόγλωσσων εντύπων επίσης μέχρι το 1912, 150 αυτοτελή χειρόγραφα και 315 κώδικες εγγράφων.

 

Το 3ο έργο αφορά την ψηφιακή Διαπεριφερειακή Βιβλιοθήκη της Κοζάνης.
Αντικείμενο αυτού του έργου ήταν η δημιουργία μιας διαπεριφερειακής ψηφιακής βιβλιοθήκης όπου ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για οποιοδήποτε βιβλίο τον ενδιαφέρει, μέσα από μια κοινή βάση δεδομένων σε 24ωρη βάση.

 

Για την υλοποίηση των έργων, απαιτήθηκαν η προμήθεια και εγκατάσταση απαραίτητου εξοπλισμού και η εγκατάσταση εφαρμογής εξειδικευμένης για τη διαχείριση βιβλιοθήκης, του καταλόγου, της ψηφιακής διαπεριφερειακής βιβλιοθήκης (e – Library) και των 5 βιβλιοθηκών που θα συνδεθούν στο δίκτυο των βιβλιοθηκών της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, σε απλούς χρήστες της Βιβλιοθήκης και στο ευρύτερο κοινό, Έλληνες ή ξένους. Οι χρήστες του δικτύου έχουν, μεταξύ άλλων, και τις δυνατότητες της ενημέρωσης για τίτλους βιβλίων και σε ποια βιβλιοθήκη υπάρχει διαθέσιμο αντίγραφο. Μπορούν να δανειστούν με αποστολή στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας με κάποια χρέωση, να δεσμεύσουν βιβλία και στην περίπτωση αυτή, όταν ο χρήστης δεσμεύει ή προτείνει έναν τίτλο στην περίπτωση της επιστροφής ή αγοράς αντίστοιχα του συγκεκριμένου τίτλου, ο χρήστης θα ενημερώνεται αυτόματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: