giapraki.com

Guardian: Είμαστε με την Ελλάδα, πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Φαίνεται πως η επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν στην χώρα μας ‘ηταν μόνο η αρχή για να ξεσηκωθούν οι φιλέλληνες ανά τον κόσμο και να ταχθούν δημόσια υπέρ της επιστροφής των Ελληνικών Μαρμάρων στη χώρα που τα γέννησε. Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, Ελένα Σμιθ, μάχεται με τον δικό της τρόπο για την Ελλάδα και… απογοητεύει τους Βρετανούς.

«Δεν θα κρυφτώ. Θα χρησιμοποιήσω τα αθάνατα λόγια του Λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα». Και είμαι ενθουσιασμένη που μία τέτοια διαμάχη, η οποία θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό, εάν πρυτάνευε η λογική και το κοινό αίσθημα, ανακινήθηκε μετά την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα», δηλώνει η Βρετανίδα δημοσιογράφος σε άρθρο της στη Βρετανική εφημερίδα.

Με λόγια που εξυμνούν την Ελλάδα, η Ελένα Σμιθ περιγράφει τη «μαγεία» της Ακρόπολης και του Παρθενώνα, τον οποίο μάλιστα περιγράφει ως «τον σπουδαιότερο όλων των ναών, απαράμιλλο, λευκό και φτιαγμένο από το καλύτερο μάρμαρο του Χρυσού Αιώνα».

«Το ότι θα έπρεπε μία νεαρή Αγγλο-λιβανέζα δικηγόρος, προσφάτως παντρεμένη με έναν σταρ του Χόλιγουν να επανεκκινήσει τη συζήτηση (και με τα φλας να αστράφτουν), λέει πολλά για την εποχή που ζούμε. Αλλά δηλώνοντας απλά το προφανές, ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην Ελλάδα, είναι αυτό που έβαλε στο επίκεντρο την κυρία Κλούνεϊ», αναφέρει μεταξύ άλλων, θεωρώντας πως η Αμάλ Αλαμουντίν πράττει ορθώς που τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι μου, αλλά δίνω την καρδιά μου σε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος αποκαλούσε «ασυναγώνιστο όπλο»: το κοινό αίσθημα των απλών Βρετανών που εδώ και δύο δεκαετίες έχουν υποστηρίξει τον επαναπατρισμό, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Ήταν και ένας άλλος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος, ο οποίος είχε συνοψίσει καλύτερα την απώλεια αυτή την μαρμάρων (στη Ρωμιοσύνη): «Αυτά τα δέντρα δεν βολεύονται σε λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα. Χρειάζονται τον αττικό ουρανό ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα…», δηλώνει η Σμιθ.

Τέλος, η Ελένα Σμιθ κλείνει το άρθρο της με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο: «Σπάνια έχουμε τέτοιες ευκαιρίες να κάνουμε σωστό ένα λάθος. Η ευκαιρία είναι τώρα εδώ και η Βρετανία πρέπει να την αδράξει», δηλώνει και παρακινεί την χώρα της να κάνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει χρόνια τώρα.

Όλοι πλέον βλέπουν που ανήκουν πραγματικά τα Μάρμαρα που η Βρετανία κρατά παράνομα τόσα χρόνια. Μένει μόνο η παραδοχή των Βρετανών και η επιστροφή τους για να κλείσει μια για πάντα το θέμα-πληγή της Ελλάδας. Ας ελπίσουμε η επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν να αποτελέσει στην αρχή του τέλους της ιστορίας αυτής.

coolnews.gr

Exit mobile version