Οι ”Γιορτές Πέλεκον, Ιστορία – Πολιτισμός – Τέχνη -Παράδοση” πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά, το περσινό καλοκαίρι από 16 έως 20 Ιουνίου 2016, στο χωριό Πελεκάνος της επαρχίας Βοΐου Κοζάνης και καθιερώθηκαν ως θεσμός.
Φέτος θα διοργανωθούν στις 20-25 Ιουνίου 2017.
Διοργανωτές είναι:
Η Κοινότητα Πελεκάνου, η Κοινότητα Σισανίου,ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέλκα, ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ”Μύριχος”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιατισταίων Θεσσαλονίκης,ενώ συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου.
Ο θεσμός σκοπό έχει την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής Βοΐου και ειδικότερα της περιοχής της Πέλκας. Η επαρχία Βοΐου παρέμεινε για πολλές δεκαετίες στο περιθώριο της ανασκαφικής και αρχαιολογικής σκαπάνης, βιώνοντας την απομόνωση. Ο εντοπισμός, συνεπώς, ενός μεγάλου αριθμού αρχαιολογικών θέσεων σε αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια και η αποτίμηση του αρχαιολογικού υλικού θα διαμορφώσουν μια διαφορετική εικόνα της ιστορικής φυσιογνωμίας της περιοχής στην αρχαιότητα.
Το οχυρωματικό συγκρότημα ”Πέλεκον”, το οποίο χρονολογείται από την 2η χιλιετία π.χ. δίνει, μέσα από την προσπάθειά μας, την τελευταία μάχη στο χρόνο και εναγώνια ζητά την ανάδειξή του. Οι ιστορικοί αυτοί τόποι ενέχουν μνήμη και ιστορικότητα, στοιχεία απαραίτητα για τη Μακεδονία και για τη σύγχρονη εποχή. Έχουν υποστεί την αέναη αλλαγή χρήσης τους και παραμένουν αδιάψευστοι μάρτυρες του παρελθόντος. Αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ο τόπος και ο πολιτισμός είναι η εικόνα της περιοχής. Στόχος μας να μη χαθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Για τους παραπάνω λόγους και με δεδομένη την απρόσμενα μεγάλη επιτυχία των Γιορτών Πέλεκον 2016, αποφασίσαμε να καθιερώσουμε ως ετήσιο θεσμό τις εκδηλώσεις και, συγχρόνως, να διευρύνουμε και να συμπεριλάβουμε στις εκδηλώσεις του 2017 και τη Σιάτιστα, τόπο παράδοσης και πολιτισμού από αιώνων, καθώς και την ιστορική κοινότητα Σισανίου και τον ορεινό προορισμό των Ναμάτων
Ημερίδες «Όψεις Πολιτισμού στο Πέλεκον»
Ημερίδα με θέμα ”Η περιάρωση ως τρόπος θεμελίωσης ενός οικισμού”. Στο χωριό μας υπάρχουν τα Μονολιθικά Μνημεία ως μάρτυρες θεμελίωσης της αρχαίας Πέλκας. Γι’αυτό επικοινωνήσαμε με το τμήμα αρχαιολογίας του ΑΠΘ, καθώς και με την Εταιρεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες της χώρας μας.
Ημερίδα με θέμα Ελίμεια, τόπος γενέθλιος Μακεδόνων. Σε συνεργασία με την Κοινότητα Σισανίου και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σισανίου ΄
Έκθεση μεγάλων ζωγράφων της χώρας μας, που έχουν την καταγωγή τους από τη Σιάτιστα, στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο της Σιάτιστας. Ως γνωστόν, οι Πελκιώτες ήταν μεταξύ των πρώτων κατοίκων στην ίδρυση της Σιάτιστας, αρχές 16ου αιώνα.Συμμετέχουν οι : Γιάννης Βούρος, Σώτος Ζαχαριάδης, Λάζαρος Πάντος, Κώστας Ντιός. Ο Σύλλογος Σιατισταίων Θεσσαλονίκης θα είναι συνδιοργανωτής μας, καθώς και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γεράνειας. Στην έκθεση θα προλογίσουν οι Καθηγητές της Ιστορίας της Τέχνης, Μίλτος Παπανικολάου και Έλλη Κοκκίνη.
Παράλληλα, ο γνωστός καλλιτέχνης (ζωγράφος, χαράκτης) Γιώργος Κοσμίδης, που οι δημιουργίες του γίνονται με ανακυκλώσιμα υλικά και εκπροσωπεί τη χώρα μας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Ιταλία, Αυστρία, Ιρλανδία, Τουρκία κλπ.) θα παρουσιάσει και θα διδάξει τον τρόπο που δημιουργεί, σε μαθητές σχολείων της Σιάτιστας και στο κοινό.
Θα συμμετέχει επίσης, η γνωστή κεραμίστρια Ολυμπία Κοσμίδη, η οποία θα παρουσιάσει τον τρόπο που πλάθονται και ψήνονται τα κεραμικά στον Πελεκάνο, καθώς στο χωριό μας, όπως και σε όλα τα χωριά, υπήρχε κεραμιδαριό.
Έκθεση εργοχείρων των γυναικών Πελεκάνου στο χωριό.
‘Εκθεση φωτογραφιών,αντικειμένων και φορεσιών από την περιοχή των Καλάς που κατοικούν στο ΒΔ Πακιστάν και πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Συναυλία με μουσική του Πάρι Παρασχόπουλου και ερμηνευτή τραγουδιών το Δημήτρη Νικολούδη.
Παράλληλες θεατρικές, χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις.